RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Γερμανία: Xειρουργός μεταμόσχευσε κατά λάθος…. όγκο στο χέρι του

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Γερμανία: Xειρουργός μεταμόσχευσε κατά λάθος…. όγκο στο χέρι του

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

02/01/202518:00

Γερμανία: Xειρουργός μεταμόσχευσε κατά λάθος…. όγκο στο χέρι του

Πέντε μήνες νωρίτερα ο χειρουργός είχε αφαιρέσει έναν κακοήθη όγκο από την κοιλιά ενός ασθενούς.

Γερμανία: Xειρουργός μεταμόσχευσε κατά λάθος…. όγκο στο χέρι του

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Ένας 53χρονος χειρουργός στη Γερμανία εμφάνισε οίδημα στο αριστερό του χέρι κοντά στη βάση του μεσαίου δακτύλου του. Σε αυτό το σημείο είχε υποστεί τραυματισμό πέντε μήνες νωρίτερα κατά την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου από την κοιλιά ενός ασθενούς. Το εξόγκωμα στο χέρι του χειρουργού είχε διάμετρο 3 εκατοστά.

Ο χειρουργός αφαίρεσε το εξόγκωμα και μια ανάλυση αποκάλυψε ότι επρόκειτο για καρκινικό ινώδες ιστιοκύττωμα, έναν τύπο όγκου που περιέχει ιστιοκύτταρα – ανοσοκύτταρα που μεταναστεύουν σε ιστούς όπου δεν ανήκουν και στη συνέχεια σχηματίζουν όγκους. Επρόκειτο για τον ίδιο τύπο όγκου που είχε αφαιρέσει ο χειρουργός τη στιγμή του τραυματισμού του. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1996, ένας παθολόγος που εξέτασε τους όγκους και των δύο ανθρώπων αναρωτήθηκε αν ήταν τόσο πανομοιότυποι όσο φαίνονταν.

Η διάγνωση

Αποδείχθηκε ότι ο χειρουργός είχε μεταμοσχεύσει κατά λάθος μέρος του όγκου του ασθενούς στο χέρι του. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα και των δύο όγκων, απομόνωσαν το DNA τους και πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι όχι μόνο είχαν παρόμοιες κυτταρικές συνθέσεις αλλά ήταν και γενετικά πανομοιότυποι. Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα δείγματα με ένα άλλο ιστιοκύττωμα, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο πρώτοι όγκοι ήταν παρόμοιοι και «σαφώς διακριτοί» από τον τρίτο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου του ασθενούς, ο χειρουργός είχε τρυπήσει την παλάμη του. Αν και καθάρισε αμέσως το τραύμα, η εμφάνιση ενός πανομοιότυπου όγκου στο χέρι του μήνες αργότερα, υποδηλώνει ότι ο χειρουργός είχε μεταμοσχεύσει κατά λάθος κύτταρα από τον κακοήθη όγκο του ασθενούς, στο σώμα του.

Ο όγκος του χειρουργού αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου με χειρουργική επέμβαση. Δύο χρόνια αργότερα ο άνδρας ήταν καλά στην υγεία του και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο όγκος είχε εξαπλωθεί ή ότι είχε επιστρέψει.

 

 

Τι κάνει αυτή την περίπτωση μοναδική

Ο μεταμοσχευμένος ιστός που διαφέρει γενετικά από τον ιστό του ξενιστή συνήθως στοχεύεται και καταστρέφεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή — γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια μεταμοσχεύσεων οργάνων. Ο χειρουργός ανέπτυξε φλεγμονή γύρω από το τραύμα, αλλά αυτή η ανοσολογική απόκριση δεν εμπόδισε την ανάπτυξη του όγκου. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να απέφευγαν το ανοσοποιητικό σύστημα του χειρουργού με το να μην παράγουν επαρκή αντιγόνα για να ωθήσουν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που καταστρέφουν όγκους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αν και αυτή η τυχαία μεταμόσχευση όγκου ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, σποραδικές περιπτώσεις καρκίνου που μεταδόθηκε ακούσια μέσω μεταμόσχευσης οργάνου έχουν τεκμηριωθεί εδώ και δεκαετίες, ανέφεραν ερευνητές το 2013.

 

ΠΗΓΗ: Live Science

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2.1.202519:30

Τα «έξυπνα» ρολόγια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν πρωτοποριακό λογισμικό αισθητήρα κίνησης για smartwatch που ανιχνεύει τις τυπικές κινήσεις που κάνει το χέρι όταν κάποιος κρατάει τσιγάρο.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2.1.202519:00

  Η μακροζωία δεν είναι αποκλειστικά θέμα γενετικής, αλλά κυρίως επιλογών ζωής. Με το νέο έτος μπορείτε να βάλετε στόχο ορισμένες απλές αλλά κρίσιμες αλλαγές που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία. Ο Dr. Michael Roizen, επικεφαλής ευεξίας στην Cleveland Clinic,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

30.12.202413:11

  Ερευνητές του University College London (UCL, Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου) βρήκαν ότι κάθε τσιγάρο κλέβει κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά από τη ζωή των καπνιστών, πράγμα που σημαίνει ότι ένα συνηθισμένο πακέτο 20 τσιγάρων συντομεύει κατά σχεδόν επτά ώρες

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

29.12.202411:49

          Εάν οι μηχανές συνεχίσουν να αναπτύσσουν συνείδηση, αντίληψη, συναισθήματα, ικανότητα ανεξάρτητης δράσης και λήψης ηθικών αποφάσεων και άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν μια ορισμένη ανθρωποειδή ταυτότητα, τίθεται το ερώτημα πώς θα τις αντιμετωπίσουν οι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27.12.202419:11

  Την προσπάθεια των ανθρώπων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» ενισχύει ο Οργανισμός Πράξη Αγάπης. Με αίσθημα ευθύνης αλλά και ευαισθησίας, οι άνθρωποι του Οργανισμού επισκέφθηκαν τις γιορτινές αυτές ημέρες το νοσοκομείο και παρέδωσαν μεταξύ άλλων δύο ολοκαίνουργια αναπηρικά αμαξίδια,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27.12.202418:47

  Εφάπαξ οικονομικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας, δύο τομείς όπου η χώρα μας εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή