Η ασθενής είχε αναφέρει ότι η όρασή της στο δεξί μάτι ήταν πιο αδύναμη από το αριστερό και είχε αισθανθεί κάποια ήπια ενόχληση. Παρ’ όλα αυτά, πίστευε ότι αυτά τα συμπτώματα ήταν φυσιολογικά λόγω ηλικίας ή ξηροφθαλμίας.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την αναισθησία, οι γιατροί παρατήρησαν μια γαλαζωπή μάζα κάτω από το βλέφαρο. Μετά από προσεκτικό έλεγχο, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για 17 φακούς επαφής κολλημένους μεταξύ τους με βλέννα. Στη συνέχεια, ανακτήθηκαν ακόμα 10 φακοί, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 27, αναφέρει σχετικά το Livescience.
Η γυναίκα φορούσε φακούς επαφής μηνιαίας χρήσης για 35 χρόνια χωρίς να επισκέπτεται συχνά τον οφθαλμίατρο. Παράλληλα, όπως ανέφερε, πολλές φορές είχε προσπαθήσει να αφαιρέσει φακούς από το δεξί της μάτι, αλλά πίστευε ότι είχαν πέσει μόνοι τους.
Η ανακάλυψη προκάλεσε σοκ στους γιατρούς, οι οποίοι ανέβαλαν την επέμβαση καταρράκτη για δύο εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί πιθανή βακτηριακή μόλυνση.
Η περίπτωση δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The BMJ ως προειδοποίηση για την ανάγκη σωστής χρήσης των φακών επαφής. Οι ειδικοί τόνισαν ότι η αμέλεια στην υγιεινή και τη συντήρηση των φακών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως λοιμώξεις, φλεγμονές ή ακόμη και απώλεια όρασης.
Συμβουλές για ασφαλή χρήση φακών επαφής
Οι οφθαλμίατροι προτρέπουν τους χρήστες φακών επαφής να:
- Αφαιρούν τους φακούς πριν από τον ύπνο.
- Τους καθαρίζουν και απολυμαίνουν καθημερινά με κατάλληλο διάλυμα.
- Επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
- Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί υπενθύμιση για τη σημασία της πρόληψης και της προσοχής, καθώς η υγεία των ματιών είναι ανεκτίμητη.
Comments are closed.