Πριν από περίπου 300 χρόνια, ο Ισαάκ Νεύτων διάσημος φυσικός για τη διατύπωση των νόμων της βαρύτητας, προέβλεψε ότι τέλος του κόσμου θα έρθει το 2060, καθώς σημείωσε την προειδοποίηση πάνω από μια σειρά μαθηματικών υπολογισμών το 1704.
Για να στηρίξει τις προβλέψεις του, επικαλέστηκε την προτεσταντική ερμηνεία της Βίβλου.
Ο σερ Ισαάκ υπολόγισε το εν λόγω έτος χρησιμοποιώντας μαθηματικά και ημερομηνίες της βιβλικής ιστορίας για να καταλήξει στην προφητευμένη αποκάλυψη, την οποία τοποθέτησε στα μέσα του 21ου αιώνα.
Sir Isaac Newton letter from 1704 predicts when world will end – and it’s not far off: https://t.co/qL1oeLgfbl via @Independent pic.twitter.com/8hp53o8Wis
— Church of Cthulhu (@CoCthulhu) February 14, 2025
Χρησιμοποίησε τις ημέρες με τους αριθμούς 1260, 1290 και 2300 στο βιβλίο του Δανιήλ και στην Αποκάλυψη, οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος και την αρχή ορισμένων σημαντικών στιγμών της Αποκάλυψης. Ωστόσο, ερμήνευσε τις ημέρες αυτές ως έτη.
Μελετώντας την ιστορία, κατέληξε στο 800 μ.Χ. ως την ημερομηνία που άρχισε επίσημα η εγκατάλειψη της εκκλησίας – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια υπολόγισε ότι ο κόσμος θα «επαναρυθμιζόταν» 1.260 χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Προέβλεψε ότι το τέλος θα σημαδευτεί από λοιμούς και πόλεμο, όπως έγραψε στην επιστολή του 1704: «Και αφού οι ημέρες των βραχύβιων θηρίων τοποθετούνται για τα έτη των ζωντανών [sic] βασιλείων, η περίοδος των 1260 ημερών, αν χρονολογηθεί από την πλήρη κατάκτηση των τριών βασιλιάδων το 800 μ.Χ., θα τελειώσει το 2060 μ.Χ.».
Ο Σερ Ισαάκ διατήρησε πάντως επιφύλαξη για την προφητεία του: «Μπορεί να τελειώσει αργότερα, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να τελειώσει νωρίτερα.
«Αυτό το αναφέρω όχι για να βεβαιώσω πότε θα έρθει ο καιρός του τέλους, αλλά για να βάλω ένα τέλος στις βιαστικές εικασίες των φαντασμένων ανθρώπων που συχνά προβλέπουν τον καιρό του τέλους, και με τον τρόπο αυτό φέρνουν τις ιερές προφητείες σε ανυποληψία όσο συχνά αποτυγχάνουν οι προβλέψεις τους».
Ο καθηγητής Στίβεν Σνόμπιλεν, από το τμήμα ιστορίας της επιστήμης και της τεχνολογίας του Πανεπιστημίου King’s College στο Χάλιφαξτης Νέας Σκωτίας, δήλωσε ότι ο Νεύτωνας ήταν «επιφυλακτικός απέναντι στον προφητικό προσδιορισμό ημερομηνιών» και «ανησυχούσε ότι η αποτυχία των λανθασμένων ανθρώπινων προβλέψεων που βασίζονται στη θεία προφητεία θα έφερνε τη Βίβλο σε ανυποληψία»
Comments are closed.