«Πέρσι ζήσαμε ένα κύμα ηθικού πανικού. Η μελέτη στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας δείχνει μία αύξηση της παραβατικότητας το 2023 και το 2024. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μία στασιμότητα στον σχολικό εκφοβισμό, αλλά μία αύξηση της διαδικτυακής βίας και της λεκτικής και σωματικής βίας» ανέφερε η Βασιλική Αρτινοπούλου, l Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου και Επικεφαλής της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων παρά τον πρωθυπουργό.
Διευκρίνησε ότι η χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat βρίσκεται ακόμη κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση και πρόληψη, αλλά «είμαστε πλέον έτοιμοι να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική με την Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης».
Ο Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, είπε ότι η Εθνική Στρατηγική θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό τη Μεγάλη Τετάρτη και είναι ένας οδηγός που θα συμπληρώσει τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται. «Από το 2019 έως και σήμερα υπάρχουν και υπάρχουν 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, σε 10 διαφορετικά υπουργεία. Η Εθνική Στρατηγική προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 οριζόντια» είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης , μίλησε συγκεκριμένα για το κομμάτι της παραβατικότητας που σχετίζεται με το διαδίκτυο. «Η παραβατικότητα στο διαδίκτυο είναι σημαντική και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού. Δύο από τα πιο πρόσφατα μέτρα είναι το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανήλικου από τους γονείς, αλλά και το Age Verification, δηλαδή η διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες. Στον τομέα αυτόν έχουν ληφθεί μέτρα αυστηρότερης πιστοποίησης», εξήγησε.
Η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού , μίλησε για τον σχολικό εκφοβισμό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αλληλοεπίδραση μεταξύ παιδιών και γονιών αλλά και εκπαιδευτικών. « Είμαι πολύ περήφανη για την υλοποίηση δράσεων όπως το ‘Σπάμε τη Σιωπή’, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση περιστατικών λεκτικής βίας, την τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία της χώρας, την επιμόρφωση καθηγητών για τον σχολικό εκφοβισμό. Ήδη έχουν επιμορφωθεί 22 χιλιάδες εκπαιδευτικοί και οι 14 χιλιάδες αυτών έχουν λάβει πιστοποίηση, αλλά και την πλατφόρμα ‘Stop Bullying’, η οποία είναι μία πλατφόρμα καταγραφής αλλά και οδηγός αντιμετώπισης των περιστατικών βίας για ενήλικους αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Τέλος, δεσμεύτηκε για την αύξηση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργιών στα σχολεία, αλλά τόνισε ότι η αυτό-αξιολόγηση των σχολείων θα εμπεριέχει και το κομμάτι της αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.
Η συζήτηση άνοιξε με την Ανθή Καραπιδάκη, Μαθήτρια 1ης Λυκείου, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου που ανέφερε ότι «η επικράτηση της ιδέας ότι η βία είναι συνδεδεμένη μόνο με τη σωματική βία δεν είναι ακριβής. Η παραβατικότητα είναι και λεκτική. Η παραβατικότητα είναι και η περιθωριοποίηση και σίγουρα στην εποχή μας δεν έχει φύλο». Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του Safe Youth, τονίζοντας ότι είναι η συμμετοχή των παιδιών για εφαρμογές που παρουσιάζονται για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Την συζήτηση συντόνισε ο Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος ,
Comments are closed.