Η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μέτρων στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι όλης της Ευρώπη.
Παραδόσεις αναφέρουν ότι το 518μ.Χ, ο Άγιος Γερμανός ήταν αυτός που ίδρυσε το μοναστήρι έπειτα από ένα όνειρο που είδε. Δεύτερος κτήτορας της μονής θεωρείται ο Άγιος Διονύσιος ο Α΄ ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη και έγινε ηγούμενος της μονής.
Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας η μονή δέχτηκε επιθέσεις από τους Τούρκους οι οποίοι το 1507 θανάτωσαν και τους 172 μοναχούς.
Το μοναστήρι δεν γλύτωσε ούτε από τους Βούλγαρους οι οποίοι ο 1917 άρπαξαν πολλά κειμήλια και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία εκεί όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας.
Κατά την επιδρομή των Βουλγάρων κινδύνεψε να συληθεί η εικόνα της Παναγίας. Ένας Βούλγαρος αξιωματικός προσπάθησε να την αρπάξει αλλά τότε τινάχθηκε και εξέπνευσε και η παράδοση λέει ότι η μπότα του και το πιστόλι του αποτυπώθηκαν στο μαρμάρινο δάπεδο, σημάδια που είναι εμφανή ως σήμερα.
Η μονή κάηκε ολοσχερώς από φωτιά που έβαλαν οι Βούλγαροι το 1943, σώθηκε όμως ο ναός και έκτοτε εγκαταλείφτηκε ως το 1967 που άρχισε η επαναλειτουργία της ως γυναικείο μοναστήρι με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κ. Διονύσιου (Κυρατσού).
Τι ακριβώς συνέβη το 1917;
Πώς γλίτωσε από τα χέρια των βουλγάρων η εικόνα της παναγίας;
Τι ενέργειες έγιναν έτσι ώστε να επιστραφεί το ιερό κειμήλιο, το ευαγγελιστάριο, από την Ουάσιγκτον πίσω στην Ελλάδα;
Που βρίσκονται τα άλλα κειμήλια;
Ακούστε στο παρακάτω βίντεο τι περιγράφει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τη Θεοδώρα Καρακιουλάχ ο πατέρας Χριστόδουλος, υπεύθυνος του ιδιαιτέρου γραφείου του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας, Παύλου.
Επαναπατρίστηκε το κλεμμένο Ευαγγέλιο του 10ου αιώνα στην Ιερά Μονή της παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο τον Σεπτέμριο του 2022. Η επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής του χειρογράφου από το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, κατέληξε μετά από περιπλάνηση σε Βουλγαρία, Πράγα, Μόναχο, Νέα Υόρκη.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο βυζαντινό κειμήλιο, για ένα χειρόγραφο χιλίων ετών, το οποίο επέστρεψε εκεί όπου ανήκει, στην Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.
Το πολύτιμο κειμήλιο μαζί με άλλα 430 χειρόγραφα και 470 κειμήλια, εκλάπησαν από την μονή το 1917 όταν οι Βούλγαροι την λεηλάτησαν.
Comments are closed.