Παρότι αυτό το μοντέλο πωλήσεων δεν είναι παράνομο, δημιουργεί κινδύνους για τους καταναλωτές, που οφείλονται σε έλλειψη διαφάνειας των όρων συναλλαγής και σε μακρά χρονικά όρια παράδοσης. Οι καταναλωτές, αναφέρουν, συχνά, ότι αισθάνονται ότι παραπλανήθηκαν, όταν ανακαλύπτουν ότι η αγορά τους έγινε από μια τρίτη χώρα, μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανακάλυψη αυτή γίνεται όταν κάτι πάει στραβά, ζητήσουν να επιστρέψουν τα προϊόντα που αγόρασαν στον πωλητή , και ο πωλητής τους ζητά να τα επιστρέψουν σε μια μακρινή τρίτη χώρα.
Το μοντέλο dropshipping το χρησιμοποιούν και μεγάλες, γνωστές πλατφόρμες όπως Temu, AliΒaba και άλλες πολλές, οι οποίες, όμως, ενημερώνουν τον καταναλωτή, ποιος είναι ο πραγματικός πωλητής. Τα προβλήματα, που αναφέρουμε, αφορούν κυρίως μικρά καταστήματα, που προσπαθούν να παρουσιαστούν ως μεγάλες πλατφόρμες, που ακολουθούν το μοντέλο dropshipping και καθιστούν δύσκολο, στους καταναλωτές να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Αυτά τα καταστήματα, συνήθως, αποστέλλουν τα προιόντα της παραγγελίας, αλλά με την παραλαβή ξεκινούν προβλήματα ποιότητας, νομικής εγγύησης, πληρωμής, επιστροφής των προϊόντων.
Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή έκανε μια ανάλυση σε βάθος των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και εντόπισε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των προβληματικών ηλεκτρονικών καταστημάτων:
Περιορισμένη πληροφόρηση: Δε δίνεται καμιά πληροφόρηση για το δικαίωμα της υπαναχώρησης, ή της νομικής εγγύησης. Ακόμα και όταν δίνεται είναι σε σημείο δύσκολα προσβάσιμο στους καταναλωτές. Η ιστοσελίδα, συνήθως, αναφέρει ότι πρέπει να επικοινωνήσει ο καταναλωτής, με την εταιρία, για να του δοθεί η διεύθυνση επιστροφής των προϊόντων. Συχνά η διεύθυνση, στη σφραγίδα του αποστολέα, δεν είναι η διεύθυνση επιστροφής των προϊόντων.
«Μασκαρεμένες» διευθύνσεις URL: Έχουν εντοπιστεί ιστοσελίδες, που χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο λιανικών πωλήσεων, να περιέχουν στη διεύθυνση URL, το όνομα μια μεγάλης πόλης, π.χ. Berlin, ώστε να δημιουργούν την εντύπωση ότι η εταιρεία είναι εγκατεστημένη, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διεύθυνση στη σφραγίδα της εταιρίας βρίσκεται σε άλλη χώρα.
Μακρές προθεσμίες παράδοσης, ή καμιά αναφορά στην ημερομηνία παράδοσης: Χρόνοι παράδοσης, που ανέρχονται σε αρκετές εβδομάδες, ή καμιά αναφορά στην ημερομηνία παράδοσης μπορούν να υποδηλώνουν ότι τα προϊόντα αποστέλλονται, από απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας.
Δομή ιστοσελίδας: Η ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, συνήθως, χτίζεται με τη χρήση μιας υπηρεσίας δημιουργίας ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος, από το Shopify, Wix, BigCommerce, ή κάποιο άλλο. Συνήθως, στο υποσέλιδο της ιστοσελίδας, υπάρχει αναφορά σε αυτούς τους προμηθευτές. Πολλές μάλιστα ιστοσελίδες dropshipping μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.
Παράξενη γλώσσα: Συχνά, αυτές οι ιστοσελίδες μεταφράζονται, από αυτόματους μεταφραστές, οπότε περιέχουν μεταφράσεις κατά γράμμα, οι οποίες μοιάζουν αδέξιες, ή είναι εντελώς λάθος. Μπορούμε ακόμα και να βρούμε υπολείμματα της ιστοσελίδας, που αντιγράφηκε, για να δημιουργηθούν για παράδειγμα οι όροι της σύμβασης.
Πίεση των πελατών / Σκοτεινά μοτίβα: Οι διαδικτυακοί αυτοί πωλητές πιέζουν τους πελάτες τους, με υποτιθέμενη εξάντληση του αποθέματος, έτσι ώστε να πάρουν μια απόφαση αγοράς, γρήγορα και χωρίς σκέψη. Π.χ. «Μόνον 5 κομμάτια έμειναν.» ή «Για την επόμενη μισή ώρα έκπτωση 50%.» Και όμως, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να παρουσιάζουν μια μόνιμη έκπτωση, ως «Μόνο για σήμερα».
Αταίριαστα προϊόντα: Μερικές φορές, πωλούνται μαζί, προϊόντα εντελώς άσχετα μεταξύ τους π.χ. παιδικά παιχνίδια και μηχανές κουρέματος γκαζόν. Ή άλλες φορές η ιστοσελίδα διαθέτει ένα και μοναδικό προϊόν.
Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τα παρακάτω προβλήματα:
Προβλήματα επιστροφής: Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι έκαναν παραγγελία από ένα κατάστημα με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση και όταν υπαναχωρούν, ή ζητούν να εφαρμοστούν τα δικαιώματά τους για ελαττωματικό προϊόν, του ζητούν να αποστείλουν το προϊόν, σε μια χώρα, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια επιστροφή είναι πολύ ακριβή, μερικές φορές μάλιστα είναι ακριβότερη και από την τιμή των προϊόντων που επιστρέφονται. Υπήρξαν, επίσης περιπτώσεις που οι καταναλωτές προσπάθησαν να αποστείλουν προϊόντα, σε κάποια διεύθυνση στην Ασία, αλλά τα προϊόντα είτε γύρισαν πίσω, είτε χάθηκαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι καταναλωτές δεν έχουν αποζημιωθεί για τα προϊόντα που αγόρασαν και ταυτόχρονα πλήρωσαν και το κόστος επιστροφής των προϊόντων.
Κακή ποιότητα: Σε πολλές περιπτώσεις, η ποιότητα αγαθών είναι μη ικανοποιητική. Έτσι, οι καταναλωτές θέλουν να επιστρέψουν τα προϊόντα, ενώ οι πωλητές προσπαθούν να εμποδίσουν τ5ην επιστροφή, προσφέροντας π.χ. εκπτώσεις, ή να την κάνουν δύσκολη έως αδύνατη, δίνοντας διευθύνσεις κάπου στην Ασία.
Επί πλέον κόστη: Ζητείται, από τους καταναλωτές, να πληρώσουν τελωνειακούς δασμούς, χωρίς να έχουν λάβει καμιά πληροφόρηση, εκ των προτέρων.
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, που έχουν παραγγείλει αγαθά, από προμηθευτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Δεν αρνούμαστε την παραλαβή του πακέτου.
Δεν επιστρέφουμε το πακέτο στην Κίνα.
Δεν επιστρέφουμε το πακέτο, στη διεύθυνση που αναγράφεται στη σφραγίδα του καταστήματος, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσουμε με το κατάστημα.
Δεν πληρώνουμε επί πλέον κόστη.
Ζητάμε μια «λογική» διεύθυνση επιστροφής.
Κάνουμε αμφισβήτηση συναλλαγής στην τράπεζά μας.
Comments are closed.