Έρευνα ανακοίνωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση προσωπικών στοιχείων σε χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp, με χρήση κακόβουλου λογισμικού, καθώς υπάρχουν καταγγελίες και για θιγόμενα φυσικά πρόσωπα και στη χώρα μας.
Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχής, υπήρξε σχετική γνωστοποίηση στην εταιρεία.
Επίσης η Αρχή ανακοίνωσε έρευνα και για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek που είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχής:
«H Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοινώνει ότι κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας σε σχέση με τη νομιμότητα, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.
Επίσης, ανακοινώνεται ότι η Αρχή ερευνά την υπόθεση που αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών τoυ WhatsΑpp από κακόβουλο λογισμικό, σε συνέχεια υποβληθείσας σχετικής γνωστοποίησης της εταιρείας, δεδομένου ότι στα θιγόμενα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα».
Σάλος στην Ιταλία
Προ ημερών, η διοίκηση της WhatsApp ανακοίνωσε ότι περίπου 90 δημοσιογράφοι και άλλα δημόσια πρόσωπα έγιναν στόχος παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Paragon στην Ιταλία, μεταξύ αυτών ακτιβιστές όπως ο Λούκα Καζερίνι και δημοσιογράφοι όπως ο Φραντσέσκο Καντσελάτο. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών, όπως καταγγέλλεται: «η κριτική που ασκούν στην Τζόρτζια Μελόνι και στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της».
Το θέμα έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί σάλο στην Ιταλία, ένα θέμα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ένα νέο -επίσης ισραηλινό- λογισμικό παρακολούθησης ονόματι Paragon, γράφει η «Καθημερινή»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας της Ιταλίας το WhatsApp ανέφερε επίσης ότι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία φέρονται να έχουν επηρεαστεί, με βάση τους τηλεφωνικούς κωδικούς χωρών.
Comments are closed.