Συναντήσαμε τον καθηγητή Επιστήμης Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συνομιλήσαμε μαζί του για την χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα. Ο Κίμων Δρακόπουλος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον καθηγητή του MIT, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ξέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «πιάσει» πολλούς τομείς ανάμεσα τους και η Υγεία και να απαλλάξει από πρόσθετα βάρη (κυρίως γραφειοκρατικά) τους γιατρούς αφήνοντας τους να αφιερωθούν στην επιστήμη τους.
«Η βασική πηγή δύναμης του ΑΙ είναι τα δεδομένα, επομένως το πρώτο και βασικό βήμα που αρχίζει τώρα και θα τελειώσει σύντομα είναι να φτιάξουμε συστηματικά σωστά δεδομένα στην Υγεία. Η συνταγογράφηση και ο ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας του κάθε ασθενούς, ολοκληρώνεται και θα παρέχει πολύ υψηλής ποιότητας τα δεδομένα. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα μπορούν να στηθούν τρομερής ποιότητας δεδομένα από προληπτική Ιατρική μέχρι καλύτερη εμπειρία στα νοσοκομεία, να βοηθήσει γιατρούς κάνοντας πιο εύκολη τη δουλειά τους» ανέφερε ο Κίμων Δρακόπουλος.
Ο επιστήμονας που δημιούργησε το «έξυπνο» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Eva που εφαρμόστηκε σε όλα τα σύνορα της χώρας μας το καλοκαίρι του 2020 για τον έλεγχο Covid-19 των εισερχόμενων ταξιδιωτών και εντόπισε σχεδόν διπλάσιους ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες μολυσμένους με κορονοϊό, αποκαλύπτει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι αυτό το σύστημα πακέτο μπορείς να το κάνεις εφαρμογή για τον εντοπισμό παράνομων προϊόντων, παράνομων εισαγωγών, ναρκωτικων κ.ά.
Για τον κ. Δρακόπουλο η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας βοηθός full time, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση σε δύσκολα εργαλεία ακόμα και σε μη τεχνικούς.
Ως μέλος της δεκαμελούς Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη δηλώνει «πολύ ευχαριστημένος από την πορεία της και πολύ τυχερός που συνεργάστηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη της ομάδας». «Υπήρχε εκπροσώπηση μελών για όλα τα ζητήματα από την ηθική μέχρι τα βαθιά τεχνικά ζητήματα, οπότε ήταν πολύ καλη εμπειρία» ανέφερε σημειώνοντας ότι « τα δύσκολα ήταν στην υλοποίηση». Ο κ. Δρακόπουλος που βλέπει «να γίνονται πράγματα» στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έφερε ως παράδειγμα τον Δαίδαλο (τον νέο εθνικό υπερυπολογιστή) και τον Φάρο (το «εργοστάσιο» τεχνητής νοημοσύνης).
Ωστόσο, ο ίδιος όπως μας είπε θα κρίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς σε τρία χρόνια.
Comments are closed.