Νέα πρωτοβουλία πολιτών και φορέων κατά του σχεδιασμού του υπερταμείου για την ανάπλαση της ΔΕΘ και δημιουργία οργανωτικής επιτροπής, για την συλλογή υπογραφών που θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα με τελικό αίτημα την μετατροπή του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε ένα μεγάλο Μητροπολιτικό πάρκο, δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η «Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ», με τη συμμετοχή και παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης και της σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» δημοσιεύτηκε το ερώτημα στο οποίο οι πολίτες θα συναινούν και με την υπογραφή τους θα συμμετέχουν στην συλλογή υπογραφών που θα οδηγήσουν στην διενέργεια δημοψηφίσματος.
Το ερώτημα που θα υπάρχει στην πλατφόρμα των υπογραφών και περιγράφει το αίτημα της επιτροπής για την ανάπλαση της ΔΕΘ είναι το εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 134 του νόμου 4555/2018 αιτούμαι από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος με το παρακάτω ερώτημα: «Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, πολιτισμού και άθλησης χωρίς νέες κατασκευές και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;».
Σε λεπτομέρειες και διευκρινίσεις αναφορικά με την εγκυρότητα της συλλογής υπογραφών έδωσε η Μαρία Κέκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Η Πόλη Ανάποδα» που εξήγγειλε την έναρξη της καμπάνιας με ένα μεγάλο πάρτι- συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή.
«Σύμφωνα με τον νόμο όταν μαζευτούν 25.000 υπογραφές το δημοτικό συμβούλιο είναι αναγκασμένο να προχωρήσει στην διενέργεια δημοψηφίσματος. Πρόκειται για ένα πλήρες και σαφές νομικό πλαίσιο στο οποίο και στηριζόμαστε και έχει ψηφιστεί από το 2018 ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από το 2024, δήλωσε η κ. Κέκη.
«Η συλλογή υπογραφών θα γίνεται χειρόγραφα αλλά και ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας parkodeth.gr. Εκεί οι πολίτες θα βάζουν τα στοιχεία τους και θα απαντάνε στο ερώτημα που έχουμε θέσει αναφορικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ. Δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τον αριθμό των υπογράφων καθώς τα στοιχεία θα μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω του εκλογικού καταλόγου. Στο τέλος θα μετρήσουν υπογραφές μόνον όσων είναι στους καταλόγους του δήμου Θεσσαλονίκης», αναφέρει η κ. Κέκη.
Για ευρωπαϊκή τακτική έκανε λόγο ο Σπύρος Πέγκας που τόνισε την αλλαγή των συσχετισμών από τότε που πρωτοάνοιξε η συζήτηση της μορφής της ανάπλασης.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός ανάπλασης της ΔΕΘ και στην θέση της να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο. Η σημερινή μέρα ειναι η αρχή ενός νέου καλέσματος προς τον κόσμο, για συμμετοχή στην συζήτηση που θα οδηγήσει σε διενέργεια δημοψηφίσματος ανέφερε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους».
«Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στην πόλη και οι ίδιοι οι πολίτες της να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος για το ποια ΔΕΘ επιθυμούν. Η διενέργεια δημοψηφίσματος για τέτοια θέματα είναι μια τακτική που ακολουθείται σε όλη την Ε.Ε.
Η παράταξη μας μαζί με την δημοτική παράταξη «Πόλη ανάποδα» καταθέσαμε την πρόταση δημοψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο και απορρίφθηκε. Μέσω της συλλογής υπογραφών στοχεύουμε να καταφέρουμε να το φέρουμε και πάλι επίσημα μέσω της κοινωνίας και η διοίκηση του δήμου να προχωρήσει με βάση την νομοθεσία στην διενέργεια του», προσθέτει ο κ. Πέγκας.
«Μέσω της σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» και της οργανωτικής επιτροπής για το δημοψήφισμα στην οποία συμμετέχουμε, δημιουργούμε κάτι μεγάλο προς μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική Θεσσαλονίκη.
Είμαστε μια σύμπραξη 38 συλλογών και φορέων που έχουμε θέσει ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε ένα πάρκο υψηλών δέντρων στην καρδιά της πόλης και εναντιωνόμαστε στα φαραωνικά σχέδια του υπέρ ταμείου που προωθεί ένα σχέδιο real estate», σημειώνει η Ελένη Ιωαννίδου, εκπρόσωπος της Σύμπραξης-ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο.
«Η πρόταση ανάπλασης δεν λαμβάνει υπόψιν την ύπαρξη αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτηρίων στον χώρο της έκθεσης που θα γκρεμιστούν. Αυτό που ονομάζουν ανάπλαση δεν είναι μητροπολιτικό πάρκο. Αλλά μια ιδιωτικοποίηση του χώρου για εμπορική χρήση. Με την διατήρηση των 8 κτηρίων και την μη οικοδόμηση νέων εξοικονομείται επιπλέον χώρος πρασίνου», δήλωσε ο Κώστας Σαμδάνης, γενικός γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή για τη συλλογή υπογραφών.
Comments are closed.