Στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς στο Τόψιν, βρίσκεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.
Ένα Μουσείο πολύ σημαντικό για την ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ.
Εδώ εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1912 και στους χώρους του έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του Χασάν Ταχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην τελική παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες.
Στους χώρους του φιλοξενούνται πολεμικά κειμήλια των βαλκανικών πολέμων, στρατιωτικές στολές Ελλήνων αξιωματικών, πιστόλια και περίστροφα του ελληνικού στρατού, μετάλλια πολεμιστών, τουρκικά, σερβικά και ρουμανικά πολεμικά κειμήλια, πίνακες, έπιπλα και οικιακά σκεύη της κατοικίας από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων.
Στον προαύλιο χώρο του μουσείου υπάρχει ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά και του γιου και υπασπιστή του Κενάν Μεσαρέ.
Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς είχε ταφεί στο αλβανικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης το οποίο βρισκόταν στην περιοχή της Τούμπας, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ήταν επιθυμία του να τα ταφεί στο σημείο που έγιναν οι διαπραγματέυσεις για την απελευθέρωση της πόλης.
Το κτίριο του Μουσείου κτίστηκε το 1905σε σχέδια του αρχιτέκτονα Arrigoni ως εξοχική κατοικία του Ιταλοεβραίου Γιάκο Μοδιάνο, που ανήκε σε μια από τις ισχυρότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Ο Μοδιάνο έχτισε εκεί την έπαυλη διότι είχε στην κατοχή του πολλά στρέμματα με αμπέλια στην γύρω περιοχή.
Πρόκειται για μια κατοικία που ήταν εξοπλισμένη με ότι ποιο ακριβό και σύγχρονο υπήρχε εκείνη την εποχή.
Χαρακτηριστικοί είναι οι πορσελάνινοι γαλλικοί νιπτήρες, η πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τα τρία τζάκια, οι δύο γαλλικοί σκαλιστοί καθρέπτες και η μαρμάρινη κρήνη στην είσοδο της οικίας.
Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και άλλα κτήρια τα οποία εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του υπηρετικού προσωπικού.
Σήμερα τα κτήρια έγιναν μουσεία. Το στρατιωτικό νοσοκομείο, το κτηνιατρείο, το λαογραφικό μουσείο της περιοχής, το μουσείο με τα μουσικά όργανα, το σιδηρουργείο και ένας περιστερεώνας ο οποίος είναι από τους πιο παλιούς στην Ελλάδα.
Η έπαυλη κατοικούνταν ως το 1884. Το 1999 το αγόρασε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τους ιδιοκτήτες του για να το αξιοποιήσει ως Μουσείο.
Το μουσείο λειτουργεί 08:00πμ με 14:00 όλες τις μέρες και η είσοδος είναι δωρεάν.
VIDEO &PHOTO: Νικόλας Διαμαντόπουλος