RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Blockchain;

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Blockchain;

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

02/11/202412:13

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Blockchain;

Οι 7+1 ιδιότητες που χαρακτηρίζουν την τεχνολογία Blockchain.

Freepik
Φωτ. Freepik

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

του Dr. Erol User                                               

 

 

 

 

 

 

 

Το Blockchain διαθέτει ένα φάσμα βασικών χαρακτηριστικών που είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλοεξαρτώμενα και τα οποία ποικίλλουν ως προς τη σχετική κυριαρχία τους, ανάλογα με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή. Ακολουθούν τα βασικά χαρακτηριστικά:

1. Διαφάνεια

Πρόκειται για ένα κατανεμημένο «λογιστικό βιβλίο» όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή ολόκληρο το αρχείο των συναλλαγών. Αυτά τα λογιστικά βιβλία είναι δημόσια διαθέσιμα για τις δημόσιες αλυσίδες μπλοκ, ενώ για τις ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ, η πρόσβαση δίνεται στα άτομα που συμμετέχουν. Ως εκ τούτου, παρέχει διαφάνεια των συναλλαγών σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση.

2. Εμπιστοσύνη

Η κρυπτογραφία και οι αυστηροί κανόνες διακυβέρνησης παρέχουν ασφάλεια στους ανθρώπους που αλληλεπιδρούν σε ένα κατανεμημένο δίκτυο. Η ιδέα είναι να αφαιρεθεί ένα μοναδικό σημείο αποτυχίας ή μια κεντρική αρχή.

3. Αµετάβλητο

Είναι η ικανότητα ενός blockchain ledger να παραμένει αμετάβλητο, αδιάρρηκτο και ανεξίτηλο. Κάθε ένα από τα μπλοκ πληροφοριών, όπως γεγονότα ή λεπτομέρειες συναλλαγών, πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας κρυπτογραφικής αρχής ή μιας τιμής κατακερματισμού. Όλες οι συναλλαγές στο Bitcoin καταγράφονται μόνιμα και δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας.

4. Ψευδωνυμία

Με τα συστήματα δημόσιου και ιδιωτικού κλειδιού, τα άτομα μπορούν να έχουν μια δημόσια διεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συσχετίζονται δημόσια με αυτά. Μπορούν να το αξιοποιήσουν αυτό για να δημιουργήσουν αποτελεσματική ανωνυμία για την ταυτότητά τους. Δεν απαιτείται καμία απολύτως επαλήθευση για την ταυτότητά τους.

5. Επαληθευσιμότητα

Οι συναλλαγές σε μια αλυσίδα μπλοκ είναι άμεσα επαληθεύσιμες σε πραγματικό χρόνο. Ως αμετάβλητο και αλληλουχικό ψηφιακό βιβλίο, μια αλυσίδα μπλοκ επιτρέπει την άμεση επαλήθευση του πλήρους αρχείου των συναλλαγών.

6. Δυνατότητα ελέγχου

Είναι εύκολο να παρακολουθεί κανείς τα περιουσιακά του στοιχεία με μοναδικό τρόπο σε μια αλυσίδα μπλοκ- έτσι, τα άτομα μπορούν να έχουν αποτελεσματικό και αποκλειστικό έλεγχο των δεδομένων ή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα NFTs. Επιτρέπει επίσης την ασφαλή μεταβίβαση του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ ατόμων μέσω του δικτύου.

7. Ασφάλεια

Οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης και τα δεδομένα σε ένα κατανεμημένο δίκτυο υπολογιστών, παρέχουν ασφάλεια έναντι προσπαθειών αλλαγής ή καταστροφής του αρχείου των συναλλαγών.
Για τις δημόσιες αλυσίδες μπλοκ, έχουμε μηχανισμούς συναίνεσης, όπως proof-of-work, proof-of-stake κ.λπ. Συγκριτικά, οι ιδιωτικές αλυσίδες μπλοκ έχουν κλειστές βάσεις δεδομένων με πρόσβαση σε λίγους μόνον έμπιστους ανθρώπους.

8. Αποδιαμεσολάβηση

Χρησιμοποιώντας άμεσες συναλλαγές, η τεχνολογία Βlockchain μπορεί να εξορθολογήσει τις διαδικασίες, κόβοντας τους περιττούς μεσάζοντες και τα βήματα της διαδικασίας και μειώνοντας τον κίνδυνο σφαλμάτων που συνήθως συνοδεύονται από επιπλέον συναλλαγές σε ένα σύστημα.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.2.202513:00

Στην Τρίτη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, ο Ιάπωνας ερευνητής Katsuhiko Hayashi προκάλεσε αίσθηση όταν παρουσίασε την επιτυχία του να αναπαράγει ποντίκια με δύο

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.2.202518:50

Ο εν λόγω κορονοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη στην κυτταρική επιφάνεια, που χρησιμοποιεί και ο SARS-CoV-2, για να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, το κάνει με μικρότερη ευκολία από τον SARS-CoV-2, που ευθύνεται για την πανδημία του κορονοϊού. Οι επιστήμονες δήλωσαν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.2.202512:30

            Η ψηφιακή εποχή διαμορφώνει ένα ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν η ψηφιακή οικονομία, η ψηφιακή κυβέρνηση, η ψηφιακή κοινωνία, οι ψηφιακές επιχειρήσεις, η ψηφιακή ζωή και η ψηφιακή ταυτότητα.   Η ευρεία εφαρμογή ψηφιακών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202518:49

  Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε όλη τη χώρα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε άτομα από 16 έως 30 ετών. Παράλληλα, θα υπάρξει τρίωρο «λουκέτο» στα φαρμακεία την ίδια ημέρα και

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202517:18

  Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του προαναγγέλλει ότι θα ξεκινήσουν στις 26 Φεβρουαρίου να αποστέλλονται τα SMS για δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μετά από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων αλλά και αναβολών, η ηγεσία του υπουργείου υγείας ανακοινώνει για

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202509:45

  Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο τρέχον τεύχος του The Journal of Sexual Medicine, υποδεικνύουν ότι υπάρχει αντίστροφη αιτιώδης σχέση μεταξύ του ρυθμού βάδισης και του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργία και ότι το γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι ένας

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή