Αποστολή -Ρεπορτάζ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε λίγο πριν τις 10 στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού που αποτελεί το σύμβολο των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου για αιώνες.
Παρά τις όποιες αντιδράσεις ακροδεξιών κομμάτων της Τουρκίας να αναβληθεί η λειτουργία διότι συμπίπτει με την εθνική επέτειο των μωαμεθανών για την κατάκτηση της Τραπεζουντας που μέχρι πέρυσι γιορτάζονταν στις 26 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε πέρυσι να εορτάζεται τον 15Αυγουστο.
Πάντως σήμερα τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει αυτήν την γιορτή όπου θα τελεστεί με την παρουσία 150 προσκεκλημένων που θα μπουν χωρίς το εισιτήριο των 400 λιρών στο χώρο λατρείας των Χριστιανών που έχει μετατραπεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η διαδρομή είναι χαραγμένη παράλληλα με τον ποταμό Πυξίτη κάτω από τους πελώριους βράχους. Η τοποθεσία έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός δρυμός Σουμελά» και διασώζεται το παραδοσιακό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί εδώ και 1.500 χρόνια, το οποίο μετά από 45 λεπτά ανάβασης καταλήγει στην πέτρινη κλίμακα των 99 σκαλοπατιών που οδηγεί στο εσωτερικό του μοναστηριού.
Η λειτουργία της Σουμελά
Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου.
Ηταν η πρώτη φορά ύστερα από 87 χρονια που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία, για λίγες ωρες.
Ο χώρος έκλεισε για τους επισκέπτες τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω κινδύνου κατολισθήσεων και τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το 2020 ήταν η χρονιά που εξασφαλίστηκε η πιο πρόσφατη απαιτούμενη άδεια των Αρχών της Τουρκίας για να ανοίξει το Μοναστήρι για μια ημέρα.
Η άδεια ωστόσο δόθηκε πολύ αργά την και ο Πατριάρχης είχε ήδη κανονίσει να λειτουργήσει στην Ιμβρο και την πανηγυρική λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης, Σηλυβρίας και Ζάμπιας.
Πριν από το 2020 , την τελευταία φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο τέλεσε Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου ήταν το 2015, λίγο πριν από το κλείσιμο του μνημείου για Επισκευες από την Τουρκική Κυβέρνηση.
Απο το 2010 ως το 2015 έστω για μία ημέρα ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το μοναστήρι-σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού άνοιγε αποκλειστικά για τις προσευχές των χριστιανών.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.