Πρόκειται για μία νέα κίνηση πολιτών, για μια νέα ένωση των οργανώσεων, φορέων και πολιτών που αντιτίθεται στο σχεδιασμό της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ.
Βασική αντίρρηση της νεοσυσταθείσας ομάδας, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ανάπλασης στη ΔΕΘ σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο ενώ παρέθεσαν τις προτάσεις τους για την δημιουργία χώρων πρασίνου με την ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτισμικής αξίας των κτηρίων και την ανάγκη προστασίας από την περιβαλλοντική κρίση.
«Η πόλη έχει άμεση ανάγκη για οξυγόνο και αύξηση πρασίνου» τονίζει η Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του « Δικτύου για το αστικό πράσινο SOSε τα δέντρα»:
«Εμείς εκφράζουμε την διαφοροποίηση μας για την πρόταση της ανάπλασης. Στην ουσία, πρόκειται για τσιμεντοποίηση και οικοπεδοποίηση που βαφτίστηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά ως Μητροπολιτικό Πάρκο.
Ο χώρος της ΔΕΘ θα χτιστεί κατα 16% περισσότερο από ότι είναι τώρα. Θα παραμείνουν πολύ μικρές ζώνες πρασίνου, χωρίς μεγάλα και ψηλά δέντρα, αλλά με διακοσμητικά δέντρα και θάμνους.
Η πόλη δεν χρειάζεται ένα ακόμα τεράστιο ξενοδοχείο και ακόμα 5 τεράστια εκθεσιακά κέντρα. ένα ακόμα εμπορικό κέντρο με εστιατόρια.
Σαν ενεργοί πολίτες αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 22 Νοεμβρίου, για να σχεδιάσουμε και τις νομικές μας ενέργειες, ενώ ήδη μαζεύουμε υπογραφές ανθρώπων που αντιτίθενται στα σχέδια τσιμεντοποίησης» συμπκληρώνει.
«Να δυναμώσουμε όλοι μαζί την φωνή μας»
Αναφορικά με την δημιουργία της νέας κίνησης η κ. Ιωαννίδου ανέφερε την ανάγκη κοινής συνεργασίας όλων των φορέων που εκφράζουν κοινούς στόχους, που οργανωμένα και με σύμπνοια θα διεκδικήσουν την ακύρωση των σχεδίων.
«Μέσα στον χώρο της έκθεσης υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα
Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχαιολογικής αξίας είναι τα ορατά ευρήματα που υπάρχουν στην 3ης Σεπτεμβρίου»¬ ανέφερε ο κ. Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας- Οικολογίας.
«Είναι γνωστό ότι κάτω από τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ, υπάρχει το ελληνιστικό νεκροταφείο. Στο σχεδιασμό υπάρχει και η δημιουργία ενός υπογείου πάρκινγκ εκεί όπου θα συναντήσουν αρχαιολογικά ευρήματα»
Ο κ. Μπλιώνης ανέλυσε και την ιστορική διαδρομή ενός αρχαίου χειμάρρου, μέσα από τους χώρους της ΔΕΘ.
«Πρόκειται για τον λεγόμενο « Χείμαρρο της Ευαγγελιστρίας», που σήμερα βρίσκεται υπογειοποιημενος και σε κάθε μεγάλη νεροποντή πλημμυρίζει. Ενός χειμάρρου που έτσι κι’ αλλιώς χρειάζεται αναδιαμόρφωση στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι εάν θα τον θάψουμε πιο βαθιά, με λίγο μεγαλύτερη διατομή ή θα τον ξαναφέρουμε στο φως; Θα αποκαταστήσουμε την ανοιχτή του κοίτη και θα τον καταστήσουμε το κεντρικό και συνεκτικό στοιχείο μιας συνολικής ανάπλασης του χώρου, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου με υψηλό πράσινο» διερωτήθηκε.
«Η πλειοψηφία της κοινωνίας αγνοεί την φυσιογνωμική αρχιτεκτονική αξία των κτηρίων της ΔΕΘ» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κονταξάκης .
«Με την μετατροπή της έκθεσης σε Μητροπολιτικό Πάρκο, θα μπορούμε να διαθέτουμε ενα ανοικτό μουσείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20 αιώνα. Ως σύλλογος αρχιτεκτόνων του νόμου Θεσσαλονίκης υποστηρίζουμε την διατήρηση του χώρου της ΔΕΘ ως ιστορικού τόπου πολιτισμού και πρασίνου και τον χαρακτηρισμό ως μνημείου των παρακάτω κτηρίων, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας τους για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και της τεχνικής τους».
Comments are closed.