ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΑΚΑΣ – M.D. Πλαστικός Χειρουργός
Ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε δέρμα και βλεννογόνους. Πώς προλαμβάνεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human papilloma virus – HPV) είναι DNA ιός και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες των ανθρώπων. Έχουν, μέχρι στιγμής, αναγνωρισθεί 189 υπότυποι του ιού των θηλωμάτων (PV), από τους οποίους οι 120 υπότυποι προσβάλλουν τον άνθρωπο, HPV, και περίπου οι 40 είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι. Από τους σεξουαλικώς μεταδιδόμενους τύπους του HPV, ορισμένοι θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και άλλοι υψηλού κινδύνου, όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου.
Οι χαμηλού κινδύνου τύποι είναι αυτοί που προκαλούν τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα (εξωτερικά ή εσωτερικά) και πολύ σπάνια προκαλούν καρκίνο. 14 τύποι προκαλούν μη καρκινογόνα κονδυλώματα. Τουλάχιστον 19 τύποι HPV θεωρούνται υψηλού κινδύνου και συνδέονται με τις μορφές καρκίνου που θα δείτε παρακάτω.
- Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Σχεδόν όλα τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου (90%) συνδέονται με τον ιό HPV. Η διάγνωση μπορεί πάρα πολύ εύκολα να μπει με το γνωστό Pap test. Ο εμβολιασμός και η χρήση προφυλακτικού είναι τα δύο βασικά μέτρα πρόληψης της νόσου. Στις 8 Ιουνίου του 2006 εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου Gardasil. Το εμβόλιο προστατεύει τον οργανισμό από τους τύπους 6,11,16 και 18, από τους οποίους μόνο οι 16 και 18 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τα δημοσιευμένα στοιχεία του Gardasil δείχνουν διάρκεια προστασίας 3,5 χρόνων. Το Σεπτέμβριο του 2007 εγκρίθηκε στην Ευρώπη η χορήγηση του εμβολίου Cervarix, το οποίο παρέχει υψηλή προστασία από τους ΗPV τύπους 16 και 18 (υπεύθυνοι για το 71% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας) για τουλάχιστον 6,5 χρόνια. Τον Ιούλιο του 2009 ανακοινώθηκε σε μια μεγάλη κλινική μελέτη ότι το Cervarix προλαμβάνει συνολικά πέντε ογκογόνα στελέχη του ιού HPV, εκτός από τους 16 και 18, δίνοντας έτσι επιπλέον προστασία από τον καρκίνο κατά 11-16%. Το εμβόλιο δεν έχει παρενέργειες, εκτός από ελαφρύ τσούξιμο στην περιοχή που ένα άτομο εμβολιάστηκε.
- Καρκίνος αιδοίου: Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου πλήττει τα γυναικεία γεννητικά όργανα εξωτερικά. Ο καρκίνος του αιδοίου είναι αρκετά σπάνιος και δεν υπάρχει ακόμη κάποια πρότυπη προληπτική εξέταση για τον εντοπισμό του.
- Κολπικός καρκίνος: Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπίζονται με τον προληπτικό έλεγχο (Pap test), όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου.
- Καρκίνος πέους: Περίπου το 63% των περιστατικών συνδέονται με τον ιό HPV. Δεν υπάρχει ακόμη κάποια πρότυπη προληπτική εξέταση για τον εντοπισμό του, ωστόσο συχνά εντοπίζεται αρκετά έγκαιρα.
- Καρκίνος πρωκτού: Σχεδόν το 91% των περιστατικών συνδέονται με τον ιό HPV. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος συνιστάται συνήθως μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του τραχήλου ή του αιδοίου).
- Στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι: Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, τον καρκίνο του φάρυγγα, τον καρκίνο του λάρυγγα, τον καρκίνο της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων και τον καρκίνο των σιελογόνων αδένων. Οι εν λόγω καρκίνοι συχνά εντοπίζονται κατά την εξέταση ρουτίνας από τον οδοντίατρο.
Δύο κατηγορίες για τη θεραπεία
Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Μολύνει τα κύτταρα και παραμένει για πάντα μέσα τους. Όμως οι δυσπλασίες και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν.
Οι θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις θεραπείες που εφαρμόζονται στο σπίτι, όπως η εφαρμογή κρέμας, αλοιφής ή λοσιόν με διάφορες φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, με περιορισμένα αποτελέσματα.
Η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη θεραπεία βασίζεται στη χρήση εξελιγμένων Laser, με τα οποία επιτυγχάνεται εξάλειψη των κονδυλωμάτων με τοπική αναισθησία σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο και χωρίς να παραμένουν ουλές ή σημάδια στο δέρμα.
Παράλληλα, η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με Laser καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών, χωρίς προσβολή των παρακείμενων φυσιολογικών ιστών.
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση, βάσει της κλινικής εξέτασης, από εξειδικευμένο δερματολόγο-αφροδισιολόγο καθώς και η άμεση εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης εξασφαλίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.
Από το φύλλο της THESSNEWS #22 (07-08/10/2016)
Comments are closed.