Την Κυριακή ανακοινώνονται τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Αύγουστο. Τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής παραμένουν υψηλές, σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο.
Προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση της πλειοψηφίας των οικιακών καταναλωτών πάνω από τα 15 λεπτά/KWh ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνέχισης των επιδοτήσεων για έναν ακόμη μήνα. Μετά τον Ιούλιο, ο Αύγουστος αναδεικνύεται ο δεύτερος ακριβότερος μήνας στην χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.
Με μέση τιμή στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφει αύξηση 40% από τις αρχές του χρόνου και 117% από τον φθηνότερο μήνα, τον Απρίλιο.
Υψηλές τιμές έχουν όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Ρουμανία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτό οφείλεται στο ότι τα βαλκάνια φέρουν σχεδόν αποκλειστικά το βάρος της ηλεκτρικής τροφοδότησης της Ουκρανίας, που έχει υποστεί ζημιές σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
«Η Ρουμανία έχει πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, είτε λόγω χαμηλής παραγωγής, είτε λόγω εξαγωγής ενέργειας στην Ουκρανία, οπότε η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξάγει ρεύμα προς την Βουλγαρία κι εκείνη προς την Ρουμανία» είπε στο ΕΡΤNEWS ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φουρλάρης.
Το πώς θα εξελιχθούν τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου εξαρτάται από την εκπτωτική πολιτική των παρόχων. Ήδη μία εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κρατήσει τις τιμές σταθερές, ενώ από την τελική χρέωση του βασικού παρόχου θα εξαρτηθεί και αν θα δοθεί κρατική επιδότηση.
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα επαγγελματικά τιμολόγια, που δεν δικαιούνται στήριξη. Σύμφωνα με την ΓΣΒΕΕ, ειδικά στην εστίαση το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί 42% τα τελευταία 2 χρόνια.
«Από τον Ιούνιο έχουμε διπλασιασμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κι αυτό αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων που οδηγεί πάρα πολλές από αυτές σε αδιέξοδο,» είπε στο ΕΡΤNEWSο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κώστας Καββαθάς.
Να επιδοτηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις όπως στην Βουλγαρία ζητά η ένωση βιομηχανικών καταναλωτών Ελλάδας. Η ένωση μαζί με τις αντίστοιχες οργανώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προέβη σε κοινή καταγγελία προς τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας της Κομισιόν αναφέροντας ότι παρατηρούνται πρακτικές χειραγώγησης και κερδοσκοπίας στις αγορές ρεύματος.
«Δεν είναι δυνατόν μια ενιαία αγορά να μοιράζεται στη μέση και την Ουκρανία να την στηρίζουν μόνο τα Βαλκάνια. Στην ελληνική κυβέρνηση λέμε ότι πρέπει να φορολογήσει όλες τις μονάδες παραγωγής και από τα έσοδα να επιδοτήσει και τις επιχειρήσεις και την βιομηχανία», είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε νέα εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ελέγξει την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος για φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Πηγή:ERTNEWS