Την Τετάρτη εξετάζεται η σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων από την Δημοτική Επιτροπή και θα τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, «για το οικονομικό έτος 2025 τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 69.428.999 ευρώ.
Οι συνολικές δαπάνες των ανταποδοτικών υπηρεσιών θα ανέλθουν στα 74.701.425,00 ευρώ.
Η διαφορά των 5.272.425 ευρώ θα καλυφθεί: α) από την επιχορήγηση του ΥΠ.ΕΣ ποσού 2.502.748 ευρώ λόγω των έργων κατασκευής του flyover, β) από τη χρηματοδότηση ποσού 2.081.250 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ατόμων ηλικίας 55- 67 και γ) χρηματοδότηση από ΥΠ.ΕΣ ποσού 1.426,39 ευρώ ΚΑΠ προς Κάλυψη Δαπανών Αποκομιδής Απορριμμάτων Οδικού Δικτύου Αρμοδιότητας Περιφερειών και από το ποσό των 687.000,00 ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει ισοσκελισμός στο ύψος εσόδων-εξόδων.
Αναλυτικά οι δημότες για τις κατοικίες της πρώτης ζώνης θα πληρώσουν 2,17 ευρώ/τ.μ. από 1,67 ευρώ/τ.μ. που είναι το 2024 και για της δεύτερης ζώνης όπως και της Τριανδρίας 1,64 ευρώ/τ.μ. το 2025 από 1,26 ευρώ/τ.μ. το 2024.
Επίσης με έναν ειδικό συντελεστή επιβαρύνονται τα σούπερ μάρκετ και προτείνεται αύξηση περίπου κατά 80% των τελών για τα σούπερ μάρκετ. Για την Α’ ζώνη η χρέωση είναι 8,50 ευρώ και για τη Β’ ζώνη, όπως και για τη δημοτική ενότητα Τριανδρίας, η χρέωση είναι 5,15 ευρώ/ τ.μ.
Επίσης για πρώτη φορά επιβάλλεται τέλος για τις στήλες παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων από 600 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με το μέγεθός τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, για τα άτομα που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ανταποδοτικών τελών και συγκεκριμένα στο επίπεδο του 75% έναντι 50% το 2024.
«Αναγκαστική αύξηση» Γιώργος Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Οικονομικών
Το σκεπτικό πίσω από την «αναγκαστική» όπως την χαρακτήρισε αύξηση των δημοτικών τελών στον Δήμο Θεσσαλονίκης κατά 30% από 1ης Ιανουαρίου του 2025, ανέπτυξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι η αύξηση θα είναι οριζόντια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη: «Πέρυσι όταν αναλάβαμε υπήρχε μεγάλο κενό πάνω από 25 εκ. στα ανταποδοτικά τέλη και στο κόστος καθαριότητας. Έγινε μία κίνηση από την προηγούμενη διοίκηση με την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35% ωστόσο δεν έκλεισε την διαφορά μεταξύ εσόδων- εξόδων».
Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε και σε εξωγενείς παράγοντες που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως η αύξηση των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων και το τέλος ταφής απορριμμάτων.
Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας να ισοσκελίσουν το κόστος. Με την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 30% το ισοσκελίζουμε, τόνισε σημειώνοντας πως μέχρι τώρα «έπαιρναν πόρους από άλλες υπηρεσίες για να κλείσουν το κενό στην καθαριότητα».
Σε ό,τι αφορά στις αιτίες της «τρύπας» στην καθαριότητα ο κ. Αρβανίτης αναφέρεται στη προηγούμενη διοίκηση Ζέρβα που κατέβασε τα δημοτικά τέλη χωρίς να κατεβάσει το κόστος αποκομιδής και καθαριότητας.
Πέρα από τα ελλείμματα στην καθαριότητα ο κ. Αρβανίτης αναφέρεται στο φέσι 3,5 εκ. ευρώ για το αέριο στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δήμος δεν θα προχωρήσει σε δανεισμό για παλαιότερα χρέη αλλά θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις με διακανονισμό.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς
Comments are closed.