Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε 14χρονη μαθήτρια Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης, έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο, λόγω «πρόκλησης» κρατήματος της αναπνοής (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).
Το challenge με «ελιγμό Valsalva», περιλαμβάνει τη σκόπιμη διακοπή της αναπνοής για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είτε μέσω φυσικού κρατήματος είτε μέσω πίεσης στο θώρακα ή το λαιμό.
Συχνά, οι συμμετέχοντες καταγράφουν τον εαυτό τους και αναρτούν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν φίλους ή να κερδίσουν like και views.
Πώς να προστατεύσουμε τους μαθητές
Η πρόληψη ξεκινά από την ενημέρωση. Γονείς, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι πρέπει να αναλάβουν δράση:
- Να εξηγήσουν στους μαθητές τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τέτοιες προκλήσεις, χρησιμοποιώντας πραγματικά παραδείγματα.
- Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους, χωρίς να παραβιάζουν την ιδιωτικότητά τους.
- Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της κριτικής σκέψης των παιδιών μπορεί να τα βοηθήσει να αποφεύγουν ανάλογες συμπεριφορές.
- Ο ανοιχτός διάλογος για τις κοινωνικές πιέσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τους κινδύνους.
- Τα σχολεία μπορούν να οργανώνουν σεμινάρια και καμπάνιες ενημέρωσης για τους κινδύνους των διαδικτυακών προκλήσεων.
Αναμφίβολα, οι προκλήσεις κρατήματος αναπνοής είναι ένα ακόμα παράδειγμα των κινδύνων που κρύβονται πίσω από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τα παιδιά από την απειλή τέτοιων πρακτικών, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για να αντισταθούν στις επικίνδυνες τάσεις. Ο διάλογος, η ενημέρωση και η ενσυναίσθηση είναι τα ισχυρότερα μας όπλα.
Comments are closed.