Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό, μίλησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Κυριάκου Μάτση, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και αποφοίτου της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου, μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Είναι σημαντικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δημόσια ένιωσε την ανάγκη να επαναβεβαιώσει ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι αυτή των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αυτό είναι σημαντικό σε μια περίοδο που βλέπουμε από τουρκικής πλευράς μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου αποδεικνύει ανάμεσα σε πολλά άλλα, τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μια περιοχή που για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.
Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ και η ενίσχυσή τους «αλλά και πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν ώστε να πετύχουν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της Κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας» τόνισε ο Κύπριος πρόεδροςμ σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια, μισός αιώνας τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή του 1974.
«Με τη σταθερή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τον σημαντικό μας εταίρο σε αυτή την προσπάθεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινή μας οικογένεια, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και άλλους ισχυρούς δρώντες όπως οι ΗΠΑ πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».
Αναφερόμενος στη δέσμευσή του για την αναστήλωση του μνημείου της προτομής του Κυριάκου Μάτση, τόνισε ότι «είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον μοναδικό, απόφοιτο του πανεπιστημίου, αγωνιστή της ΕΟΚΑ που οδήγησε σε αυτό, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία» και υπογράμμισε την ανάγκη να «ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Κυριάκος Μάτσης απόφοιτος της γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, αγωνιστής της ΕΟΚΑ και μία από τις ηρωικότερες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, έπεσε νεκρός το 1958 όταν οι Άγγλοι περικύκλωσαν το κρησφύγετό του στο Δίκομο, το οποίο σήμερα είναι κατεχόμενη περιοχή, και το ανατίναξαν σκοτώνοντάς τον.
Το 1947 πρωτοστάτησε στην Ένωση Κυπριακού Αγώνα, έγινε μέλος των εθνικόφρονων φοιτητών το 1948. Το 1952 αποφοίτησε από τη σχολή του και επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άσκησε για λίγο το επάγγελμα του γεωπόνου. Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1955, εντάχθηκε μεταξύ των πρώτων στις τάξεις της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, της ΕΟΚΑ.
«Φύσει ελεύθερος και προοδευτικός ο Κυριάκος, υπήρξε θιασώτης του δικαίου πέρασε στρατοδικείο υπερασπιζόμενος τον κάθε ιδεολόγο ακόμη και αν δεν συμφωνούσε μαζί του» ανάφερε στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος, αναφέροντας ότι φιλοξένησε στη Θεσσαλονίκη τον Γρηγόρη Αυξεντίου και μιλούσαν για την αγάπη τους για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας μίλησε για τον Κυριάκο Μάτση που όπως είπε, έπεσε ηρωικά μαχόμενος, χάνοντας τη ζωή του μόλις 32 ετών.
«Εδώ στο Αριστοτέλειο σπούδασε και ανδρώθηκε ενώ επέστρεψε στην Κύπρο να εργαστεί ως γεωπόνος όμως οι μυλόπετρες της ιστορίας έδωσαν άλλη εξέλιξη» ανέφερε ο κ. Φείδας.
Στην εκδήλωση παρουσία επισήμων και των μελών της Κυπριακής Κοινότητας στην Θεσσαλονίκη εψάλη τρισάγιο στη μνήμη του από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο.