Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Κηλίδες γήρανσης και πανάδες

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

02/08/201615:38

Κηλίδες γήρανσης και πανάδες

Κηλίδες γήρανσης και πανάδες

Γράφει thessnews

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΑΚΑΣM.D. Πλαστικός Χειρουργός

Υπάρχουν θεραπείες, υπάρχουν λύσεις

Έχετε ακούσει πιθανώς λέξεις, όπως μέλασμα, κηλίδες, πανάδες. Και οι τρείς αναφέρονται στην ίδια κατάσταση: υπέρχρωση του δέρματος.

Οι βλάβες, που οφείλονται σε φλεγμονή, έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες περιβαλλοντικές προσβολές, αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να παράγουν περισσότερη χρωστική ουσία (μελανίνη) για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων (χρήση αντισυλληπτικών ή λόγω εγκυμοσύνης) μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Αυτό οδηγεί σε άνιση μελάγχρωση, μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει κάθε τόνο του δέρματος, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Πιο ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος τείνουν να αναπτύξουν φακίδες και κηλίδες στον ήλιο, ενώ τα πιο σκούρα δέρματα φαίνονται γκρίζα ή με μεγάλες μελαγχρωστικές περιοχές, οι οποίες μπορεί να έχουν κάποια συγκεκριμένη κατανομή, π.χ. στο άνω χείλος, μεσόφρυο, ή να είναι τυχαία κατανεμημένες.

Δεδομένου ότι η εμφάνιση της  μελάγχρωσης είναι τόσο συχνή, η ζήτηση για να αντιμετωπιστεί είναι πολύ υψηλή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια θεραπεία, που να αποδίδει στο 100% των ασθενών, οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά καμία δεν μπορεί να θεραπεύσει όλα τα σημεία εξίσου.

Δύο ειδών θεραπείες

Οι θεραπείες χωρίζονται σε επεμβατικές και σε συντηρητικές.

Στις επεμβατικές ανήκουν τα λέιζερ α) Er:YAG, β) Q SWITCHED Nd:YAG και θεραπείες φωτόλυσης που σαν στόχο έχουν αντίστοιχα

α) να εξαχνώσουν τις βλάβες και

β) να εξαλείψουν να μελανοσωμάτια.

Και οι δύο έχουν επιτυχία, η κάθε μία σε διαφορετικό τύπο πανάδας και εξαρτάται από την εμπειρία του ιατρού, ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για να υπάρξει το αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές. Η μονιμότητα του αποτελέσματος επιτυγχάνεται με τις συντηρητικές θεραπείες.

Στις συντηρητικές θεραπείες υπάρχουν πολλές επιλογές. Μια είναι η υδροκινόνη, μια ουσία σε μορφή τοπικής κρέμας, που  είναι μια από τις ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις ελέγχου της υπέρχρωσης.  Το πρόβλημα είναι ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι τοξική για το δέρμα. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν κρέμα υδροκινόνης 4%.

Από τα συχνότερα προβλήματα συνεχόμενης χρήσης είναι ο ερεθισμός του δέρματος και το ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη χρώση, εάν χρησιμοποιείται για πάρα πολύ καιρό. Γι’ αυτό η χρήση της πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Retin-A (τρετινοΐνη) και τα στεροειδή μπορούν να συνταγογραφηθούν επιπλέον, ή στη θέση της υδροκινόνης και μάλιστα συνδυαστικές κρέμες με σωστή αναλογία των τριών αυτών συστατικών έχουν δείξει θαυμάσια αποτελέσματα.

Μη φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη C, kojic acid, σόγια κ.α. μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μικρότερη αποτελεσματικότητα αλλά και με λιγότερες πιθανότητες επιπλοκές.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το πρόβλημα ξεκινά από τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και χρειάζεται πολύς χρόνος για να φανεί το αποτέλεσμα οποιασδήποτε θεραπείας. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται εφ’  όρου ζωής, αφού η συμπεριφορά των κυττάρων, που παράγουν μελανίνη έχει διαταραχθεί.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Να μην ξεχνάμε το αντηλιακό με SPF μεγαλύτερο από 30, με ανανέωση ανά τρεις ώρες και την κάλυψη από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Από το φύλλο της THESSNEWS #12 (30-31/07/2016

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.11.202416:29

  Στο Κέντρο Υγείας λειτουργούν και απογευματινά ιατρεία, από τις 2.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ., ενώ στη διευρυμένη λειτουργία έχει συμπεριληφθεί μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων (Οφθαλμίατρος, Καρδιολόγος, ΩΡΛ), σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.11.202408:38

  Αρχικά, οι σκούρες κάλτσες μπορεί να βάψουν το δέρμα ή τα νύχια, δημιουργώντας ερεθισμούς και προκαλώντας σύγχυση με μώλωπες. Προτιμότερο είναι να πλένονται πριν από την πρώτη χρήση για μείωση αυτών των κινδύνων. Επιπλέον, οι κάλτσες που συγκρατούν υγρασία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202417:57

  Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη σύμβαση, που έχουν υπογράψει με τον Οργανισμό. Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202416:30

  Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι. Όλοι ανοίγουν στα κινητά τους εφαρμογές, παιχνίδια, ιστοσελίδες, κάνουν e-shopping και περνούν σχεδόν 4 ώρες καθημερινά κοιτάζοντας το κινητό τους. Η πληθώρα των πραγμάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στα κινητά τους, δημιουργεί ένα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202415:23

Radio Thessaloniki 94.5 · Γιάννης Μπέτσας για το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης   Ο καθηγητής και διοργανωτής Ιωάννης Μπέτσας, απαντά στα ερωτήματα της Πέτρας Καρυώτη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 fm : Σε τι συνεισφέρει το συνέδριο; Πώς μπορεί

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.11.202415:09

    Πρόκειται για το πρόγραμμα «CARE SEA – Cooperation and Awareness for Pollution-free and Environmentally Sustainable Black Sea» (Συνεργασία και ευαισθητοποίηση για την απαλλαγμένη από ρύπανση και περιβαλλοντικά βιώσιμη Μαύρη Θάλασσα), με εταίρους του ΑΠΘ το Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπατούμι

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή