RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου;

Comments are closed.

Αρχική / BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου;

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

21/10/202410:50

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου;

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα προαιρετικής αργίας 

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου;

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται την 28η Οκτωβρίου.

 

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η 28η Οκτωβρίου (ημέρα Δευτέρα), σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966 είναι ημέρα προαιρετικής αργίας. Έτσι λοιπόν η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

 

 

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι της 28ης Οκτωβρίου

Σε ότι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την μέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.

 

 

Έτσι ισχύουν τα εξής:

  • Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως αργία κατ΄ έθιμο, ή γιατί το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμός κλπ, οι μισθωτοί πέρα από τον κανονικό τους μισθό η το ημερομίσθιό τους δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή.
  • Αντίθετα εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους ( αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10.4.202518:25

  Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές αργίες ορίζονται για τη Μεγάλη Παρασκευή (18/04/2025) και τη Δευτέρα του Πάσχα (21/04/2025), ωστόσο οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται συναλλαγές από Παρασκευή έως και Δευτέρα (18-21 Απριλίου).  

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10.4.202516:46

  Ο ιταλικός οίκος Prada ανακοίνωσε ότι έφθασε σε «οριστική συμφωνία» με τον αμερικανικό όμιλο Capri Holdings για την εξαγορά του 100% του οίκου Versace έναντι 1,25 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,375 δισ. δολάρια). Η συνένωση των δύο ιταλικών οίκων θα δημιουργήσει

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10.4.202516:30

  Μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Φέτος θα είναι αυξημένο, για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό, καθώς η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει και το

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10.4.202516:11

  Οι καταναλωτές αναμένεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευθούν το αρνί και το κατσίκι για τον εορτασμό του Πάσχα. Η τιμή στα κρεοπωλεία αναμένεται να φτάσει στα 17 ευρώ το κιλό με τους κτηνοτρόφους να

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10.4.202514:06

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ παγώνει για 90 ημέρες τα αντίμετρά της, που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη σε απάντηση στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο “να

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10.4.202513:54

Τις επενδύσεις αυτές τις σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης, στο 10ο Φόρουμ των Δελφών. Ο κ Τσακίρης, αποκάλυψε ότι η Τράπεζα είναι σε συζητήσεις με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ μεταξύ

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

10.4.202520:50

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή