Απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Χαρακτήρισε τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Για το περιστατικό της Κάσου, τόνισε ότι κανένα έργο δεν γίνεται χωρίς την έγκρισή της Τουρκίας.
Ο κ. Γκιουλέρ εξέφρασε την ανησυχία της Τουρκίας για τη στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Για την Αλεξανδρούπολη είπε: «Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών στοιχείων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε από κοντά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. «Καμία δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την άδεια της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην «Γαλάζια Πατρίδα». Είπε ότι η Τουρκία κινήθηκε διπλωματικά ενάντια των «μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» με την «συμφωνία οριοθέτησης» με το ψευδοκράτος, το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο και την κατάθεση εξωτερικών ορίων ΑΟΖ στον ΟΗΕ.
Για το περιστατικό της Κάσου τον Ιούλιο, υπογράμμισε πως οι τουρκικές δυνάμεις εμπόδισαν την ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume, στην «τουρκική υφαλοκρηπιδα» εμποδίστηκε από την δράση των τουρκικών μονάδων στην περιοχή και ότι τελικά το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε «ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθυνών. Μπορώ να έχω την άδεια σας;» αποδεχόμενο την δικαιοδοσία της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό σκάφος βρισκόταν εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της ελληνικής ΑΟΖ, .
Ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο πρόσφατο επεισόδιο με αφορμή τις έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Υποστήριξε ότι περιοχές μεταξύ Χίου-Λέσβου, Χίου-Σάμου και δυτικά της Ρόδου αποτελούν τουρκική υφαλοκρηπίδα. Έκανε λόγο για «ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης μεταξύ των δύο χωρών το 1976», καθώς το Πρωτόκολλο της Βέρνης είναι ανενεργό και πάντως αφορούσε μόνο σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων.
Comments are closed.