γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Η πρόκληση salt and ice challenge είναι ένα φαινόμενο στο διαδίκτυο, όπου οι συμμετέχοντες ρίχνουν αλάτι στο σώμα τους, συνήθως στο αντιβράχιο, και ο πάγος στη συνέχεια τοποθετείται πάνω στο αλάτι. Η “πρόκληση” είναι να αντέξει κανείς όσο περισσότερη ώρα γίνεται την επώδυνη αίσθηση και αυτό να καταγραφεί και να αναρτηθεί στο YouTube ή άλλες μορφές κοινωνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης…..
Το μείγμα πάγου, νερού και αλατιού δημιουργεί ένα μείγμα το οποίο μπορεί να κατεβάσει τοπικά τη θερμοκρασία υγρού νερού ακόμα και μέχρι τους -28 °C. Η θερμοκρασία αυτή είναι κατά πολύ χαμηλότερη από αυτή που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση πάγου και το υγρό νερό αποτελεί πολύ καλό αγωγό θερμότητας, οπότε μπορεί να μεταφέρει πολύ πιο γρήγορα θερμότητα από το δέρμα και δεν του δίνει την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς άμυνας και θερμορύθμισής του.
Η πρόκληση “αλάτι και πάγος” μπορεί να προκαλέσει γρήγορα τραυματισμούς τύπου κρυοπαγήματος δευτέρου και τρίτου βαθμού στο σημείο της εφαρμογής. Η ύπουλη εξέλιξη της αίσθησης είναι διαδοχικά κρύο, πόνος, μούδιασμα. Λόγω όμως του μουδιάσματος, και της πιθανής βλάβης των νεύρων κατά τη διάρκεια της επίδειξης, οι συμμετέχοντες συχνά δεν γνωρίζουν την έκταση του τραύματος που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πρόκλησης και λόγω της “πρόκλησης” μπορεί η διάρκεια να παραταθεί μέχρι η βλάβη να είναι ανεπίστρεπτη.
Τα αποτελέσματα μπορεί να ξεκινούν από απλό ερύθημα και πόνο, μέχρι πλήρη νέκρωση του δέρματος, που απαιτεί επείγουσα ιατρική επίβλεψη και θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, το να προκαλούμε βλάβες στο σώμα μας απλά και μόνο για επίδειξη είναι κακό. Υπάρχει όμως και μια πιο σκοτεινή πλευρά σε όλο αυτό που δεν πρέπει να την παραβλέψουμε. Οι ειδήμονες περιγράφουν τον σκόπιμο αυτοτραυματισμό σαν αναποτελεσματική επίλυση προβλημάτων. Τα άτομα που βλάπτουν τον εαυτό τους, συχνά, αναζητούν ανακούφιση από ψυχολογικούς πόνους, αβάσταχτη πίεση, μοναξιά, κατάθλιψη, θυμό ή αντίθετα ψάχνουν τρόπους για να αισθανθούν κάτι, να βγουν από το συναισθηματικό τους μούδιασμα. Κάποιοι άνθρωποι αυτοτραυματίζονται για να βιώσουν πιο έντονα συναισθήματα, ενώ άλλοι για να τιμωρήσουν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται άσχημα. Δεν μπορούν ή δεν έχουν μάθει πώς να εκφράζουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους.
Μπορεί η “πρόκληση” να αποτελεί απλά μια ευκαιρία για να δημοσιοποιήσει ο έφηβος την πράξη του και να προσελκύσει την προσοχή των άλλων, με την ανταμοιβή μάλιστα των “φίλων” και των “likes” στα κοινωνικά δίκτυα. Σαν μοτίβο συμπεριφοράς πάντως, σίγουρα δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους, όχι μόνο λόγω της πραγματικής σωματικής βλάβης, όσο λόγω της πιθανής ψυχολογικής υποθάλπουσας.
Από το φύλλο της THESSNEWS #39 (04/02/2017-05/02/2017)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.