Ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι ότι έχει μειωθεί η συχνότητα των σεισμών που είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Οι περισσότεροι που καταγράφονται βρίσκονται στη “σφαίρα” των τριών Ρίχτερ.
Για μία σχετική σταθεροποίηση στη σεισμική δραστηριότητα έκανε λόγο, μιλώντας στο Σκάι, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης. «Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι. Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παρουσίασε ως παράδειγμα την περίπτωση της Αιθιοπίας, όπου καταγράφηκαν 256 σεισμοί από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο, με την πιο έντονη δραστηριότητα μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Σε αυτό το διάστημα, μόνο δύο σεισμοί ξεπέρασαν το μέγεθος των 5 Ρίχτερ – ένας 5,2 και ένας 5,7.
«Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Αιθιοπίας ήταν και ότι η ακολουθία αυτή ήταν κοντά σε δύο ηφαίστεια», συμπλήρωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Σαντορίνη, σημείωσε πως από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 440 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ, καθώς και 73 σεισμοί που ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.
Τόνισε ότι απαιτείται αναμονή 1-2 ημερών για την ανάλυση των νέων δεδομένων από τους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν στην περιοχή.
Comments are closed.