RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Γ. Στάσσης – ΔΕΗ: Data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία

Comments are closed.

Αρχική / BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Γ. Στάσσης – ΔΕΗ: Data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

27/03/202507:44

Γ. Στάσσης – ΔΕΗ: Data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία

Τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου το 2027 ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2024 στους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Γ. Στάσσης – ΔΕΗ: Data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της επιχείρησης για τη Δυτική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων τίθεται πλέον ως πιθανή επιλογή και η κατασκευή μεγάλης κλίμακας data centers. Μια προσπάθεια που αν ευοδωθεί – όπως υπογράμμισε ο κ.Στάσσης – θα είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τη χώρα.

Σε σχέση με την Πτολεμαίδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ σήμερα, το σχέδιο προβλέπει την διακοπή λειτουργίας της ως λιγνιτικής μονάδας το 2026 (οπότε και θα ολοκληρωθεί το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και της χώρας) και την έναρξη λειτουργίας ως μονάδας φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου το 2027, σε πρώτη φάση με ισχύ στα 350 μεγαβάτ. Η επένδυση για την αλλαγή καυσίμου είναι της τάξης των 300 εκατ. ενώ υπάρχει η προοπτική για αύξηση της ισχύος στο μέλλον με τη μετατροπή της μονάδας σε τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.

Το σβήσιμο της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας σηματοδοτεί την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας όπου το 2019 υπήρχαν λιγνιτικοί σταθμοί ισχύος 3,4 γιγαβάτ. Ως το τέλος του έτους θα λειτουργούν 1,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά στα οποία θα προστεθούν μπαταρίες, μονάδες αντλησιοταμίευσης και πιθανώς data centers, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και η ζήτηση για τα οποία όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ αυξάνεται εκθετικά λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ. Στάσσης μίλησε συγκεκριμένα για την προοπτική δημιουργίας της “West Macedonia Valley” ενώ παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη αγορά, που είναι η διαθεσιμότητα της γης – πιθανότατα στο χώρο του πρώην ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – και του δικτύου υψηλής τάσης που προϋπήρχε για την εξυπηρέτηση των λιγνιτικών μονάδων. Διευκρίνισε ότι η επένδυση θα προχωρήσει εφόσον εξασφαλιστεί η συμμετοχή μεγάλης εταιρείας του χώρου για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις. Σε πρώτη φάση συζητείται η ανάπτυξη data center ισχύος 300 μεγαβάτ με προοπτική το 1 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο.

Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο – ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τη χρήση του εναέριου δικτύου οπτικών ινών που αναπτύσσεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – να δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση και στη λιανική διαθέτοντας τηλεφωνία και ίντερνετ στους τελικούς καταναλωτές.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.3.202521:14

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού: «Στα 880 ευρώ θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού που

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.3.202520:51

  Οριζόντια αύξηση των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30 ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πέρυσι, υπήρξε σημαντική αύξηση των αποδοχών. Η σημερινή οριζόντια αύξηση των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30 ευρώ

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.3.202518:45

  Στα 880 ευρώ διαμορφώνεται ο νέος κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, από 830 ευρώ σήμερα. Οι καθαρές αποδοχές θα ανέρχονται σε 742,98 ευρώ. Ο μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ μικτά στον ιδιωτικό τομέα και κατά 30 ευρώ οριζόντια

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.3.202516:36

  Στα 880 ευρώ διαμορφώνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για την 5η αύξηση της βασικής αμοιβής από το 2019. Η σωρευτική αύξηση σε βάθος εξαετίας

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.3.202515:15

  Λίγες μέρες απέμειναν για το Πάσχα και αρκετοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εκφράζουν απορίες σχετικά με την καταβολή του δώρου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και θα πρέπει να έχει

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

26.3.202512:09

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Chevron, η 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή