Θεοδώρα Καρακιουλάχ || karakioulach@gmail.com
Ο 79χρονος άνδρας από την Πιερία νόσησε από covid στις αρχές Φλεβάρη και μετά από μέρες κατέληξε στο νοσοκομείο Κατερίνης.
Η οικογένεια του θανόντος κατέθεσε μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα με την υπόνοια ιατρικής αμέλειας και αμέσως διετάχθη η εκταφή και η νεκροψία- νεκροτομή του άτυχου άνδρα.
«Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει «ρίξει» το επίπεδο για τον ιό αυτό κατά ένα βαθμό και μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε νεκροψία νεκροτομή» εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Το θέμα ανέδειξε την περασμένη Παρασκευή η εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» στην οποία φιλοξενήθηκε ο Νίκος Διαλυνάς, δικηγόρος της οικογένειες του θανόντος.
Σύμφωνα με τον κο Διαλυνά η εισαγγελική αρχή έκανε δεκτό τον ισχυρισμό ότι ο ιός νεκροποιείται σε 3 μέρες και για αυτό δόθηκε η εντολή για εκταφή και κατόπιν για νεκροψία – νεκροτομή.
«Ο 79χρονος είχε εισέλθει στο (νοσοκομείο Κατερίνης) στις αρχές Φεβρουαρίου με Covid και στις 19 πέθανε. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου έγραφε καρδιακή ανακοπή, σηπτική καταπληξία, covid και ζάχαρο, δηλαδή τα υποκείμενα νοσήματα».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, οι συγγενείς είχαν την πληροφορία ότι κατά την διαδικασία διασωλήνωσης του 79χρονου, τρυπήθηκε η τραχεία του, ότι δηλαδή υπήρξε ιατρικό λάθος και αυτό ήταν που προκάλεσε τον θάνατό του.
«Καταθέσαμε μήνυση και ζητήσαμε εκταφή στην Εισαγγελία Κατερίνης με το σκεπτικό ότι 3 μέρες μετά το θάνατο του ασθενούς το μικρόβιο νεκροποιείται. Επίσης μπορούν να πάρουν επίχρισμα από το φάρυγγα και από την μύτη, να διαπιστώσουν ότι είναι αρνητικό το τεστ Covid ώστε να προβούν σε νεκροψία.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να γίνει εκταφή και νεκροψία.
Πήραν επίχρισμα από το φάρυγγα, το τεστ ήταν αρνητικό και η ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης προέβη στην νεκροψία νεκροτομή. Η οικογένεια εκπροσωπήθηκε από τεχνικό σύμβουλο και όπως μας πληροφόρησε ο τεχνικός σύμβουλος διαπιστώθηκε τραύμα στην τραχεία και υπάρχει μώλωπας στο αριστερό μάτι.
Το τραύμα στην τραχεία προκάλεσε τον θάνατο διότι από τον ιατρικό φάκελο που παρέλαβε η τεχνική σύμβουλος, προκύπτει αυτό» ισχυρίζεται ο κος Διαλυνάς.
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:
Η εκπομπή επανέρχεται με το θέμα και συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Λέων Γρηγόρη.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες και σύμφωνα με αυτές η νεκροψία- νεκροτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε θύματα της ασθένειας Covid αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
«Πράγματι υπήρχε μια πρώτη περίοδος, τότε που ο ιός ήταν σε όλους μας άγνωστος κατά την οποία είχαν απαγορευθεί πλήρως οι νεκροψίες νεκροτομές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρώτον διότι δεν γνωρίζαμε πολλά για τον ίδιο τον ιό και δεύτερον γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι τεχνολογικά ακόμα και το ίδιο το προσωπικό για να χειριστεί τέτοια περιστατικά. Το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Στην Ελλάδα προχωρούν οι εμβολιασμοί αρκετά στο υγειονομικό προσωπικό, άρα αρκετοί ιατροδικαστές έχουν εμβολιαστεί.
Οι οδηγίες από τον Π.Ο.Υ. έχουν μετατραπεί κατά ένα βαθμό κάνοντας την νεκροψία- νεκροτομή να μπορεί να διενεργείται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Εάν και εφόσον απαιτείται νεκροψία- νεκροτομή σε ένα περιστατικό και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, ακόμα και σε θύματα της ασθένειας Covid θα μπορούν να πραγματοποιούνται».
Ο κος Λέων τονίζει ότι δεν έχουν γίνει επίσημες μελέτες για την μεταθανάτια δράση του ιού.
«Είναι πάρα πολύ πρώιμο να αναφέρουμε κατά πόσο διατηρείτε ο ιός στο νεκρό σώμα. Έρευνες που να αποδεικνύουν πόσο ισχυρός είναι ο ιός στο ανθρώπινο σώμα μετά θάνατο, δεν υπάρχουν. Κανονικά πρέπει να γίνεται τεστ Covid σε όλα τα νεκρά σώματα».
Σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο ταφής των θανόντων από κορωνοϊό, δηλαδή το ειδικό σημείο ταφής στα νεκροταφεία αλλά και την απαγόρευση να θάβεται ο νεκρός σε οικογενειακό τάφο, λόγω Covid, o πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα υπερβολικό μέτρο το οποίο δεν έχει καμία αξία.
«Κατά την προσωπική μου επιστημονική μου εκτίμηση από την αρχή δεν ήμουνα σύμφωνος με τα ξεχωριστά μέρη ταφής για τους ασθενείς Covid -19. Είναι ένα υπερβολικό μέτρο που δεν έχει καμία αξία. Οι νεκροί από Covid μπορούν πλέον να θάβονται κανονικά όπως οι υπόλοιποι νεκροί, καθ ότι ο ιός αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη αλλά πέραν τούτου δεν χρειάζονται ειδικά προληπτικά μέτρα αφού ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει «ρίξει» το επίπεδο για τον ιό αυτό κατά ένα βαθμό και μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε νεκροψία – νεκροτομή.
Όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν από Covid δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν από τον ίδιο λόγο.
Ουσιαστικά η ασθένεια Covid δρα σε διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και με διάφορους μηχανισμούς.
Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν από τον ίδιο λόγο αλλά έχουν ως αρχική αιτία τον κορωνοϊό».
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδω:
Comments are closed.