γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Ένα αίσθημα καύσου με πόνο και θεραπείες που δεν λειτουργούν. Αυτή είναι η καθημερινή ζωή για πολλούς από εκείνους που πάσχουν από υποτροπιάζουσα αφθώδη στοματίτιδα. Έρευνα από την Ακαδημία Sahlgrenska ρίχνει τώρα νέο φως σχετικά με τα αίτια.
Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τους λόγους για τα έλκη και η φροντίδα αυτής της κατηγορίας ασθενών είναι εξαιρετικά δύσκολη, παρά το γεγονός ότι πολλοί υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τα συμπτώματά τους. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ένα γενικό αίσθημα νόσου και έχουν δυσκολίες στη διατροφή και την ομιλία και μπορεί να μην είναι σε θέση να πάνε στο σχολείο ή την εργασία τους για αρκετές ημέρες, λόγω των βλαβών.
Ο συγκεκριμένος τύπος βλάβης ονομάζεται κοινώς άφθα και σε ιατρικούς όρους ονομάζεται υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα (RAS) και θεωρείται μια από τις πιο συχνές βλάβες του στοματικού βλεννογόνου.
Οι αλλοιώσεις έχουν μια χαρακτηριστική εμφάνιση με ένα κόκκινο φωτοστέφανο γύρω από μια υπόλευκη περιοχή και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο μη-κερατινοποιημένο βλεννογόνο, δηλαδή, στο εσωτερικό των παρειών και τα χείλη, στο έδαφος του στόματος, στις πλευρές της γλώσσας και του φάρυγγα. Με διάρκεια από μερικές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες και με άγνωστα εκλυτικά αίτια, μπορούν να ταλαιπωρήσουν τον πάσχοντα, μειώνοντας την ποιότητα ζωής του.
Πολλά διαφορετικά αίτια
Οι βλάβες είναι επώδυνες και μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες για όσους επηρεάζονται. Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, οπότε οι θεραπείες αποσκοπούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται σε έναν ιό, όπως τον στοματικό έρπη, και πολλοί γιατροί και οδοντίατροι θεραπεύουν την αφθώδη στοματίτιδα και τον έρπη με τον ίδιο τρόπο, ειδικά επειδή μπορεί να είναι δύσκολο κλινικά να γίνει διάκριση μεταξύ των δυο ασθενειών. Στον ασθενή συχνά δίνεται αντι-ιική φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον έρπητα, αλλά δεν απαλλάσσει από την αφθώδη στοματίτιδα.
Η αφθώδης στοματίτιδα δεν θα πρέπει μάλλον να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ως ένα γενικό σύμπτωμα. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν και η σχέση μεταξύ των παραγόντων είναι πολύπλοκη.
Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς και η βακτηριακή χλωρίδα στο στόμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Γονίδια και βακτηριακή χλωρίδα
Ένας αριθμός διαφορετικών γονιδίων έχει ταυτοποιηθεί ως σημαντικός για την εμφάνιση της αφθώδους στοματίτιδας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βακτηριακή χλωρίδα του υγιούς βλεννογόνου του στόματος φαίνεται να διαφέρει σε άτομα με αφθώδη στοματίτιδα, σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες.
Μια ορισμένη υπο-ομάδα των ασθενών φαίνεται επίσης να υποφέρει από τροφικές αλλεργίες, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για τους μηχανισμούς ανοχής στο στόμα.
Σε αρκετές μελέτες, παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνες Β-6 και Β-12 οι οποίες εμφανίζονταν δύο φορές πιο συχνά σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα αφθώδη έλκη σε σχέση με υγιή άτομα. Επίσης, η διαιτητική πρόσληψη φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β-12 είναι χαμηλότερη μεταξύ των ατόμων με αφθώδη έλκη. Μια μικρή ομάδα εφήβων φάνηκε να έχει μειωμένη συχνότητα εμφάνισης και πόνο από υποτροπιάζουσα αφθώδη στοματίτιδα όταν έπαιρνε 2000 mg ασκορβικό οξύ την ημέρα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι επίσης πιο διαδεδομένη σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα αφθώδη στοματίτιδα, αν και δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και την κλινική πορεία ενός ασθενούς, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ελκών, της διάρκειας των ελκών ή τη συχνότητα της ανάπτυξης έλκους.
Δυστυχώς θεραπεία της αφθώδους δερματίτιδας δεν υπάρχει, οπότε όλες οι προσπάθειες γίνονται στο να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και πιο σύντομη η διαδρομή της και όσο το δυνατό πιο σπάνια τα επεισόδια εμφάνισης. Επειδή σε κάποιους ασθενείς η έκλυση μπορεί να σχετίζεται με τροφές ή συνήθειες, ο καθένας πρέπει να γίνει ο ίδιος γιατρός του εαυτού του, ώστε να προλαμβάνει παρά να θεραπεύει.
Από το φύλλο της THESSNEWS #48 (08/04/2017-09/04/2017)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.