Το κείμενο της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ» και της προέδρου της, νομικού, Νατάσσας Μπομπολάκη:
«Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου άλογα παρέλασαν στους δρόμους της
Θεσσαλονίκης – Κακοποίηση ή παράδοση;
Η ΝΕΜΕΣΙΣ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την παρέλαση περίπου 50 αλόγων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia. Πρόκειται για μια εκδήλωση που δεν έχει καμία ουσιαστική σκοπιμότητα, παρά μόνο την εμπορευματοποίηση ζωντανών πλασμάτων για εντυπωσιασμό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το στρες και ο κίνδυνος που διατρέχουν τα ζώα.
Μία εκδήλωση που έλαβε χώρα σε ένα αστικό περιβάλλον ακατάλληλο για τα ζώα ενώ αδιαμφησβήτητα προκύπτουν και σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ευζωία των αλόγων και τη νομιμότητα της χρήσης τους σε δημόσια θεάματα, αλλά και θέματα δημόσιας ασφάλειας και υγείας.
Σε μια πόλη όπου ήδη τα τροχαία δυστυχήματα είναι συχνά, όπου οι δρόμοι είναι αφιλόξενοι ακόμα και για πεζούς, κάποιοι θεώρησαν «καλή ιδέα» να βγάλουν άλογα να παρελάσουν σε ένα άγνωστο περιβάλλον με πλήθη κόσμου.
Η δημόσια εικόνα που παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης και στα social media δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα:
* Άλογα φανερά ταραγμένα, εξαναγκασμένα να βαδίζουν σε άγνωστο περιβάλλον, ανάμεσα σε θορύβους και πλήθη.
* Χρησιμοποίηση των ζώων ως «κινούμενες διαφημίσεις» της Zootechnia, σε αντίθεση με κάθε έννοια σεβασμού της ευζωίας τους.
* Κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων σε περίπτωση πανικού ή πτώσης των ζώων λόγω της ολισθηρής ασφάλτου.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4830/2021 (άρθρο 23, παρ. 2) απαγορεύεται η χρήση ζώων σε θεάματα, ενώ δεν συντρέχει η εξαίρεση του β΄ εδαφίου της παραγράφου 2, που έτσι κι αλλιώς προϋποθέτει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, που δεν υπήρχε, καθώς και γνωματεύσεις πριν και μετά το θέαμα και συνεχή παρουσία συγκεκριμένου κτηνιάτρου, κλπ. Μπορεί λοιπόν οι διοργανωτές να επικαλέστηκαν ότι δεν επρόκειτο για «θέαμα», αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Αν αυτό δεν είναι θέαμα, τότε ποιο είναι; Αλλά και ποιος ωφελείται από αυτή την «παρέλαση» αν όχι οι διοργανωτές της έκθεσης, που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό event για το κοινό; Αστειότητες για κάθε νοήμονα πολίτη.
Ενέργειες της ΝΕΜΕΣΙΣ
Πριν από την πραγματοποίηση της παρέλασης, η ΝΕΜΕΣΙΣ είχε προβεί στην αποστολή της ακόλουθης επιστολής, απευθυνόμενη προς το Τμήμα Προστασίας Ζώων Γενικής Αστυνόμευσης, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Τη Κυριακή στα πλαίσια της Ζootechnia Εxpo στη Θεσσαλονίκη εκτός του εκθεσιακού χώρου θα γίνει παρέλαση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 50 αλόγων.
Όπως γνωρίζετε η χρήση ζώων σε θεάματα απαγορεύεται από το νόμο 4830/21 άρθρο 23 ενώ καμία εξαίρεση του άρθρου αυτού δεν καλύπτει ένα τέτοιο θέαμα.
Εξ όσων γνωρίζουμε οι αρχές της πόλης, δήμος, κτηνιατρική κλπ δεν έχουν δώσει κάποια άδεια για το θέαμα αυτό.
Οι πληροφορίες μας λένε, ότι μόνο η τροχαία είναι ενήμερη, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει εκδώσει και με τι περιεχόμενο άδεια.
Εκτός των άλλων τίθεται θέμα και κακοποίησης των ζώων αυτών με την έννοια του έντονου στρες κλπ που θα βιώσουν στους δρόμους, με πλήθος κόσμου να φωνασκεί κλπ αλλά και τραυματισμού τόσο των ζώων, όσο φυσικά και των ανθρώπων, στη περίπτωση που κάποιο άλογο απρόβλεπτα αφηνιάσει, κάτι που συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις..
Ζητάμε την απαγόρευση του θεάματος αυτού στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και το περιορισμό της εκδήλωσης εντός του εκθεσιακού χώρου, όπου τρόπον τινά θα γίνουν αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας.
Στην απευκταία δε περίπτωση, που η εκδήλωση αυτή θεωρηθεί «παράδοση» μέσα από μια λάθος ερμηνεία, θα πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις του άρθρου 23, παράγραφος 2, εδάφιο 2 του ως άνω νόμου, ήτοι απόφαση δημοτικού συμβουλίου κλπ.
Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας λόγω του ελάχιστου χρόνου, που απομένει μέχρι τη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου.»
Παρά τις ανωτέρω ενέργειες μας, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας. Η μόνη αλλαγή αφορά στο γεγονός, ότι τελικά η παράνομη παρέλαση πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2025. Προφανώς παίρνοντας παράδειγμα από τους γνωστούς απατεώνες, που χρησιμοποιούν άγρια ζώα σε θεάματα, ενώ η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί για την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου έγινε μια μέρα νωρίτερα… Παρόλα αυτά είδαμε με έκπληξη δυνάμεις της
Τροχαίας Θεσσαλονίκης να γίνονται συνένοχοι της παράνομης ενέργειας, η Διοίκηση της οποίας θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά, να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της, ενώ έμπρακτα δείχνει ότι ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ.
Δεκάδες άλογα παρέλασαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενα από άμαξες και ιππείς, προσελκύοντας την προσοχή πλήθους πολιτών.
Ευτυχώς πληροφορηθήκαμε ότι σχηματίστηκε δικογραφία μετά τη καταγγελία της «Νέμεσις» για τη παράνομη παρέλαση αλόγων στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται η ποινική δίωξη όλων των διοργανωτών και ιδιοκτητών των 50 αλόγων, που έγραψαν και αυτοί στα παλιά τους τα παπούτσια το νόμο, που απαγορεύει τη χρήση ζώων σε θεάματα. Σύμφωνα δε με ηλεκτρονικό μήνυμα από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, που ελήφθη σήμερα 5/2, η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ
Την απαγόρευση κάθε μελλοντικής παρέλασης αλόγων ή άλλων ζώων.
Την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρχουν «παραθυράκια», που επιτρέπουν τη χρήση ζώων για εντυπωσιασμό.
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ, ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ
Στην Ευρώπη, οι πόλεις υιοθετούν όλο και περισσότερο πολιτικές που προστατεύουν τα ζώα από τέτοιες εκμεταλλεύσεις. Στην Ελλάδα γιατί συνεχίζουμε να επιτρέπουμε πρακτικές, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω;
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας έδωσε τελικά άδεια; Αν ΝΑΙ γνωρίζει ότι έγινε συνένοχος στην παραβίαση του νόμου; Αν ΟΧΙ γιατί δεν προχώρησε σε συλλήψεις στα πλαίσια του αυτοφώρου; Η Τροχαία Θεσσαλονίκης γιατί έγινε συνένοχη της παράνομης εκδήλωσης;
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης γνωρίζει την παράνομη ενέργεια; Ποια είναι η θέση του; Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς πρόκειται να πάρει θέση για τις συνεχείς παραβιάσεις του άρθρου 23 του νόμου 4830/21, ο οποίος είναι νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών;
Η ΝΕΜΕΣΙΣ θα συνεχίσει να πιέζει για την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των ζώων από τέτοιου είδους εκμετάλλευση.
Με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνουμε, ότι εφέτος οι γνωστοί ιερακοθήρες, που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στην Έκθεση Ζωοτεχνίας με γεράκια και αετούς κλόουν, φέτος δεν το τόλμησαν, μετά και την πρόσφατη απαγόρευση παράνομης επίδειξης αρπακτικών, μετά από παρέμβαση της «Νέμεσις».»
Comments are closed.