Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, εκτός πλατφορμών τύπου Airbnb βγαίνουν τα ακίνητα που δεν διαθέτουν κύρια χρήση κατοικίας όπως υπόγεια και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια.
Οποιοδήποτε ακίνητο που δεν έχει χαρακτηριστεί ως κύρια κύρια κατοικία ή δεν έχει τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011 δεν μπορεί να αποτελεί κατοικήσιμο ακίνητο και να προσφέρεται για διαμονή.
Αυστηροποιούνται και οι προδιαγραφές ώστε ακίνητα να συνεχίσουν να διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτές είναι:
– Να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό
– Να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
– Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και
καθώς και πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, αλλά και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και την επιβολή κυρώσεων που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης.
Αν όμως η ίδια παράβαση επαναληφθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται, πάει δηλαδή στις 10.000 ευρώ, ενώ σε επόμενες υποτροπές αυξάνεται στο τετραπλάσιο, έως και 20.000 ευρώ.
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ζωντανά από την πρωινή εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίη περιγράφει τις συνθήκες που έφεραν εξελίξεις σε μία “φάρσα” με δεκάδες ιδιοκτήτες να δαπανούν χιλιάδες ευρώ για να εκμεταλλευτούν μέχρι και τα δέντρα.
Ακούστε παρακάτω το συγκεκριμένο απόσπασμα της εκπομπής του Ράδιο Θεσσαλονίκη:
Comments are closed.