Το μείζον ζήτημα των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας είναι εδώ και πάνω από μία δεκαετία ίσως το μεγαλύτερο θέμα των νοικοκυριών της χώρας.
Αντιμετωπίστηκε με διάφορους τρόπους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν περισσότερο πετυχημένοι και κάποιοι λιγότερο.
Όμως σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ακόμη και τώρα, οι προσεγγίσεις επίλυσης αυτές, χαρακτηρίζονται από κάποιες αντιφάσεις:
Η Πολιτεία δεν μπόρεσε να βρει εδώ και πολλά χρόνια έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης, σε συνεργασία με τις τράπεζες, για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά με στεγαστικό πρώτης κατοικίας. Ο εξωδικαστικός επί της ουσίας δεν λειτουργεί, τα δικαστήρια εκδίδουν αντικρουόμενες αποφάσεις για τα ζητήματα των πλειστηριασμών επιτείνοντας το πρόβλημα και τα funds με κόκκινα δάνεια εξελίσσονται σε “κράτος εν κράτει” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική καταλλαγή.
Οι τράπεζες στα χρόνια των Μνημονίων στηρίχθηκαν πολλαπλώς με χρήματα των φορολογούμενων. Το κράτος τελικά με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων παρόλο που “χρυσοπλήρωσε” τη διάσωση των τραπεζών, εντούτοις κατάφερε να χάσει εντελώς τον έλεγχό τους. Οι τράπεζες ανήκουν σε ιδιώτες, εποπτεύονται από πανευρωπαϊκό φορέα με έδρα τη Φρανκφούρτη και το πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται είναι νομοθετικά και θεσμικά κατοχυρωμένο. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει, καλώς ή κακώς, καμία δικαιοδοσία να ορίζει το ύψος των επιτοκίων ή των τραπεζικών προμηθειών.
Οι τραπεζικές προμήθειες δεν εισπράττονται αίφνης σήμερα. Εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά μετά την υποχρεωτική καθιέρωση των POS, οι τράπεζες εισπράττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προμήθειες κάθε χρόνο. Τώρα η κυβέρνηση τους ζητά να μειώσουν τις προμήθειες. Γιατί τόση σπουδή προεκλογικά; Πέρσι δεν εισπράττονταν προμήθειες;
Όποιος δανειοδοτείται, αναλαμβάνει κίνδυνο. Το να στηρίξεις τους ευάλωτους για κάποιο χρονικό διάστημα έχει λογική. Το να συνηθίζεις την κοινωνία κάθε τόσο σε προσεγγίσεις επιδοματικού χαρακτήρα και αναβολής πληρωμών, επί της ουσίας ως Πολιτεία “πυροβολείς τα πόδια σου”. Όταν γίνεται και προεκλογικά, εμπεδώνεις μία λάθος νοοτροπία στη λάθος στιγμή.
Είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου σήριαλ “κράτος vs τράπεζες”. Έχει ακόμη δρόμο…
Comments are closed.