Σε συνάντηση με δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι, Πέμπτη 20/2, στελέχη της Κίνησης «Σύμπραξη-Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» ανέπτυξαν τις απόψεις, τις προτάσεις και το εναλλακτικό σχέδιό τους απέναντι στη σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» του χώρου της ΔΕΘ και απάντησαν τεκμηριωμένα στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Η Σύμπραξη θεωρεί καταστροφικό για την πόλη, την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της το σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο ΣΔΙΤ, που περιλαμβάνει κτήρια μεγαλύτερα του «Παλαί ντε Σπορ», ξενοδοχείο υψηλότερο του Λευκού Πύργου και υπόγειο πάρκινγκ 1.600 θέσεων στο κέντρο της πόλης και χωρίς στοιχειώδη κυκλοφοριακή μελέτη.
Είναι ανεπίτρεπτο σε ένα έργο, το ύψος του οποίου διογκώθηκε σταδιακά και έφτασε σήμερα στο -προϋπολογιζόμενο- ποσό των 300 εκατ. ευρώ, το δημόσιο χρήμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, μαζί με το οικόπεδο-φιλέτο της ΔΕΘ να τίθεται για δεκαετίες στη διάθεση του όποιου ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος καλείται καταβάλλοντας 100 εκατ. ευρώ να κατασκευάζει και να εκμεταλλεύεται πλήρως έναν χώρο, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει δημόσιο αγαθό για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Η Σύμπραξη, που αριθμεί 30 συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών, στοχεύει στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου στον χώρο της ΔΕΘ, χωρίς νέες κατασκευές και, παράλληλα, α. να διατηρηθούν τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, τα οποία θα φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες (ενδεικτικά «Διεθνής Έκθεση Βιβλίου», «Art Thessaloniki International Fair» κ.ά.), και β. οι μεγάλες εκθεσιακές δραστηριότητες (ενδεικτικά «Agrotica», «Zootechnia» κ.ά.), να μεταφερθούν σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στα δυτικά της πόλης, π.χ. στη Σίνδο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη και της παραμελημένης δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η Σύμπραξη, αυτό το διάστημα, οργανώνει, πραγματοποιεί και συμμετέχει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικές με τις προτάσεις της για το μέλλον της ΔΕΘ και διευρύνει τις συνεργασίες της με συλλόγους, αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Επιπλέον, θεωρώντας ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δικαιούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα και δημοκρατικά για το μείζον αυτό θέμα, προτείνει και εργάζεται συστηματικά για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος με τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος. Και, παράλληλα, καλεί τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης να αναλάβουν, βάσει του σχετικού νόμου, πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το βλέμμα στραμμένο στα συμφέροντα της πόλης με το ελάχιστο πράσινο ανά κάτοικο, τους 1.500 πρόωρους θανάτους κατ’ έτος από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μεγάλη έκθεση των δημοτών της στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης που ήδη την πλήττουν χειμώνα-καλοκαίρι.
Ομιλητές στο πάνελ ήταν οι: Νίκος Νικήσιανης, Δρ. Βιολογίας, Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Ελένη Ιωαννίδου, ιστορικός και Νίκος Φωτίου, πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης.
Comments are closed.