RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Η κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παγκόσμια πολιτική

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Η κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παγκόσμια πολιτική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

14/10/202414:04

Η κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παγκόσμια πολιτική

Η υστέρηση στη νέα τεχνολογική «κούρσα» μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τις παγκόσμιες πολιτικές διεργασίες, κάτι που αφορά τους τεχνολογικούς γίγαντες αλλά και το πολιτικό κατεστημένο.

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Γράφει ThessNews-DESK

 

 

του Dr. Erol User                 

 

 

 

 

 

 

Η επιθυμία να κερδηθεί η κούρσα της Tεχνητής Nοημοσύνης στην παγκόσμια σκηνή καθώς και η άσκηση πίεσης από τους επενδυτές και τους προγραμματιστές τεχνολογίας, θα ωθήσει τους νομοθέτες να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη της καινοτομίας, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο των μεγάλων παικτών.

 

Η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για την ΤΝ τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες, θα πρέπει να παρακολουθείται, καθώς θα επηρεάσει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων στην κούρσα της τεχνολογίας.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανέπτυξε ενεργά την αυτοκινητοβιομηχανία, γεγονός που φόβισε το βρετανικό κοινό και οδήγησε στην υιοθέτηση του «Νόμου της Κόκκινης Σημαίας». Ένα ειδικά εκπαιδευμένο άτομο έπρεπε να περπατά μπροστά από το αυτοκίνητο στο δρόμο, κουνώντας μια κόκκινη σημαία και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο. Όπως ήταν φυσικό, αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι μια άλλη χώρα, η Γερμανία, προηγήθηκε γρήγορα στην αγορά αυτοκινήτου, δείχνοντας μια πιο προοδευτική προσέγγιση στην εμφάνιση της νέας τεχνολογίας.

Σήμερα, μια παρόμοια κατάσταση συμβαίνει με τη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης -AI. Ωστόσο, ο σημερινός παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι πολύ πιο σοβαρός. Αν ο κινητήρας ενός αυτοκινήτου είναι απλώς μια τεχνολογία που επηρεάζει τον τρόπο μετακίνησής μας,  η ΑΙ είναι μια τεχνολογία που είναι πανταχού παρούσα και αλλάζει εντελώς τη ζωή μας.

Ως εκ τούτου, η υστέρηση στη νέα τεχνολογική κούρσα μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τις παγκόσμιες πολιτικές διεργασίες, γεγονός που αυξάνει τα διακυβεύματα τόσο για τους τεχνολογικούς γίγαντες όσο και για το πολιτικό κατεστημένο.

Υπάρχουν συζητήσεις στις παγκόσμιες και εθνικές δομές σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης των δραστηριοτήτων των τεχνολογικών εταιρειών. Το πρόβλημα είναι ότι στην τρέχουσα κούρσα στον τομέα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, η υπερβολική ρύθμιση των δραστηριοτήτων των εταιρειών που εμπλέκονται σε προηγμένες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τεχνολογική υστέρηση στην παγκόσμια σκηνή.

Ταυτόχρονα, τα κακώς μελετημένα βήματα για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να θέσουν το κράτος σε μια εξίσου ευάλωτη κατάσταση, τόσο από την άποψη της διεθνούς ασφάλειας, όσο και από την άποψη της μονοπώλησης της εγχώριας αγοράς από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς. Το δίλημμα αυτό αντανακλάται στην αντιπαράθεση μεταξύ δύο προσεγγίσεων – του αποτελεσματικού αλτρουισμού και του αποτελεσματικού επιταχυντισμού στην ΤΝ.

Παρόμοια με τον βρετανικό νόμο για την κόκκινη σημαία του 1865, μια χώρα που ρυθμίζει υπερβολικά την προηγμένη ανάπτυξη κινδυνεύει να παραδώσει την «παλάμη της νίκης» στον στρατηγικό της αντίπαλο. Μόνο που, ενώ τον 19ο αιώνα η Βρετανία έχασε από τη Γερμανία στην αγορά αυτοκινήτου, τον 21ο αιώνα ο «χειρότερος εφιάλτης» των Ηνωμένων Πολιτειών, της χώρας όπου εδρεύουν οι μεγαλύτερες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι η πιθανή ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Από την άποψη αυτή, η εν εξελίξει διαδικασία ανάπτυξης ενός ρυθμιστικού μηχανισμού για την ΤΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί αφενός να αποδυναμώσει τη θέση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στην παγκόσμια πολιτική (οι οποίες εξακολουθούν να έχουν τεράστια επιρροή) και αφετέρου να αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή παρόμοιων περιοριστικών μέτρων σε άλλες χώρες που προσανατολίζονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόβλημα με την αντιμονοπωλιακή ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ολοκληρωμένη τεχνολογία όπου τα δεδομένα, η υπολογιστική ισχύς και οι αλγόριθμοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Από την άποψη των ρυθμιστικών αρχών, τα σημερινά συστήματα ΤΝ είναι ως επί το πλείστον «μαύρα κουτιά». Όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν όλοι οι νομοθέτες πώς λειτουργούν τα πολύπλοκα μεγάλα μοντέλα, αλλά δεν τα κατανοούν και όλοι οι προγραμματιστές.

Εκτός από τον κλειστό χαρακτήρα τους, η ΤΝ διαφέρει από άλλους, πιο παραδοσιακούς τομείς στην ταχύτητα ανάπτυξης και στο δικτυακό αποτέλεσμα. Η νομοθεσία δεν έχει χρόνο προσαρμογής, τον οποίο χρησιμοποιούν αποτελεσματικά οι εταιρείες τεχνολογίας, και η ταχεία αύξηση του αριθμού των χρηστών των υπηρεσιών ΤΝ αυξάνει την κυριαρχία των μεγάλων παικτών, στα χέρια των οποίων είναι ήδη συγκεντρωμένοι οι κύριοι ψηφιακοί πόροι.

Η έλλειψη επαρκούς ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνέπειες: το χάσμα μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών και της υπόλοιπης οικονομίας θα διευρυνθεί στον κόσμο και η παγκόσμια πολιτική τους επιρροή θα αυξηθεί. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν την ανάπτυξη νέων μεθόδων αντιμονοπωλιακής ρύθμισης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μεγάλων μοντέλων, καθώς και διεθνή συνεργασία για τη δημιουργία κοινών προτύπων και κανόνων, για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη εργαλείων ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών cloud και της υπολογιστικής ισχύος, καθώς και τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων.

Επιπλέον, εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί διατηρήσουν τον μονοπωλιακό τους έλεγχο, στον οποίο το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται σε μια πολιτική ελάχιστων τιμών και δεν επιτρέπει τη γέννηση νέων «μεγάλων ιδεών», οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να πάψουν να είναι η «πατρίδα» των κορυφαίων τεχνολογιών στον κόσμο. Φυσικά, αυτή η αποκαλυπτική θέση έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις. Επενδυτές και προγραμματιστές τεχνολογίας επισημαίνουν ότι η υπερβολική εφαρμογή των αντιμονοπωλιακών νόμων αποτελεί κακή οικονομική πολιτική. Ως επιχείρημα αναφέρουν το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ρυθμίσει τόσο πολύ την οικονομία της που οδήγησε σε υστέρηση στους τεχνολογικούς τομείς. Το δεύτερο επιχείρημα είναι μια αναφορά στον τεχνοοικονομικό πόλεμο με την Κίνα για τις καλύτερες τεχνολογίες για τα επόμενα 20 χρόνια (και, φυσικά, την ανάγκη να τον κερδίσουμε).

Τέλος, ο τρίτος λόγος για τον οποίο, κατά τη γνώμη τους, πρέπει να χαλαρώσει η ρύθμιση της ΤΝ, είναι ότι η ταχεία επίτευξη των καλύτερων δυνατών τεχνολογιών ΤΝ θα οδηγήσει σε μεγάλη αφθονία, σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και αύξηση της παραγωγικότητας.

Έτσι, αν και οι φωνές του αποτελεσματικού αλτρουισμού ακούγονται και προέρχονται από πολύ σημαίνοντα πρόσωπα, πνίγονται σταθερά από τις κραυγές των υποστηρικτών του αποτελεσματικού επιταχυντισμού. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Ένας νέος γύρος τεχνολογικής προόδου επηρεάζει ήδη τις κοινωνικές διαδικασίες, γεγονός που θέτει ένα δύσκολο έργο για τους νομοθέτες να ισορροπήσουν μεταξύ της ρύθμισης της καινοτομίας και της τόνωσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική, δεδομένου ότι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες απολαμβάνουν μεγάλη δύναμη τόσο στη χώρα όσο και σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Δεν θέλουν να την χάσουν. Ωστόσο, το σημερινό στάδιο της εφαρμογής της ΤΝ απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια των μοντέλων ΤΝ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα νέων αλλαγών. 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

8.11.202422:04

  Κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας, διατροφή πολύ φτωχή σε φρούτα, πολύ πλούσια σε αλάτι: οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν ένα κρυφό υγειονομικό κόστος που ξεπερνά τα 8.000 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας που ζητά «επείγουσα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

8.11.202420:09

  Τις διαπιστώσεις έκανε η πνευμονολόγος Αθανασία Πατάκα, καθηγήτρια πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η οποία εργάζεται στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΑΠΘριστοτέλειου στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος και του Εργαστηρίου Ύπνου της Κλινικής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202417:06

    Προϊόντα που πωλούνται από εταιρείες όπως οι Nestle, Pepsico και Unilever αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο παγκόσμιου καταλόγου που δημοσιεύθηκε από το Access to Nutrition Initiative για πρώτη φορά από το 2021. Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση διαπίστωσε αξιολογώντας 30 εταιρείες

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202415:53

  Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Απασχόλησης και Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, διοργάνωσε κλειστή συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Αναντιστοιχία δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας – Τρόποι αντιμετώπισης». Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Ανδρέα Σιώκο, Senior Product Manager, Nova στην

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202413:02

  Ένα από τα ασημένια μετάλλια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας «iGEM Competition 2024» κέρδισε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki». Στη φετινή διοργάνωση, 438 ερευνητικές ομάδες από περισσότερες από 50 χώρες έλαβαν μέρος, διεκδικώντας ένα από τα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202412:55

  Η νεαρή γυναίκα μάλιστα, κατάφερα να αποκτήσει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή πορεία με διακρίσεις, ενώ σε ηλικία 17 ετών απέκτησε την κόρη της, την οποία μεγαλώνει μόνη της. Αξιοσημείωτο είναι, πως η οικογένεια της Αντωνίας Φογκτ, αισθάνεται μεγάλη αλλά και

thess

Επικαιρότητα

AUTO MOTOSPORTS

9.11.202411:31

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

9.11.202409:36

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή