Ένα πολύ δυσάρεστο θέαμα αντίκρισαν τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Ζευγάρι σπάνιων χρυσαετών (Aquila chrysaetos) μαζί με το νεοσσό τους εντοπίστηκαν νεκρά στην περιοχή του ποταμού Καμψάτου.
Αρχικά προκλήθηκε ανησυχία καθώς οι δορυφορικοί πομποί που έφεραν οι δύο από τους Χρυσαετούς -της μητέρας και του θηλυκού νεοσσού, άρχισαν να εκπέμπουν από σταθερά σημεία για μεγάλο διάστημα. Γεγονός, που αποτέλεσε ένδειξη ότι τα πουλιά μπορεί να έχουν πεθάνει. Τα σήματα εκπέμπονταν από ορεινή περιοχή της Ξάνθης, στην περιοχή του Κομψάτου κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, εντός της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου».
Αμέσως σήμανε συναγερμός και οργανώθηκε έρευνα στην περιοχή από μικτό κλιμάκιο. Στην αποστολή συμμετείχαν δύο Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, η ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ και η ΕΜΑΔΔ της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, καθώς και το Δασαρχείο Ξάνθης.
Ερευνήθηκαν οι δύο θέσεις που εξέπεμπαν οι πομποί, όπου και εντοπίστηκαν νεκροί και με εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης οι δύο Χρυσαετοί, μαζί με έναν ακόμη Χρυσαετό, το αρσενικό του ζευγαριού. Κοντά σε δύο από τους νεκρούς Χρυσαετούς εντοπίστηκαν υπολείμματα νεκρού σαρκοφάγου θηλαστικού μεσαίου μεγέθους, το οποίο πιθανά να κουβάλησαν από μακριά τα πουλιά για να τραφούν. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι το νεκρό θηλαστικό είχε προηγουμένως καταναλώσει κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα και εν συνεχεία η κατανάλωσή του από τους Χρυσαετούς προκάλεσε δευτερογενή δηλητηρίαση στα πουλιά. Ο νεαρός Χρυσαετός βρίσκονταν σε χαρακτηριστική στάση με ανοιγμένη την ουρά που υποδεικνύει δηλητηρίαση, ενώ έφερε στην πλάτη του τον δορυφορικό πομπό.
Comments are closed.