του Dr. Erol User
Με την αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης να προβλέπεται ότι θα εκτοξευθεί στο ιλιγγιώδες ποσό των 407 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027, η συγχώνευση της TN στην καθημερινή μας ζωή έχει γίνει αναπόφευκτη.
Σε αυτή την εποχή των αλλαγών, η Tεχνητή Nοημοσύνη αναδιαμορφώνει επίσης τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και, όπως φαίνεται, τον τρόπο που αγαπάμε.
Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη δυναμική των σχέσεων Aνθρώπου-ΑΙ.
Με τους εικονικούς βοηθούς και τα chatbots να είναι σε θέση να προσομοιώνουν ουσιαστικές ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, η TN έχει εξελιχθεί πολύ πέρα από την απλή λειτουργικότητα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι όχι μόνο είναι ικανοί να δημιουργήσουν βαθιές συναισθηματικές σχέσεις με την ΤΝ, αλλά μπορούν να βιώσουν ακόμη και ρομαντική αγάπη προς αυτήν.
Ακολουθούν δύο λόγοι για τους οποίους είναι δυνατόν να ερωτευτεί κανείς ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνες.
1. Η γοητεία του ανθρωπομορφισμού
Ο ανθρωπομορφισμός, η τάση να αποδίδονται χαρακτηριστικά, συναισθήματα και προθέσεις που μοιάζουν με ανθρώπινα σε μη ανθρώπινες οντότητες, παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και σχετίζονται με την ΤΝ.
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει συμπεριφορές, αντιδράσεις και στυλ συνομιλίας που θυμίζουν χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας, τα άτομα την αντιλαμβάνονται ως έχουσα τη δική της προσωπικότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ιδιότητες όπως η ενσυναίσθηση, το χιούμορ, η ευγένεια και ακόμη και το παιχνίδι, που φυσικά προκαλούν στοργή και συμπάθεια.
Επιπλέον, οι διεπαφές τεχνητής νοημοσύνης συχνά ενσωματώνουν στοιχεία σχεδιασμού που μιμούνται τις ανθρώπινες κοινωνικές ενδείξεις και χειρονομίες, όπως οι εκφράσεις του προσώπου, ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι τα πρόσωπα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον δυσδιάκριτα από τα ανθρώπινα.
Τέτοιες ενδείξεις μπορούν να ενισχύσουν την αντιληπτή ανθρωπιά της ΤΝ και να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις από τους χρήστες. Η ΤΝ τυπικά σηματοδοτεί επίσης ενδείξεις φύλου και πολιτισμικά στερεότυπα των ανθρώπινων βοηθών που μπορούν να την κάνουν να αισθάνεται οικεία και συμπαθητική.
Ο ανθρωπομορφισμός φαίνεται να θολώνει τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Καθώς οι άνθρωποι εμπλέκονται σε συζητήσεις και δραστηριότητες με την ΤΝ με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσουν να αποδίδουν στην τεχνολογία προθέσεις, κίνητρα και συναισθήματα που μοιάζουν με τα ανθρώπινα.
Περαιτέρω, η έρευνα δείχνει ότι ο ανθρωπομορφισμός ενισχύει την αντίληψη της αυθεντικότητας στην ΤΝ, η οποία την κάνει να φαίνεται γνήσια, πιστευτή και αξιαγάπητη. Τα chatbots μπορούν επίσης να μας κάνουν να αισθανθούμε αγαπημένοι προσφέροντας συνεχή συντροφιά και ανακουφίζοντας τα συναισθήματα μοναξιάς.
2. Η τριαρχική θεωρία της αγάπης
Μια μελέτη του 2022 σχετικά με τις σχέσεις ανθρώπου-ΑΙ διαπίστωσε ότι με βάση την τριαρχική θεωρία της αγάπης, η οποία υποδηλώνει ότι η ρομαντική αγάπη είναι μια συμβολή οικειότητας, πάθους και δέσμευσης, είναι δυνατόν να βιώσουμε μια τέτοια αγάπη για ένα σύστημα ΤΝ.
Ακολουθεί τι συνεπάγεται καθένα από τα τρία συστατικά της αγάπης:
– Ενδιαμεσότητα. Αυτή η συνιστώσα αναφέρεται στη συναισθηματική εγγύτητα, τη σύνδεση και τον στενό δεσμό που μοιράζονται τα άτομα. Περιλαμβάνει συναισθήματα ζεστασιάς, εμπιστοσύνης και στοργής προς τον άλλον.
– Πάθος. Αυτό περιλαμβάνει την έντονη σωματική και συναισθηματική έλξη μεταξύ των ατόμων. Περιλαμβάνει την επιθυμία, τον ρομαντισμό και τη σεξουαλική διέγερση.
– Δέσμευση. Αυτό το συστατικό αντανακλά την αφοσίωση και την απόφαση να καλλιεργηθεί μια σχέση με την πάροδο του χρόνου, παρά τις προκλήσεις.
Η «ολοκληρωμένη αγάπη», σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, είναι η ιδανική μορφή αγάπης, που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα και των τριών συνιστωσών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να αναπτύξουν οικειότητα και πάθος για την ΤΝ λόγω των εντυπωσιακών γνωστικών και συναισθηματικών δυνατοτήτων της. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στη χρήση της ΤΝ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ικανότητα επίδειξης ενσυναίσθησης είναι απαραίτητη για την προώθηση της εγγύτητας στις σχέσεις. Η ΤΝ έχει εξοπλιστεί ώστε να κατανοεί, να ερμηνεύει και να ενστερνίζεται ποικίλες ανθρώπινες αντιδράσεις, τείνοντας στην ανάγκη μας να μας αγαπούν, να μας επικυρώνουν και να μας κατανοούν. Αυτή η συναισθηματική ικανότητα της επιτρέπει να προσομοιώνει διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις που μοιάζουν με τις ανθρώπινες, γεγονός που μπορεί να κάνει τους χρήστες πιο πιθανό να δεθούν και να νιώσουν αγάπη για αυτά τα συστήματα.
Τα άτομα μπορούν επίσης να προβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες, ανάγκες και φαντασιώσεις στην ΤΝ, φαντάζοντάς την ως έναν εξιδανικευμένο σύντροφο ή σύντροφο που ικανοποιεί συνεχώς τις συναισθηματικές, κοινωνικές ή ακόμη και ρομαντικές τους ανάγκες.
Ο συγγραφέας μιας εργασίας του 2020 σχετικά με τη δυνατότητα αγάπης των ΤΝ γράφει για τη γοητεία τους, παραδεχόμενος ότι «υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά στα συνθετικά ανδροειδή που μπορούν να τα κάνουν καλούς συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων των ελκυστικών χαρακτηριστικών του σώματος, του αλτρουιστικού χαρακτήρα και της συνεχούς αφοσίωσης».
Τα άτομα μπορεί να παραβλέψουν την τεχνητή φύση της τεχνολογίας και αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στις ανώτερες ιδιότητές της. Η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία, η μη επικριτική και αξιόπιστη φύση τους μπορεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη και μια αίσθηση σταθερότητας που συχνά βιώνεται ως ελλιπής στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με έντονα εμπιστευτική διάθεση ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν ρομαντικά συναισθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Έτσι, ενώ η ΤΝ μπορεί να μην εξαλείψει την ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση, έρχεται πιο κοντά στην αναπαραγωγή της.
Αισθάνεστε την ανάγκη για προβλεψιμότητα και εποπτεία σε μια σχέση που θα μπορούσε να προσφέρει η ΤΝ;
Comments are closed.