Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν ένα κομβικό σταυροδρόμι στη ζωή ενός εφήβου, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από τη σχολική στην ενήλικη ζωή.
Αισθήματα άγχους, ανασφάλειας και αγωνίας είναι εμφανή, πριν και κατα τη διαρκεια των εξετάσεων, καθώς πρόκειται για μια στρεσογόνα και ψυχοφθόρα διαδικασία.
Ωστόσο, πολύ συχνά μαζί τον έφηβο, δίνει Πανελλαδικές και ολόκληρη η οικογένεια, λόγω του στρες και των υψηλών προσδοκιών, που θέτει για το παιδί. Ουσιαστικά, το άγχος των εξετάσεων, συνήθως καταλαμβάνει όλη την οικογένεια.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Δέσποινα Δριβάκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, “στις Πανελλήνιες οι κυρίαρχοι αθλητές είναι τα ίδια τα παιδιά, που δεν είναι άλογα κούρσας. Tο άγχος πυροδοτείται από τον ανταγωνισμό και τις σκέψεις για το πώς θα αποδώσει ο μαθητής. Γι’ αυτό το λόγο, ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι προσομοιώσεις, για να βοηθήσουν τον μαθητή να πειραματίζεται σε μια δοκιμασία, όπως οι εξετάσεις. Τα παιδιά χρειάζονται ασφάλεια και σταθερότητα από τους γονείς, εστιάζοντας στα συναισθήματά τους”.
Σε περίπτωση αποτυχίας, “τόσο οι γονείς όσο και τα παιδία πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Οι γονείς οφείλουν να προετοιμάσουν τα παιδιά τους, έχοντας κατά νου ένα plan b, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά”. Σύμφωνα με την κα Δριβάκου, η σύγκριση με άλλα παιδιά, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. “Πολλές φορές μια αποτυχία του σήμερα, ανοίγεί τον δρόμο για μια αυριανή επιτυχία” κατέληξε.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μασούρας