Απέκλεισε κάθε συζήτηση για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση αυτή δε βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, «το κόστος αθροιστικά είναι 7,8 δις. ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν».
«Δεν είμαστε η κυβέρνηση του «δώσε τα όλα», αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Σπύρο Δημητρέλη , Διευθυντή του Capital.gr, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αυταπόδεικτα καλή, πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όσο και από τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ερωτηθείς για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα μίλησε για εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σχετικά με το αν οι διεθνείς εξελίξεις ανατρέπουν τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός στα δημοσιονομικά είναι ο ίδιος, καθώς προβλέπεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δαπανών που μένει σταθερό.
«Η δική μου γενιά βίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να είμαστε συντηρητικοί από τη μία και να προωθήσουμε από την άλλη εκείνες τις αλλαγές που απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας» ανέφερε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα.
Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το συμφέρον της χώρας και η σταθερότητα αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να συζητηθούν οι νέες κοινωνικές δυνατότητες και να απαντηθούν οι πολλαπλές κοινωνικές ανάγκες.
Ο κ Πιερακάκης ανέλυσε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann το διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά τους δασμούς Τράμπ και τάχθηκε υπέρ μίας συντηρητικής προσέγγισης, λέγοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν οι δασμοί, καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τελικό σημείο.
Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ακριβώς θα διαχειριστούμε τους δασμούς, επειδή πιστεύουμε ότι είναι πολύ αρνητικός για την οικονομία. περιορισμός των φραγμών στο εσωτερικό της, βάσει των Εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα.
Από την πλευρά του ο Mathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο, θα αποτυπωθούν οι πρώτες από τους αμερικανικούς δασμούς, εκτιμώντας ότι υπάρχει μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης και πληθωριστικές πιέσεις. «Ένας εμπορικός πόλεμος και μία εναλλακτική δασμών δεν συμφέρει κανέναν. Χρειάζεται να βρούμε έναν πιο συνετό τρόπο, να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο» και υποστήριξε πως παρ’ όλο που η Ευρώπη διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ενιαίας αγοράς δεν το αξιοποιεί, με τα εσωτερικά εμπόδια να αυξηθούν αντί να μειώνονται.
Comments are closed.