Το κύμα ανατιμήσεων των τελευταίων ετών συμπαρέσυρε το τελευταίο εξάμηνο και την καθημερινή απόλαυση των περισσότερων Ελλήνων, τον καφέ.
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, τους τελευταίους 6 μήνες ο κλάδος του καφέ δέχεται έντονες ανατιμητικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάγκογλου, “η λειψυδρία περιόρισε την παραγωγή καφέ στο Βιετνάμ. Η μείωση της παραγωγής αύξησε την τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta, συμπαρασύροντας ταυτόχρονα και την ποικιλία Arabica. Η ποικιλία Robusta ανέβηκε κατά 60% και η Arabica κατά 35%” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι ανατιμήσεις στον καφέ αποτελούν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, με την τιμή του καφέ Robusta να επιβαρύνεται περαιτέρω, εξαιτίας της αύξησης του κόστους μεταφοράς, της αύξησης των ναύλων και των ασφαλίστρων, των καθυστερήσεων στις παραδόσεις αλλά και εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Ως προς την τιμή λιανικής στα καφεκοπτεία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ έκανε λόγο “για ανατίμησεις 10-20%. Το κόστος αγγίζει τα 19-20 ευρώ το κιλό, ενώ αναμένεται να φθάσει στα 22-23 ευρώ”.
Επί παραδείγματι, ο freddo espresso κοστίζει στο χέρι από 2 έως 2,30 ευρώ, ενώ με ενδεχόμενες νέες ανατιμήσεις, θα κοστίζει από 2,40 έως 2,60. Ο freddo cappuccino από 2,20 έως 2,40, που κοστίζει σήμερα θα κοστίζει από 2,60 έως 2,90.
Ο κ. Γιάγκογλου ξεκαθάρισε ότι οι επαγγελματίες του χώρου έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων αλλά δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν τις τιμές, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο για νέες ανατιμήσεις.
Ακούστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μασούρας