γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Το 2007 η εταιρεία Q-Med, πολύ γνωστή για την παραγωγή του υαλουρονικού Restylane, παρουσίασε στην αγορά το υλικό Macrolane™, το οποίο, όπως ισχυριζότανε, μπορούσε να έχει ευρύτατη χρήση, ακόμα και ως υλικό αύξησης όγκου μαστών.
Στην αρχή, αρκετοί ειδικοί του χώρου μίλησαν για ένα θαύμα, με το οποίο οι γυναίκες θα μπορούσαν χωρίς χειρουργείο, με μία ολιγόλεπτη διαδικασία, να αποκτήσουν το στήθος που πάντα επιθυμούσαν. Στην πραγματικότητα όμως, ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε το 2010 σε σκεπτικισμό και σε περιορισμό της χρήσης του, μόνο σε χειρουργικό περιβάλλον και το 2012, βάσει δεδομένων, απαγορεύτηκε η χρήση του στον μαστό από την ίδια την εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, ήδη 2000 γυναίκες στην Αγγλία είχαν ήδη υποβληθεί στη διαδικασία, με μέσο κόστος 3000 αγγλικές λίρες και αποτελέσματα που είχαν μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε ποιότητα.
Ας δούμε την πορεία των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτήν την απαγόρευση: οι προδιαγραφές του Macrolane™ φαίνονταν να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές: ένα filler υαλουρονικού που διαλύεται αργά είναι εύκολο να το χειριστεί κανείς με τοπική αναισθησία και μπορεί να αποτελεί, σε πολλές περιπτώσεις, εναλλακτική της χειρουργικής επέμβασης. Ειδικά η αναγραφή στις ενδείξεις της χρήσης για την αύξηση του μεγέθους του μαστού, το καθιστούσε ακόμα ελκυστικότερο.
Μετά τον Αύγουστο του 2011 και την ανάκλησή του στη Γαλλία, τον Απρίλιο του 2012 η εταιρεία Q-Med διέγραψε την ένδειξη της αύξησης μαστού σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την ημερομηνία αυτή, το Macrolane™, επίσης, αντενδείκνυται ως μέσο για τη διεύρυνση του πέους ή αισθητικά για την ενίσχυση των χεριών.
Σε ό,τι αφορά τον μαστό, η απαγόρευση χρήσης στηρίζεται σε τρία κύρια επιχειρήματα. Πρώτον, το Macrolane™ μετά την έγχυση μπορεί να μεταναστεύσει και να συμβάλει στο σχηματισμό οζιδίων μέσα στον μαστό. Δεύτερον, το προϊόν μπορεί να επηρεάσει την κλινική εικόνα κατά την εξέταση του μαστού και να καθυστερήσει τη διάγνωση παθήσεων του μαζικού αδένα. Τρίτον, το Macrolane™ στο στήθος είναι πιθανό να καλύψει τον καρκίνο του μαστού, να καθυστερήσει τη διάγνωση και να περιπλέξει τη χειρουργική επέμβαση.
Το περίεργο είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πλαστικοί χειρουργοί, οι οποίοι ακόμα και στη χώρα μας διαφημίζουν τη χρήση του Macrolane™ τόσο για την αυξητική μαστού, όσο και γλουτών και κνήμης.
Το κοινό πρέπει πάντα να είναι υποψιασμένο και να αναζητά αποδεδειγμένες στον χρόνο λύσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά υλικά τα οποία πρόκειται να μείνουν μέσα στο σώμα του για πολύ καιρό και μπορούν να του προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες. Ο ασφαλέστερος δρόμος είναι η συμβουλή ενός πεπειραμένου πλαστικού χειρουργού.
Από το φύλλο της THESSNEWS #31 (10/12/2016-11/12/2016)
Comments are closed.