RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

26/09/201720:00

Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

Φθινόπωρο: Η εποχή των ιώσεων – Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς να προστατευθούμε

Γράφει thessnews

 

γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος

Το φθινόπωρο οι ιώσεις γίνονται συχνότερες, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αυξάνεται η υγρασία, υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός σε κλειστούς χώρους και ξεκινάνε οι σχολικές δραστηριότητες.

Οι συχνότερες ιώσεις είναι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Το κοινό κρυολόγημα αφορά συνήθως σε κλινική συμπτωματολογία βουλωμένης μύτης ή ρινικής καταρροής και οφείλεται σε ρινοϊούς. Είναι μια εύκολα αντιμετωπίσιμη ίωση, με ελάχιστες επιπλοκές.

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38 βαθμούς κελσίου) και ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, και ειδικά στα παιδιά διάρροια και εμέτους. Τονίζεται ότι ασθενείς που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός, συνήθως τέσσερις έως πέντε, και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ο ιός βρίσκεται σε σωματικά υγρά (σάλιο, βλέννες) μία ημέρα πριν από την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων και είναι μεταδοτικός ακόμα και 7 ημέρες μετά την έναρξή τους.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– ‘Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
– 
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. Για την αποφυγή του συνδρόμου Reye, το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, είναι σχεδόν απαγορευτική η χρήση ασπιρίνης ως αντιπυρετικό στα παιδιά.

Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συνιστάται ο έγκαιρος εμβολιασμός, που ξεκινάει από τον Οκτώβρη, και αν εμφανιστούν συμπτώματα γρίπης, πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να ληφθούν αντϊικά φάρμακα για την ηπιότερη εξέλιξη και την αποφυγή επιπλοκών.

Στις οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
– Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
– Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Η γρίπη είναι μια ίωση η οποία δυνητικά λόγω επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, μέχρι και θάνατο. Η πρόληψη με τον εμβολιασμό και τη σωστή συμπεριφορά θα μας γλιτώσει από ακόμα μια χρονιά με εκατοντάδες νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #20 (24/09/2016-25/09/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

20.4.202509:59

    Read the article in English     Αν και η τεχνολογία παραμένει σε πρώιμο στάδιο, οι δυνατότητές της να μεταμορφώσει βιομηχανίες και να λύσει προβλήματα που οι κλασικοί υπολογιστές δεν μπορούν καν να αντιμετωπίσουν είναι τεράστιες. Από την

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

19.4.202515:37

  Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε χθες Παρασκευή αναθεωρημένη εκδοχή της ειδικής σελίδας του ιστοτόπου του για την COVID-19, στην οποία προωθεί την αμφισβητούμενη θεωρία πως ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) και η ασθένεια που προκαλεί ήταν αποτέλεσμα «φυγής από εργαστήριο», που

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

17.4.202512:13

Ο μακρινός πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη. Ανήκει στον αστερισμό του Λέοντα, έχει περίπου 9 φορές τη μάζα της Γης και 2,6 φορές το μέγεθός της. Σύμφωνα με μια ομάδα αστροφυσικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

17.4.202507:26

  Τις εικόνες κατέγραψε διεθνής ομάδα ερευνητών και επιστημόνων που συμμετείχαν σε αποστολή του Schmidt Ocean Institute. Όπως αναφέρει o Guardian, το σπάνιο καλαμάρι κατέγραψε κάμερα στο μη επανδρωμένο όχημα SuBastian στο πλαίσιο μιας 35ημερης αποστολής για τον εντοπισμό νέων

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16.4.202520:42

  Ανακοίνωση σχετικά με την επικινδυνότητα φαρμάκων, τα οποία αφορούν σε σεξουαλική απόδοση και σε απώλεια κιλών εξέδωσε ο ΕΟΦ, ζητώντας την προσοχή των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω φάρμακα διακινούνται στο διαδίκτυο, όμως δεν είναι εγκεκριμένα και δεν έχει

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16.4.202516:51

  Προβλήματα σύνδεσης με την υπηρεσία μουσικής Spotify αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας, καθώς υπάρχουν αναφορές για αδυναμία πρόσβασης στους λογαριασμούς τους. Η πλατφόρμα streaming παρουσίασε τις πρώτες ενδείξεις τεχνικού προβλήματος με αρκετούς χρήστες να μην μπορούν

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή