Αν και η τελευταία αλλαγή ώρας στην ΕΕ ήταν προγραμματισμένη για το 2021, η εφαρμογή της αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών.
Η αλλαγή της ώρας, γνωστή ως θερινή ώρα (Daylight Saving Time – DST), καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια μέσω της καλύτερης εκμετάλλευσης του φυσικού φωτός κατά τους θερινούς μήνες.
Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1784, ο οποίος πρότεινε τη χρήση περισσότερου φυσικού φωτός για να μειωθεί η κατανάλωση κεριών. Ωστόσο, η ιδέα εξελίχθηκε με τα χρόνια. Τον 19ο αιώνα, ο Βρετανός επιχειρηματίας Γουίλιαμ Γουίλετ αναβίωσε την πρόταση με το άρθρο του “Waste of Daylight”, ενώ ο Νεοζηλανδός εντομολόγος Τζορτζ Χάντσον τη στήριξε επιστημονικά το 1895.
Η αλλαγή ώρας εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά όχι σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, καθώς κρίνεται λιγότερο απαραίτητη. Η συζήτηση σχετικά με την κατάργηση της αλλαγής ώρας παραμένει επίκαιρη, με τον αντίκτυπο στην υγεία και την προσαρμογή των ανθρώπων να είναι βασικά ζητήματα στις αποφάσεις αυτές.
Comments are closed.