«Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα, ειδικά σε σχέση με την άμεση περιοχή της. Στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής που δεν περιμένει απαντήσεις από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή άλλες πρωτεύουσες, αλλά από τις δικές της δυνάμεις και στη βάση του δικού της εθνικού και ευρωπαικού οράματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο περιθώριο της σημερινής βράβευσης φοιτητών.
Μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αναβλητικότητας και της φοβικότητας.
«Είδαμε την αποτυχία της προσπάθειας για προσφυγή στην Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας που προωθήθηκε χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Αν δεν αποκτήσουμε μια στρατηγική δέσμευσης και πίεσης της Τουρκίας σε ένα ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου με ορίζοντα τη Χάγη – αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά – η γειτονική μας χώρα θα αξιοποιήσει την ύφεση στις σχέσεις μαζί μας προς όφελός της» τόνισε π Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι η κριτική που άσκησε για την Ελληνογαλλική συμφωνία χαρακτηρίζοντας την ελλιπή, επιβεβαιώθηκε
Αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας την ανάγκη «να πορευτούμε με τις αξίες μας και όχι να τις αποχωριστούμε. Απέναντι στον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία που θεριεύουν, να πορευτούμε με τις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων που μας είχαν καθοδηγήσει και τότε» και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη Συμφωνία κάνοντας λόγο για αδιέξοδη φοβικότητα.
Μίλησε για τις δηλώσεις Τραμπ που είναι στην λογική αμφισβήτησης συνόρων και παρεμβάσεων στα εσωτερικά τρίτων χωρών, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή και απέναντι, λέγοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν μόνο στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους.
«Δεν θα είμαστε ούτε δεδομένοι, ούτε πρόθυμοι σύμμαχοι εις βάρος των συμφερόντων μας και της ειρήνης στην περιοχή. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλες εποχές».
Μίλησε για την ανάγκη να ενισχύσουμε τον περιφερειακό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα οφείλει να αποτελέσει τον πιο ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή με συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες. Και να αξιοποιήσει στο έπακρον τη θέση που θα έχει για δύο χρόνια ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αναβαθμίσει την διεθνή και περιφερειακή της θέση. Όπως και τη δυνατότητά της -σε συνεργασία με την Κύπρο- να αξιοποιήσει τα σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί τόσα χρόνια.»
Πρότεινε η Ελλάδα να οργανώσει διεθνείς πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Παλαιστίνη, την προστασία των μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ή την κλιματική κρίση στη Μεσόγειο.
Αναφέρθηκε σε «ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα δισεκατομμυριούχων, που ελέγχουν τα δίκτυα της ενημέρωσης και αποφασίζουν όλο και λιγότερους ελέγχους για την αντιμετώπιση των fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για ευθύνες της Ευρωπαικής ηγεσίας που στηρίζει πολέμους, αλλά δεν θέλει πρόσφυγες και θέλει ξένους εργάτες, χωρίς δικαιώματα.
«Η Ευρώπη στην οποία τα τελευταία χρόνια είδαν τα πλούτη τους να αυγατίζουν δεκάδες πολυεκατομυριούχοι από το εμπόριο με τη Ρωσία μέσα στον πόλεμο, από την πανδημία ή από την ενεργειακή κρίση, ας μην εκπλήσσεται τόσο πολύ με τις ανισότητες στις ΗΠΑ» ανέφερε τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων αποκλειστικά στις ΗΠΑ και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην επίλυση του Ουκρανικού και του Μεσανατολικού ενώ πρότεινε το άνοιγμα της Ευρπωαϊκής Ένωσης στις αραβικές χώρες, και το Ιράν, «σε μια συζήτηση στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπως την ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ».
Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος ενώ ανάμεσα στο κοινό εκτός από τους επίσημους προσκεκλημένους βρέθηκαν πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της «Νέας Αριστεράς» της Θεσσαλονίκης.
Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα κάθισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με τον οποίο συζήτησε για αρκετή ώρα.
Comments are closed.