Η απόφαση ελήφθη μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024 με την βλάβη και την πτώση που παρουσίασε το ασανσέρ στην Γ’ Εστία.
Τρεις μήνες μετά, η μετακίνηση με τις σκάλες έχει γίνει η νέα κανονικότητα για τους φοιτητές που αναζητούν απαντήσεις και καταγγέλουν για μπαλάκι ευθυνών τους αρμόδιους φορείς.
Παράλληλα, οι υποδομές στις εστίες είναι παρατημένες στην τύχη τους και οι φοιτητές καλούνται πολλές φορές να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να διαμείνουν με αξιοπρέπεια στα κτήρια που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου…
«Δεν έχουμε πάρει σαφή απάντηση γιατί η Πολεοδομία έδωσε εντολή να κλείσουν όλα τα ασανσέρ ενώ το πόρισμα του πραγματογνώμονα έκανε αναφορά για απλή αστοχία υλικού» αναφέρουν οι φοιτητές.
«Μετά την πτώση του ασανσέρ τον περασμένο Οκτώβριο οι φοιτητές για 3 εβδομάδες δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση. Ένα μήνα μετά το συμβάν, έκλεισαν όλα τα ασανσέρ σε όλες τις φοιτητικές εστίες. Μας ενημέρωσαν ότι από τον δήμο Θεσσαλονίκης δόθηκε εντολή να κλείσουν όλα τα ασανσέρ» αναφέρει η Κωνσταντίνα Παπαγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης-ΣΟΦΕΘ.
«Παρά το πόρισμα του πραγματογνώμονα ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας, τα ασανσέρ έκλεισαν και παραμένουν κλειστά. Σε κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε για το θέμα, καθώς εδώ και τρεις μήνες δεν λειτουργούν, μας είπαν ότι είμαστε υπερβολικοί που αντιδράσαμε γιατί δεν ήταν η πτώση κάτι τόσο σοβαρό. Εφόσον δεν είναι σοβαρό γιατί τα έκλεισαν; » αναρωτιέται η πρόεδρος των εστιακών φοιτητών.
«Επικοινωνούμε με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ – Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και τα ψάχνουν. Ο Δήμος έκλεισε τα ασανσέρ αλλά δεν γνωρίζουμε το πώς, οπότε δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτόν, ενώ όταν ρωτήσαμε την διεύθυνση των εστιών έριξε το μπαλάκι στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Εδώ και 3 μήνες οι φοιτητές ανεβοκατεβαίνουμε 7 και 8 ορόφους με τους φοιτητές της Δ’ Εστίας να χρειάζεται να ανέβουν μέχρι και 10 ορόφους για να φτάσουν στα δωμάτιά τους.»
Παράλληλα στις εστίες υπάρχουν και φοιτητές με κινητικά προβλήματα με τα δωμάτιά τους, στην καλύτερη περίπτωση, να είναι στο δεύτερο όροφο.
«Ένας φοιτητής θα μετακινηθεί μέσα στην μέρα πολλές φορές καθώς θα χρειαστεί να πάει για φαγητό στη λέσχη, είτε να κατέβει στα πλυντήρια. Μέσα στην μέρα δεν γίνεται να ανεβαίνουμε 8 ορόφους ξανά και ξανά. Πολλοί από εμάς το σκεφτόμαστε παραπάνω καθώς υπάρχει ταλαιπωρία» αναφέρουν οι καταγγελίες.
Το πρόβλημα επηρεάζει και τους εργαζόμενους των εστιών, συμπληρώνει φοιτητής.
Οι καθαρίστριες ανεβάζουν καθημερινά γεμάτους κουβάδες στις σκάλες για να κρατήσουν το κτήριο καθαρό. Ενώ στα κτήρια υπάρχει και το προσωπικό φύλαξης, που επίσης επηρεάζεται από τη μη λειτουργία των ανελκυστήρων.
«Πολλοί φοιτητές έχουμε εργαστήρια που κρατάνε ώρες ενώ άλλοι δουλεύουμε. Όταν γυρίζουμε στο σπίτι μας και πρέπει να ανεβούμε και 5 ορόφους, αυτό είναι ζόρι. Ειδικά όταν αυτό κρατάει για μήνες. Στην αρχή μας είχαν πληροφορήσει ότι κλείνουν για συντήρηση μετά από απόφαση του δήμου. Από εκεί και πέρα όμως, βλέπουμε ότι συντήρηση δεν γίνεται. Η θέρμανση είναι ικανοποιητική παρότι ανάβει συγκεκριμένες ώρες. Όμως είναι και λίγο θέμα τύχης να έχεις θέρμανση καθώς πολλοί φοιτητές έχουν παραπονεθεί πως δε λειτουργούν τα σώματα θέρμανσης στα δωμάτιά τους» επισημαίνει φοιτητής.
«Τα κτήρια των εστιών έχουν κατασκευαστεί πριν από 50 χρόνια. Σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει, έχουν αφεθεί στο έλεος της φθοράς του χρόνου και λογικά, παρουσιάζουν προβλήματα.
Οι φοιτητές συναντάμε προβλήματα στα κοινόχρηστα μπάνια με πολύ συχνές βλάβες αλλά και συνεχή διαρροή νερών. Πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με τα ηλεκτρικά καθώς σε 4 δωμάτια αντιστοιχεί μια ασφάλεια με αποτέλεσμα όταν βάλουμε στην πρίζα ηλεκτρικές συσκευές, να βραχυκυκλώνει το σύστημα. Η θέρμανση στα κτήρια ανάβει συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα και όχι συνεχώς.» συμπληρώνει.
«Τα δωμάτια έχουν να εξοπλιστούν από το 2003. Πολλοί φοιτητές όταν μπαίνουν σε ένα δωμάτιο με το ζόρι θα βρούν να υπάρχει ένα κρεβάτι και ένα στρώμα. Ό,τι έπιπλο υπάρχει μέσα στο δωμάτιο είναι ιδιοκτησίας παλιών φοιτητών που το έχουν αφήσει για τους επόμενους».
«Παρά την ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση, οι εστιακοί φοιτητές αναγκάζονται να αγοράσουν έπιπλα καθώς τα δωμάτια δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα» προσθέτει η πρόεδρος των εστιακών φοιτητών.
Λύση ως το τέλος του μήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που έχει αναλάβει την συντήρηση των ασανσέρ από κοινού με την νέα εταιρεία που έχει αναλάβει την πισοτποίηση εργάζονται προκειμένου ως το τέλος του Ιανουαρίου να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ασανσέρ σε κάθε κτίριο.
Υπενθυμίζεται ότι την λειτουργία των φοιτητικών εστιών «τρέχει» το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης, ένας ανεξάρτητος κρατικός φορέας με έδρα την Αθήνα.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς
Comments are closed.