Χωρίς αμφιβολία, αν τα ελληνικά Χριστούγεννα είχαν γεύση, θα είχαν αυτή του κουραμπιέ ή του μελομακάρονου. Πρόκειται για δυο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά που αυτές τις μέρες καταναλώνονται και παράγονται ολοταχώς και σε αφθονία.
Η GoodDeals συγκέντρωσε για σας τις πιο γλυκές προσφορές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα!
Οι κουραμπιέδες είναι ένα γλυκό που το βρίσκετε στα ζαχαροπλαστεία όλο το χρόνο μα τα Χριστούγεννα λόγω της …χιονισμένης τους εμφάνισής έχουν την τιμητική τους.
Η προέλευση του κουραμπιέ αποδεικνύεται γριφώδης καθώς οι πηγές δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Κάποιες υποστηρίζουν ότι το γλύκισμα ήρθε από την Περσία, άλλοι ότι προήλθε από τους Άραβες οι οποίοι το φέραν στην Ισπανία τον 8ο αιώνα όταν πέρασαν «απέναντι». Άλλοι, πάλι, τοποθετούν πατρίδα του κουραμπιέ τον Λίβανο και άλλοι την Τουρκία.
Κουραμπιέδες& μελομακάρονα από το ζαχαροπλαστείο «Αβέρωφ» με έκπτωση GoodDeals πατώντας εδώ
Η ετυμολογία της λέξης κουραμπιές είναι όπως και η καταγωγή του γριφώδης. Κατά μία εκδοχή η λέξη είναι τουρκική (kurabiye) και προέρχεται από τη λέξη «kuru» που σημαίνει στεγνός, ξερός, και το «biye», που είναι η παραφθορά της λατινικής «bis-cuit», δηλαδή ψημένο δυο φορές.
Άλλη εκδοχή μάς πηγαίνει στο περσικό gülabiye, και στο «gulab» δηλαδή το ρόδο και κατ’ επέκταση στο ροδόνερο, με το οποίο ραντίζουμε τους κουραμπιέδες πριν τους πασπαλίσουμε με την άχνη, ένα απαράλειπτο βήμα στην παρασκευή τους.
Κουραμπιέδες & μελομακάρονα από το ζαχαροπλαστείο «Ναούμ» με έκπτωση GoodDeals πατώντας εδώ
Τα Μελομακάρονα είναι μυρωδάτα και λουσμένα με ένα αρωματικό σιρόπι από μέλι, ζάχαρη, νερό, ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα ή γαρύφαλλο. Τα σπασμένα καρύδια ολοκληρώνουν τη συνταγή ισοσταθμίζοντας τη γλυκύτητα και το ανεπιθύμητο «λίγωμα».
Το μελομακάρονο προέρχεται από τη μακαρία (ή μακαρωνία) και μας ταξιδεύει αιώνες πίσω, στην αρχαία Ελλάδα και σ’ ένα νεκρικό έθιμο. Μια απλή ψημένη ζύμη προσφερόταν από τους συγγενείς του εκλιπόντος στο νεκρώσιμο δείπνο για τον άνθρωπό που έβαζε πλώρη για τις νήσους των μακάρων, τα φανταστικά νησιά στα οποία μετέβαιναν οι ψυχές των αγαθών ανθρώπων μετά θάνατον.
Το έθιμο των μακαρωνίων γνωρίζουμε με σιγουριά πως συνεχίστηκε και κατά τον ύστερο Μεσαίωνα. Από κει και έπειτα η συνταγή πιθανώς εξελίχθηκε με δύο τρόπους:
Κουραμπιέδες & μελομακάρονα από το ζαχαροπλαστείο «Ερνέστο» με έκπτωση GoodDeals πατώντας εδώ
Γάλλοι και Άγγλοι τη μετεξέλιξαν σε ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν» (macaroon). Στην Μικρά Αία, από την άλλη, στη συνταγή προστέθηκε σιρόπι με μέλι και αρωματικά μπαχαρικά και πασπαλίστηκε με καρύδια, σύμβολα ευζωίας, χαράς και τύχης.
Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες τα φέραν στην Ελλάδα, όπως και τα συγγενικά με τα μελομακάρονα, «φοινίκια».