Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι σήμερα 11 Φεβρουαρίου, μετά από σύσκεψη.
Η διαμαρτυρία γίνεται απέναντι στο νέο διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε στις 3/2/2025 και προβλέπει μεταξύ 1ης Μαρτίου 2025 και 31ης Αυγούστου 2025, η ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι ΠΟΠ να ανέλθει από το 15% στο 30%.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι καλούν την κυβέρνηση να καθορίσει σταδιακή αύξηση της ελάχιστης χρήσης του αιγοπρόβειου γάλακτος ώστε το 2029 να υπάρχει συμμόρφωση με τις προδιαγραφές παραγωγής της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «χαλλούμι ΠΟΠ».
Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Χαλλούμι στηρίζει το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου και τις 15.000 περίπου εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο. Η απόφαση παρατέινει την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι στο 15% έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα.
Το χαλλούμι είναι το κορυφαίο και βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, με εξαγωγές 44.000 τόνων το 2024 που μεταφράζεται σε 340.000.000 δολάρια.
Μια ξαφνική αλλαγή στη σύσταση του προϊόντος θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στις εξαγωγές, πλήττοντας τη φήμη του κυπριακού χαλλουμιού και αποδυναμώνοντας την παρουσία του στις διεθνείς αγορές.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ Π.Ο.Π.
Για το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή Χαλλουμιού, ισχύουν τα ακόλουθα:
Το πρόβειο και αιγινό γάλα προέρχονται από ντόπιες και άλλες φυλές ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταξύ τους διασταυρώσεων, τα οποία βόσκουν ολόχρονα με εξαίρεση τις περιόδους εκείνες, που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
Στην διατροφή των προβάτων και αιγών το σύνολο των χονδροειδών τροφών είναι ντόπιας παραγωγής (πράσινο χόρτο, σανός, ενσίρωμα, αχυροποκαλάμη και βόσκηση άγριας βλάστησης).
Το αγελαδινό γάλα προέρχεται από αγελάδες που είναι ενσταυλισμένες και τρέφονται με χονδροειδείς ζωοτροφές, σανούς, ενσίρωμα και αχυροποκαλάμη που παράγονται στην Κύπρο από γηγενή κυρίως χορτοδοτικά φυτά, καθώς και με
συμπληρωματικές ζωοτροφές.
Γάλα (φρέσκο πρόβειο ή αιγινό ή μίγμα αυτών με αγελαδινό γάλα ή χωρίς αυτό), πυτιά (εξαιρουμένης της πυτιάς που προέρχεται από το στομάχι των χοίρων), φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα κυπριακού δυόσμου (Mentha viridis) και άλας. Το
πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μίγμα αυτών πάντοτε πρέπει να υπερέχει ποσοτικά του αγελαδινού γάλακτος.
Δηλαδή, δεν είναι επιτρεπτή η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας αγελαδινού γάλακτος στην παρασκευή Χαλλουμιού, όταν αυτό χρησιμοποιείται
με πρόβειο ή αιγινό ή μίγμα αυτών. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του Χαλλουμιού είναι κυπριακό και ολόπαχο.
Το πρόβειο και αιγινό γάλα προέρχεται από ζώα ντόπιων και άλλων φυλών συμπεριλαμβανομένων και των μεταξύ τους διασταυρώσεων που εκτρέφονται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Το αγελαδινό γάλα προέρχεται από αγελάδες που εισήχθηκαν σταδιακά στην Κύπρο και που εκτρέφονται στην οριοθετημένη
γεωγραφική περιοχή.
ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΤΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ 30%
Οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν επιθυμούν την αύξηση της ποσόστωσης σε αιγοπρόβειο γάλα για να διατηρηθεί ως Π.Ο.Π. το χαλλούμι, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο αιγοπρόβειο γάλα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπός τους. Όπως ανέφερε, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος παραμένει περιορισμένη λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τις γέννες των ζώων.
Οι καταγεγραμμένες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος για το τελευταίο τρίμηνο του 2024 έδειξαν ότι δεν υπάρχει επάρκεια για να καλυφθούν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι ανάγκες για προϊόντα που απαιτούν αποκλειστικά αιγοπρόβειο γάλα.
πηγές: philenews/offsitenews
Comments are closed.