Το μήνυμα ότι η νέα γενιά των νέων από τα Βαλκάνια, θέλει να δημιουργήσει και να προοδεύσει καθώς έχει πολλά να προσφέρει εδώ στην περιοχή μας, εξέπεμψε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βραβεύοντας τρεις φοιτητές για τις διακεκριμένες εργασίες τους.
«Απέναντι σε όσους θέλουν να μας πείσουν ότι η νέα γενιά είναι πολύ φοβισμένη ή πολύ απογοητευμένη από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, για να μπορέσει να σταθεί όρθια… ότι η γενιά αυτή αναζητά μόνο το βόλεμα, τα μιντιακά πρότυπα ή το lifestyle. Aπέναντι σε όσους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον μιας δήθεν παθητικής γενιάς ή μιας γενιάς του brain drain, στέκονται σήμερα αυτά τα παιδιά με τη σκληρή δουλειά τους, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εργασίες τους και μας μιλάνε για την ειρήνη, για τησυνεργασία και για ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα βραβεία Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών που απονέμονται σε νέους, ταλαντούχους, δημιουργικούς ανθρώπους και βασίζονται οικονομικά στα Βραβεία Ειρήνης για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η βράβευση σήμερα συνδέεται με μια συμφωνία που απέδειξε ότι η ειρηνική επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφοράς μεταξύ δύο χωρών, σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, είναι εφικτή όταν υπάρχει η πολιτική βούληση» ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός λέγοντας ότι «είναι εφικτό οι χώρες της περιοχής μας να ζήσουν στη βάση της ειρήνης και της συνεργασίας αντί του εθνικισμού και των συγκρούσεων».
Αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως εκπαιδευτικός, πολιτιστικός, και αναπτυξιακός κόμβος των Βαλκανίων. Με δυναμικά πανεπιστήμια όπως είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ανθρώπινο δυναμικό της, τους οικονομικούς της φορείς, τη γεωπολιτική της θέση, να είναι μια μεγάλη πρωτεύουσα Πόλη για τη περιοχή των Βαλκανίων και η χώρα μας να αποτελέσει κάνα κρίσιμο ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και συνανάπτυξης στην περιοχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας βράβευσε τους φοιτητές Θανάση Σκούφια από το ΠΑΜΑΚ, Ελένη Μπιτσιάδου μητέρα τριών παιδιών και φοιτήτρια του ΑΠΘ και την Στεφανία Κόστα από το Πάντειο.
Ειδικότερα η εργασία του Θανάση Σκούφια από το Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημιού Μακεδονίας αναφέρεται στην κρίση στο Κόσοβο και την αντανάκλασή της στον τοπικό Τύπο.
Η εργασία της Ελένης Μπιτσιάδου από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκής εστιάζει στην θετική επίδραση που έχει στα ελληνικά πανεπιστήμια η κινητικότητα των φοιτητών από άλλες χώρες στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus.
Η εργασία της Στεφανίας Κόστα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου με τιτλο «Οι ρωγμές των εθνικών ταυτοτήτων: η διαμόρφωση της ελληνοαλβανικότητας στην Ελλάδα, σήμερα» αναδεικνύει ότι δύο εθνικές ταυτότητες, η ελληνική και αλβανική μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά στη δεύτερη γενιά των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και όχι ανταγωνιστικά, γεφυρώνοντας διαφορές του παρελθόντος των δύο χωρών.
Comments are closed.