Αύξηση στην τιμή του καφέ αναμένεται να δούν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα, με το το ράλι των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες να συνεχίζεται.
Φορολογία, λειτουργικά κόστη και η καταναλωτική κίνηση προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες καφέ που προσανατολίζονται σε μια μικρή αύξηση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην νέα κανονικότητα.
Οι τιμές στην Θεσσαλονίκη κυμαίνονται ανά περιοχή και ξεκινούν από τα 1,80 ευρώ για ένα φρέντο εσπρέσο σε κατάστημα take away και φτάνουν μέχρι και τα 5,80 στα σαλόνια των μαγαζιών της Λ. Νίκης.
«Εδώ και 2 χρόνια τα έξοδα μας ανεβαίνουν συνεχώς. Η τιμή του ρεύματος αλλά και ο φόρος που μας βάζουν είναι σαν ο καφές να παίρνει φόρο πολυτελείας. Το κόστος που αγοράζουμε μας έκανε να κάνουμε μια αύξηση 20% τον προηγούμενο χρόνο. Αν αυξηθεί και άλλο θα προσπαθήσουμε να μείνουμε σταθεροί στις τιμές αλλά δεν είναι στο χέρι μας. Θα πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας από την κυβέρνηση» αναφέρει ιδιοκτήτης take away cafe στην περιοχή του Λευκού Πύργου.
Σε αύξηση 20 λεπτών σε όλους τους καφέδες προχώρησε το Δεκέμβριο κατάστημα εστίασης στο κέντρο της πόλης με την τιμή στο σαλόνι να διαφέρει κατά 1 ευρώ.
«Έγινε μια μικρή αύξηση τον προηγούμενο μήνα. Ένας φρέντο εσπρέσο αυτή τη στιγμή είναι στα 2,30 με το διπλό καπουτσίνο να φτάνει στα 2,60 για take away. Οι τιμές στο σαλόνι είναι υψηλότερες. Ο κόσμος συνεχίζει όμως να καταναλώνει καφέ καθώς καταλαβαίνει ότι έχουν αυξηθεί τα πάντα στην αγορά» προσθέτει υπεύθυνη καταστήματος.
Να κρατήσουν στην ίδια τιμή το προϊόν τους παρά τα αυξημένα κόστη, προσπαθούν οι ιδιοκτήτες στην Β. Ολγας. Η λεωφόρος διαθέτει δεκάδες take away cafe, με τους πολίτες να πραγματοποιούν καθημερινά την στάση τους για τον πρώτο καφέ της ημέρας.
« Tο φρέντο εσπρέσο το έχουμε στα 2 ευρώ ενώ το cappuccino είναι στα 2,30. Προσπαθούμε να μην κάνουμε αυξήσεις παρά τις δυσκολίες στο κόστος των πρώτων υλών. Οι πολίτες κοιτάζουν περισσότερο την τιμή παρά την ποιότητα. Οταν υπάρχει κατάστημα με το φρέντο στα 1,80 αλλά με χειρότερη ποιότητα ο κόσμος θα πάει εκεί δηλώνει εργαζόμενος»
Ακριβή συνήθεια που δύσκολα αλλάζει φαίνεται πως είναι για τους πολίτες η κατανάλωση του καφέ καθώς συνεχίζουν να τον απολαμβάνουν παρά τις αυξήσεις.
« Εμείς μαζευόμαστε κάθε μέρα εδώ τις φίλες μου και πίνουμε καφέ . Είναι η απόλαυση μας. Εχουν ανέβει τα πάντα λογικό να ανέβει και ο καφές. Ο ελληνικός που πίνουμε εμείς δεν είναι και τόσο ακριβός. Αν πίνουμε έναν την μέρα μπορούμε να τον πληρώνουμε» αναφέρει συνταξιούχος στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
Στο αντίποδα φοιτητικά στέκια στην περιοχή της Ροτόντας επιλέγουν οι νεότεροι που βρίσκουν χαμηλότερες τιμές.
« Εμείς ερχόμαστε κυρίως εδώ κοντά στο ΑΠΘ. Εχει ανέβει η τιμή του καφέ αλλά είναι πιο φθηνά από ότι σε καταστήματα στην παραλία. Πολλοί πίνουμε και στα κυλικεία των σχολών που μπορείς να βρεις και με 1,50 ευρώ αναφέρει φοιτήτρια του Αριστοτέλειου.
Ιδιοκτήτες καφέ: Πάμε για κλείσιμο
Το ράλι ανατιμήσεων στην χονδρική τιμή του καφέ και η υπερφορολόγηση στον σερβιριζόμενο καφέ απειλούν την επιβίωση επιχειρήσεων.
Στην Θεσσαλονίκη το 2024 άνοιξαν 500 νέες επιχειρήσεις που πουλούν καφέ, έναντι 300 που έκλεισαν.
Αυτές που άνοιξαν στην πλειοψηφία τους είναι καταστήματα ψιλικών που φτιάχνουν και καφέ, ενώ κλείνουν καφετέριες.
Τα στοιχεία έδωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Αθανάσιος Χρυσάφης, ιδιοκτήτης καφέ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Καφέ Θεσσαλονίκης.
35% πάνω η πρώτη ύλη
Πίσω από το φλυτζάνι καφέ που απολαμβάνεις στο σαλόνι μιας καφετέριας κρύβεται μία ολόκληρη….. ιστορία ανατιμήσεων.
Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η τιμή του εξαρτάται από την λειψυδρία και τους αντάρτες Χούθι;
Και δεν είναι μόνο αυτό…
Υπερφολόγηση, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ προσθέτουν κι άλλη επιβάρυνση. Και η αλυσίδα της ακρίβειας έχει κι άλλους κρίκους, όπως μας περιγράφει ο κ. Χρυσάφης.
O ίδιος πριν τρείς μήνες ανέβασε κατά 50 λεπτά τα ροφήματα που σερβίρει στην καφετέριά του.
Όπως μας λέει δεν θα κάνει άλλη αύξηση. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος όπως και τα κόστη.
Και στο βάθος λουκέτα με τις προβλέψεις για το μέλλον των καταστημάτων καφέ να είναι δυσοίωνες.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς
Comments are closed.