Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Η Καθημερινή Κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών Χαρίζει Ευεξία

ΕΛΛΑΔΑ

27/06/202314:44

Η Καθημερινή Κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών Χαρίζει Ευεξία

Πράσινη Διατροφή όλο τον Χρόνο μέσα από 2 Εύκολες και Απολαυστικές Συνταγές που Δημιούργησε η Ιωάννα Γιωτάκη*

Η Καθημερινή Κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών Χαρίζει Ευεξία

Γράφει thessnews

 

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως το ευρωπαϊκό ακτινίδιο και το ευρωπαϊκό σπαράγγι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ η ιδιαίτερα ευεργετική τους επίδραση στον οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητη.

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές.

Εντάσσοντας τις δυο παρακάτω συνταγές πλούσιας διατροφικής αξίας στην καθημερινότητα μας μπορούμε να επιτύχουμε την ευεξία και, γιατί όχι, την ευτυχία που αναζητάμε στη ζωή μας.

 

Ακτινίδιο

Το πλήθος των ευεργετικών ιδιοτήτων του ακτινιδίου είναι συνδυασμός σπάνιος. Βοηθά σε πάρα πολλές οργανικές λειτουργίες, από το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή λειτουργεία μέχρι γαστρεντερικό, οστά, δέρμα, βάρος, μεταβολισμό, ύπνο, νεφρά, δυσκοιλιότητα, όραση κ.ά.

 

3+1 λόγοι για να τρώμε ακτινίδια

1.Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C

Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C είναι τόσο υψηλή που είναι διπλάσια από τα πορτοκάλια που φημίζονται για αυτή.

  1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
  2. Περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

+1 Άφθονα ευεργετικά χαρακτηριστικά

AKTINIDIO

 

Συνταγή με Ακτινίδια:

Αντιοξειδωτική Σαλάτα με Ακτινίδιο, Βασιλικό και Κόκκινα Φρούτα

Στους συνδυασμούς της γρίπης με τις παραλλαγές της Covid απαντάμε με συνδυασμούς βιταμίνης C στην αντιοξειδωτική σαλάτα, με ακτινίδιο, βασιλικό, κόκκινα φρούτα και dressing πορτοκαλιού.

Το «πάντρεμα» των υλικών της θα σας εκπλήξουν ευχάριστα: τo ουδέτερο αγγούρι δίνει τον τραγανό ρυθμό, το γλυκό ακτινίδιο με τον αρωματικό βασιλικό αποτελούν το πρωταγωνιστικό γευστικό ζευγάρι, τα κόκκινα φρούτα εμπλουτίζουν τις υφές, προσφέροντας παράλληλα έντονες χρωματιστές πινελιές, και το dressing πορτοκαλιού εξασφαλίζουν τις οξύτητες που δένουν τα πάντα σε αρμονία.

Είναι το γευστικό «μπουστάρισμα» του ανοσοποιητικού που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας δυναμικά την εποχή.

 

Για 2 άτομα // Προετοιμασία: 10′

Εργαλεία & Εξοπλισμός:

-Ξύλο κοπής

-Μαχαίρι

-Σαλατιέρα

-Μικρό μπολ

 

Υλικά:

Για τη σαλάτα…

 

-2 αγγούρια με τη φλούδα, πλυμένα καλά και κομμένα σε ροδέλες

-3 ακτινίδια ώριμα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες

-Μια μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού, πλυμένα

-Μια χούφτα κόκκινα φρούτα του δάσους

-Μια χούφτα σπόρους ροδιού

 

Για το dressing πορτοκαλιού…

 

-1 μεγάλο πορτοκάλι, στυμμένο

-Ξύσμα πορτοκαλιού

-2-3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

-2 κουτ. γλυκού μέλι

-50 ml ελαιόλαδο

-Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας στη σαλατιέρα.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του dressing σε ένα μικρό μπολάκι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Απολαμβάνουμε αμέσως.

 

Σπαράγγι

Εκτός από θρεπτικά, τα σπαράγγια είναι εύγευστα και εύκολα ενσωματώνονται στη διατροφή μας. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως βράσιμο, ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό και σοτάρισμα. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρι ενώ προστίθεται εύκολα τόσο σε παρασκευές στο φούρνο και την κατσαρόλα (αντικαθιστώντας ζυμαρικά και πατάτες), αλλά και σε σαλάτες, φριτάτες, ομελέτες και τηγανητές πατάτες κλπ.

 

3+1 λόγοι για να τρώμε σπαράγγια

  1. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες.

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες και μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, C και Κ1.

  1. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συνεισφέρουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος
  2. Τα σπαράγγια περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

+1. Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή μας

 

SPARAGIA

Συνταγή με Σπαράγγια:

Πικάντικος Σολομός με Σπαράγγια Ψημένα στο Ταψί

Σε μόλις 20′ –από τα οποία τα 12′ αφιερώνονται στο ψήσιμο– μπορείτε να απολαύσετε ένα πολύ υγιεινό αλλά κυρίως gourmet πιάτο, με ελάχιστες θερμίδες.

Όποτε αποφασίσετε να μαγειρέψετε για τον εαυτό σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπο, μια καθημερινή μέρα στο φετινό ημερολόγιο, είναι ιδανική ιδέα. Ο σολομός με το τρίπτυχο σκόρδο-λεμόνι-jalapeno είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο και λιώνουν στο στόμα, ενώ τα σπαράγγια, που διατηρούν την τραγανότητά τους, κάνουν κάθε μπουκιά μια απογειωτική σπίθα στον ουρανίσκο μας.

 

Για 2 άτομα // Προετοιμασία: 10′

Εργαλεία & Εξοπλισμός

-Ξύλο κοπής

-Μαχαίρι

-2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού για ψήσιμο στον φούρνο

-Ατομικά πυρίμαχα ταψάκια ή ένα κανονικού μεγέθους ταψί

 

Υλικά

-2 φιλέτα σολομού 300 γρ. (έκαστο)

-Ένα μάτσο σπαράγγια, με κομμένες τις σκληρές άκρες τους

-¼ πιπεριά jalapeno ή ¼ πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένες

-2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες

-Χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού

-2 μικρά (30 γρ. έκαστο) κομμάτια βούτυρο Lurpak

-Μια μικρή χούφτα μαϊντανός, ψιλοκομμένος

-Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 ºC.
  2. Απλώνουμε τα δύο αντικολλητικά χαρτιά στο ταψί ή στα ατομικά πυρίμαχα ταψάκια.
  3. Στο κέντρο κάθε χαρτιού τοποθετούμε ένα κομμάτι σολομού και δίπλα τα μισά σπαράγγια.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο καθένα τη μισή ποσότητα από τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη jalapeno, τον μαϊντανό και το βούτυρο.
  5. Τα πακετάρουμε να κλείσουν καλά, διπλώνοντας τις άκρες του χαρτιού στο κάτω μέρος, ώστε το βάρος από το περιεχόμενο να κρατήσει το πακέτο μας κλειστό.
  6. Ψήνουμε για 12′.
  7. Τοποθετούμε τα πακέτα στα πιάτα και ανοίγουμε το χαρτί προσεκτικά.

Γαρνίρουμε με έξτρα μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και απολαμβάνουμε το φαγητό μας ζεστό.

 

 

Mε την υποστήριξη του προγράμματος “EU F&V CONSUMPTION” για ενημέρωση του κοινού και αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων & λαχανικών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://asparaguskiwi.eu/ του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook https://www.facebook.com/european.asparaguskiwi/, στο Instagram https://www.instagram.com/european_asparaguskiwi/ και στο YouTube https://www.youtube.com/@europeanasparaguskiwi.

 

* Ιωάννα Γιωτάκη: γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έχει ζήσει στις ΗΠΑ, το Παρίσι και το Λονδίνο. Σπούδασε graphic design & product design and development for fashion industries στο University of the Arts, London και έχει διακριθεί με ελληνικά και διεθνή βραβεία διαφήμισης. Η οικογένεια και η φιλία έχουν πρώτη θέση στη ζωή της και αγαπά το διάβασμα, τα ταξίδια, τις τέχνες, το φαγητό και τη μαγειρική. Συλλέγει συνταγές από διαφορετικές κουζίνες από τότε που θυμάται τον εαυτό της και τις πειράζει για να πετύχει αυτό που εκείνη θεωρεί την τέλεια μπουκιά.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202421:50

  Απόπειρα ένοπλης ληστείας με τραυματία έναν ανήλικο σημειώθηκε στην Κυψέλη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου στις 12 το μεσημέρι στην οδό Κεφαλληνίας, ένας άγνωστος δράστης επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν 17χρονο από το Αφγανιστάν και τον τραυμάτισε στην

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202421:34

  Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δίκυκλο στο Ωραιόκαστρο με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του αναβάτη της μηχανής. Το τροχαίο σημειώθηκε στην οδό Θεσσαλονίκης, ύψος της Γαλήνης. Ο τραυματίας παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο της πόλης.  

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202421:22

  Η πληρότητα των ξενοδοχείων για το πρώτο τριήμερο της σεζόν, σε πολλές περιοχές της χώρας είναι παραπάνω από ικανοποιητική αλλά όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, ακόμα και την τελευταία στιγμή, όποιος αποφασίσει να εκδράμει, θα καταφέρει να βρει κάποιο κατάλυμα.

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202421:16

  Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 21χρονος κρατούμενος στις φυλακές Βόλου. Σύμφωνα με το thenewspaper.gr, ο αλλοδαπός κρατούνταν στις ελληνικές φυλακές εδώ και δύο χρόνια, ενώ δεν είχε αναφερόμενο βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Άμεσα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202421:00

  Απόψε στις 11.20 μ.μ., στο MEGA, το «Φως στο Τούνελ» συνεχίζει την έρευνά του για την υπόθεση των νεκρών παιδιών και η Αγγελική Νικολούλη φέρνει στο φως μυστικά που δεν έχουν ειπωθεί. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο θρίλερ που αποκάλυψε

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202420:47

  Η απολογία της κράτησε πάνω από 5 ώρες, με την κατηγορούμενη να επιμένει ότι είναι αθώα, ενώ οι αστυνομικοί την έχουν εντοπίσει από κάμερες ασφαλείας να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που επισκέφτηκε το θύμα. Η προσαγωγή της έγινε το

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή