Συγκεκριμένα, έγγραφα όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και το πιστοποιητικό γέννησης, που μέχρι τώρα απαιτούνταν για μια σειρά διοικητικών διαδικασιών, δεν θα χρειάζονται πλέον.
Αυτόματη Ανάκτηση Δεδομένων – Λιγότερη Γραφειοκρατία
Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η πληροφορία που περιέχουν τα πιστοποιητικά θα αντλείται ηλεκτρονικά και αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται δήμους ή ΚΕΠ για να εκδώσουν τα σχετικά έγγραφα, ούτε να τα καταθέτουν σε άλλες υπηρεσίες.
Ο στόχος είναι η επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών, η διευκόλυνση των πολιτών και η απαλλαγή από περιττές χρονοβόρες διαδικασίες, αφού το ίδιο το Δημόσιο θα ανακτά τα απαραίτητα στοιχεία αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του.
Αξιολόγηση των Δημόσιων Υπηρεσιών από τους Πολίτες
Πέρα από την κατάργηση των πιστοποιητικών, εισάγεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.
Όλοι οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα μπορούν να αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών και των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης.
Οι πολίτες που συναλλάσσονται με μετωπικές υπηρεσίες (όπως ΚΕΠ, e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ) θα λαμβάνουν ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για να καταγράψουν την εμπειρία τους.
Η ανάλυση των απαντήσεων θα επιτρέπει τον εντοπισμό προβληματικών διαδικασιών και υπηρεσιών, ώστε να υπάρξουν άμεσες βελτιώσεις.
Η κατάργηση των πιστοποιητικών και η αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες αποτελούν δύο καθοριστικά βήματα για έναν πιο σύγχρονο, αποδοτικό και φιλικό προς τον πολίτη Δημόσιο Τομέα.
Comments are closed.