RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Δραπετεύοντας : στην τέλεια διαδρομή με Ford Explorer!

Comments are closed.

Αρχική / AUTO MOTOSPORTS / Δραπετεύοντας : στην τέλεια διαδρομή με Ford Explorer!

AUTO MOTOSPORTS

15/02/202510:00

Δραπετεύοντας : στην τέλεια διαδρομή με Ford Explorer!

Ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη ένα χειμωνιάτικο πρωινό του Φλεβάρη για ένα ταξίδι χωρίς κάποιο συγκεκριμένο προορισμό, ή καλύτερα, με προορισμό το ίδιο το ταξίδι.

Δραπετεύοντας : στην τέλεια διαδρομή με Ford Explorer!

 

Πού βρίσκεται η τέλεια διαδρομή; Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πολύβουη Θεσσαλονίκη ή λίγο μακρύτερα, σε επαρχιακούς δρόμους γνωστούς ή άγνωστους, με ένα τουλάχιστο κοινό. Την χαρά, που προσφέρουν, ανακαλύπτοντας τον κόσμο, της οδηγικής απόλαυσης!
Οδηγώντας το αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της Ford, το ολόφρεσκο Explorer, ζήσαμε μια μέρα με εκατοντάδες στροφές, ατέλειωτα σημεία θέας, και αρκετά όνειρα, τα οποία σας αποκαλύπτουμε για να κάνετε και σεις τις δικές σας τέλειες διαδρομές!


Στις σύγχρονες κοινωνίες που ζούμε, υπάρχουν οδηγοί και «οδηγοί». Όπως υπάρχουν δρόμοι που σε οδηγούν στον προορισμό σου, και άλλοι, που σε οδηγούν στην “ευτυχία” όντας οι ίδιοι, προορισμός. Ως γνωστόν οι οδηγοί της Κυριακής είναι εκείνοι που απλά «μεταφέρουν» τα αυτοκίνητα τους. Οι άλλοι, οι «ζωντανοί» τα οδηγούν, ακόμη και όταν δεν είναι ανάγκη, σε δρόμους ξεχασμένους κι όμορφους.  Σε κομμάτια ασφάλτου ή χωμάτινες διαδρομές, που οδηγούν σε ορεινά χωριά, ή ακόμη και.… πουθενά. Σε δρόμους που κάποτε ήταν γεμάτοι ζωή μέχρι που κάποια νέα Εθνική Οδός τους παράκαμψε, προκειμένου να μείνουν στο σήμερα έρημοι, και εμείς ευτυχισμένοι!
Προσωπικά θα τους παρομοίαζα σαν την περιπέτεια της διπλανής πόρτας, καθώς η σημασία τους έχει την χροιά εκπαίδευσης, καθώς ευνοεί την «εκμάθηση» της τεχνικής οδήγησης.


Καθίσαμε στην θέση του οδηγού πίσω από το τιμόνι του ολοκαίνουργιου Ford Explorer, ένα ηλεκτρικό SUV με γρήγορη φόρτιση, προηγμένη τεχνολογία και εξαιρετική άνεση, οδηγώντας σε ένα σύμπλεγμα γνωστών διαδρομών, που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι οδηγοί αγώνων για τα ασφάλτινα ραλλυ και αναβάσεις. Κάπως έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε να τις οδηγήσουμε και να φωτογραφίσουμε τα ωραιότερα σημεία τους, γράφοντας ένα mini road book, για να πάτε και εσείς με την σειρά σας, υπακούοντας στις οδηγίες του Gps.

Απολαμβάνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες που πρόβαλε το head up display , του Explorer εκεί ακριβώς που τις χρειαζόμουν, ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη ένα χειμωνιάτικο πρωινό του Φλεβάρη για ένα ταξίδι χωρίς κάποιο συγκεκριμένο προορισμό, ή καλύτερα, με προορισμό το ίδιο το ταξίδι. Δεν συμφωνείτε ότι αυτός είναι ένας λόγος για να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα;

Παραλάβαμε το πανίσχυρο Ford Explorer, που χρειάζεται μόλις 5.3’’ για τα 0/100km, από την Ford Βροχίδης -Χατζής, και, αφού τσεκάραμε την πίεση των ελαστικών μας, βάλαμε πορεία για την φιδίσια διαδρομή του Σέιχ σου, που οδηγεί στον οικισμό Εξοχή, ανάμεσα από αρκετούς δρομείς & ποδηλάτες! Ανεβαίνοντας προς τον Χορτιάτη σε ένα παλιό αλλά τραχύ δρόμο με αρκετές μεγάλες φουρκέτες και κλειστές δεξιές με θέα τη «Νύφη του Θερμαϊκού», φτάσαμε στο πάλαι ποτέ Πάρκο κεραιών!
Αξίζει να φτάσει κανείς στο σημείο, από το οποίο αν ο «ύψιστος» επιτρέψει, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα απίστευτο πανόραμα κορυφών, με φόντο τον Όλυμπο και την πόλη της θεσσαλονίκης.

Η διαδρομή της διπλανής πόρτας μόλις ξεκίνησε!

Κατηφορίσαμε από την θέση Κισσός, και από εκεί στα Πλατανάκια, όπου αμέσως μετά μπήκαμε στον οικισμό Πανοράματος, τον οποίο εγκαταλείψαμε πολύ γρήγορα, οδηγώντας ελεύθερα, πάνω στην E.O. Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου !
Η συνέχεια του οδοιπορικού, μας βρίσκει στην άλλη πλευρά του βουνού. Η ανάβαση προς το χωριό Περιστερά αποτελούσε κάποτε απλή διαδρομή του Ράλλυ ΔΕΘ και της περίφημης ποδηλατικής ανάβασης. Σήμερα, είναι ένας «αλήτικος» δρόμος γεμάτος προκλήσεις, αλλά και κινδύνους.

Safety First

Το νέο Explorer, δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην ασφάλεια, σε οποιοδήποτε τερέν και αν βρεθείτε, χάρις στις προηγμένες λειτουργίες υποβοήθησης οδηγού. Το προαιρετικό πακέτο εξοπλισμού Driver Assistance Pack διαθέτει 12 αισθητήρες υπερήχων, πέντε κάμερες και τρεις αισθητήρες ραντάρ, όλα με την ίδια αποστολή: να κρατήσει τους επιβάτες του Explorer ασφαλείς στον δρόμο.

Ανάμεσα από αρκετές τρύπες και κοψίματα προσπαθείς να οδηγήσεις με αρκετές διορθώσεις ,καθώς η παλιά άσφαλτος γλιστρά για τα καλά ,και η κίνηση από αγροτικά αυτοκίνητα που κινούνται προς τα χειμαδιά τους είναι μεγάλη.
Κόβουμε ταχύτητα καθώς ο δρόμος στενεύει απότομα και στην είσοδο του χωριού κάνουμε μια μικρή στάση στην πηγή δεξιά κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής για να ξεδιψάσουμε. Ανηφορίζουμε προς το Λιβάδι όπου το σκηνικό αλλάζει, καθώς η άσφαλτος είναι καλής ποιότητας, οι στροφές έχουν ορατότητα και σωστή καμπυλότητα, κάτι που ανεβάζει την διάθεση μας και οδηγούμε πιο σβέλτα απολαμβάνοντας τις ικανότητες του «φαινομενικά» μεγάλου βάρους αυτοκινήτου.

Το τμήμα των 7,5km αποτελούσε την 1η Ε.Δ. του Ράλλυ Θερμαϊκού. Έτσι οι κάτοικοι της περιοχής έστηναν κοτρώνες στις κορυφές των στροφών ,για να μην γέμιση ο δρόμος χαλίκια από τα «αγωνιστικά» περάσματα. Μετά από μερικά «παιχνίδια” με το σκληροτράχηλο Explorer, παίρνουμε τον δρόμο για τα Πετροκέρασα, και από εκεί τον Άγιο Πρόδρομο για να γευτούμε τα καταπληκτικά σουβλάκια του «Μιλτιάδη» ιατρού της πείνας!

Λίγο πιο πάνω στην Βάβδο ξεκινούσαν διάσημες ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Θερμαϊκού. Κατηφορίζουμε την πιο γρήγορη διαδρομή της χώρας ,μέχρι τα Σήμαντρα με φόντο την ραχοκοκαλιά του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής.

Εκεί, ο νικητής του Rally Θερμαϊκού, ανέβαινε με “Ford Escort Cosworth” με την ταχύτητες άνω των 140 κm/h. Οδηγούμε χωρίς φιλοδοξία να τον φτάσουμε απολαμβάνοντας τον Τορωναίο κόλπο, στα χειμωνιάτικα χρώματα πλέον που κάνουν δυνατό contrast. Η ανάβαση είναι πραγματικά γρήγορη και για αυτό χρειάζεται προσοχή . Συνεχίζουμε έξω και πάλι από τον Άγιο Πρόδρομο συνεχίζοντας προς το Παλιόκαστρο εν μέσω «στενής»¨ οδού αλλά κατάφυτης διαδρομής καθώς δεν περνούν πλέον από εδώ πολλά οχήματα!


Ο δρόμος μας είναι ευθύς, γρήγορος και δίνει τον ρυθμό μεταφέροντας μας στις πλαγιές του Όρους Χολομώντας, και από εκεί στην Αρναία σε μια ειδική 27 μοναδικών χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί ίσως, την καλύτερη σε στροφυλίκια διαδρομή στον μαγευτικό κόσμο των τεσσάρων τροχών, που σας ταξιδεύουμε συχνά πυκνά!

Σε ένα υψόμετρο που αγγίζει τα 1000μ, υπάρχουν οι 200 πιο γρήγορες στροφές της περιοχής, τις οποίες αρχίζουμε να ζούμε την μία μετά την άλλη! Το Ford Explorer, φάνηκε καλά προετοιμασμένο, και αρκετά ετοιμοπόλεμο, επιτρέποντας να πάρουμε την αύρα της γρήγορης οδήγησης, στην μαγεία μιας φύσης που οργιάζει.
Στην μέση σχεδόν της διαδρομής, κατηφορίζουμε «τουριστικά» πλέον προς τον Ταξιάρχη, ένα από τα ομορφότερα χωριά με θέα που τα σπάει.

 

Η νύχτα πλέον σκεπάζει τον ορίζοντα, και οι δυναμικοί αντιθαμβωτικοί προβολείς Matrix LED του Ford Explorer μας βοηθούν να έχουμε πλήρη εικόνα του δρόμου της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη. Ο 2ος δεύτερος χιλιομετρητής μας έχει καταγράψει 150km, στις πάνω από 500 στροφές που έχουμε καταγράψει. Μπορεί να μην προλάβαμε να πάμε και σε άλλες μαγευτικές στροφές στην γύρω περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ότι η ζωή μας είναι μεγάλη και ωραία και για αυτό πρέπει να ζούμε με τον σωστό τρόπο την κάθε της στιγμή!


Όπως αυτές που ζήσαμε πίσω από το τιμόνι ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος, το οποίο, μας έβγαλε ωραία «γούστα» τόσο με τις επιδόσεις, όσο και την άνεση των χώρων του!


Κυρίες, κύριοι, εις το επανιδείν!

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Παντελής Τζερτζεβέλης

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης γεννήθηκε το 1967 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και ακόμη από μικρή ηλικία, εντάχθηκε στον κόσμο της περιπέτειας, καθώς ήταν μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, όπου ανέβηκε μέχρι τον βαθμό του Προσκόπου του Έθνους! Σε ηλικία 16 χρόνων, βρέθηκε υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Φωτορεπόρτερ, Γιώργου Φουρκαλά, όπου και έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας και καθημερινά εργαζόταν τραβώντας φωτογραφίες, για τις εφημερίδες Μακεδονία- Θεσσαλονίκη, και Σπορ του Βορρά! Λίγο αργότερα παράλληλα με τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, παρακολούθησε 2ετή σχολή φωτογραφίας, και έναν χρόνο αργότερα την τριετή σχολή δημοσιογραφίας ΑΚΤΟ. Εργάστηκε σε περιοδικά και Εφημερίδες όπως οι Μακεδονικές Επιλογές, Το AUTO moto, ο Ταχυδρόμος, Το Traveller, το ΕΘΝΟΣ, η ΒΡΑΔΙΝΗ, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ. Από το 2008 μέχρι το 2013, από την συχνότητα της ΕΡΤ3 εργάστηκε στην εκπομπή ΕΠΙΤΡΟΧΩΝ, και ταξίδευε τους ακροατές του μέσα από την εκπομπή του …τα μπαγκάζια , στις εσχατιές της Εναλλακτικής Ελλάδας. Από το 2014 εργάζεται στον Όμιλο του ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και μέσα από την συχνότητα του πρώτου ραδιοφώνου της Βόρειας Ελλάδας, υπηρετεί τον κόσμο της αυτοκίνησης, και των αποδράσεων. Είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, και της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, και της Παγκόσμιας ένωσης Δημοσιογράφων.

/ Δείτε ακόμα

AUTO MOTOSPORTS

15.2.202516:17

Με την γκάμα των νέων A5 και Q5 που βασίζονται στην Premium Platform Combustion (PPC), η Audi παρουσίασε τους πρώτους της κινητήρες εσωτερικής καύσης με τη νέα τεχνολογία MHEV plus. Με τη μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ της γεννήτριας του συστήματος μετάδοσης

AUTO MOTOSPORTS

15.2.202515:04

  Η Toyota Ελλάς, δυναμικός ηγέτης της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, με προτεραιότητα και αφοσίωση στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, προχωρά σε στρατηγική ενίσχυση του δικτύου της, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και την ενδυνάμωση

AUTO MOTOSPORTS

15.2.202514:46

  Το Kia EV Day 2025 της Kia Corporation θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στο Tarraco Arena στην Tarragona της Ισπανίας. Η εκδήλωση ακολουθεί την πρώτη Ημέρα EV Kia στην Κορέα το 2023 και θα παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα

AUTO MOTOSPORTS

15.2.202514:10

  Για 10η χρονιά το Cycle Trail Run, άνοιξε την αυλαία των αγώνων Oρεινού τρεξίματος, με την συμμετοχή 280 αθλητών σε διαδρομές των 11 και 4 km που έλαβαν χώρα στο Δάσος του Σέιχ Σου! Άξια λόγου η συμμετοχή 150

AUTO MOTOSPORTS

15.2.202511:00

  Για πρώτη φορά, όλες οι ομάδες και όλοι οι οδηγοί της Formula 1, θα παρουσιαστούν μαζί σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην εντυπωσιακή «The O2» Arena του Λονδίνου  και η ιστορική αυτή αποκάλυψη θα μεταδοθεί ζωντανά, αποκλειστικά

AUTO MOTOSPORTS

13.2.202519:30

  Με την άφιξη του SR16 125 η Voge επεκτείνει την παρουσία της στη βασική κατηγορία της αγοράς. Πρόκειται για ένα τελείως νέο μοντέλο, σχεδιασμένο από λευκή κόλα χαρτί, που έχει λάβει υπόψη του όλα όσα ζητούν οι σύγχρονοι καταναλωτές.

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή