Η αναμέτρηση διήρκησε μόλις 46 δευτερόλεπτα καθώς η Ιταλίδα εγκατέλειψε κάίγοντας τον αγώνα, επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τα χτυπήματα της αντιπάλου της.
Η εκπρόσωπος της Αλγερίας είχε αποτύχει σε τεστ καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023.
Ουσιαστικά είχε κριθεί από τη διοργάνωση ότι δεν είναι γυναίκα, είχε πραγματοποιηθεί τεστ DNA, που σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας έδειξε ότι έχει ανδρικά χρωμοσώματα.
«Με βάση τις εξετάσεις DNA, εντοπίσαμε αρκετούς αθλητές που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους συναδέλφους τους για να παρουσιαστούν ως γυναίκες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, αποδείχθηκε ότι έχουν χρωμοσώματα XY. Τέτοιοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους αγώνες», δήλωνε τότε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας.
Η Αλγερία διατείνεται ότι η δική της εκπρόσωπος γεννήθηκε κορίτσι, πάντα είχε γυναικεία ταυτότητα και διαβατήριο – κάτι που αποδέχεται και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τονίζοντας έχει δώσει δεκάδες αγώνες με γυναίκες, σε πολλούς από τους οποίους έχει χάσει.
Η ίδια η αθλήτρια δεν έχει δηλώσει ποτέ transgender, ενώ διακινούνται πληροφορίες ότι είναι ιντερσεξ άτομο.
Τα ιντερσεξ άτομα διαθέτουν χαρακτηριστικά φύλου που δεν εμπίπτουν στους τυπικούς ορισμούς των αρσενικών ή θηλυκών σωμάτων.
Οι ποικιλομορφίες μπορούν να είναι ανατομικές (εσωτερικές ή εξωτερικές), ορμονικές ή χρωμοσωμικές.
Παλαιότερα αποκαλούνταν ερμαφρόδιτα, όρος που σήμερα αποφεύγεται ως επιστημονικά ανακριβής, ιστορικά προσβλητικός και κοινωνικά μη αποδεκτός.
Η ΔΟΕ περνά στην αντεπίθεση και υπερασπίζεται την αθλήτρια.
«Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής του αγώνα, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που ορίζονται από τη Μονάδα Πυγμαχίας Paris 2024 (PBU). Όπως και με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους», αναφέρει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Έκανε το ντεμπούτο της στην παγκόσμια ερασιτεχνική σκηνή σε ηλικία 19 ετών και ήρθε στη 17η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018, με έγκριση από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) – τότε γνωστή ως AIBA. Τερμάτισε 19η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών 2019. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και έφτασε στα προημιτελικά πριν χάσει από την Ιρλανδή, Κέλι Χάρινγκτον.
Το 2022, η Κελίφ τερμάτισε δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών. Κέρδισε χρυσά μετάλλια στα Αφρικανικά Πρωταθλήματα του 2022, στους Μεσογειακούς Αγώνες και στους Αραβικούς Αγώνες του 2023.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας κατήγγειλε την συμμετοχή της Κελίφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν 2 χρόνια
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΕΟΠ) σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας είχε εκφράσει έντονα τη διαμαρτυρία της πριν από δύο χρόνια για τη συμμετοχή της intersex αθλήτριας από την Αλγερία Ιμανέ Κελίφ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, όταν η συγκεκριμένη αθλήτρια στις 16-05-2022, στα προημιτελικά, στην κατηγορία των 63 κιλών, απέκλεισε την Ελληνίδα Πρωταθλήτρια Όλγα Παπαδάτου, στερώντας της την δυνατότητα να κατακτήσει ένα παγκόσμιο μετάλλιο.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιδράσεις της ΕΟΠ προχώρησε τελικά σε αποκλεισμό της Αλγερινής Ιμανέ Κελίφ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, αφού σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στην Κελίφ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Στον αγώνα που στέρησε το Παγκόσμιο μετάλλιο από την Όλγα Παπαδάτου η ΕΟΠ μέσω της καταγγελίας της στην IBA αντέδρασε άμεσα για την συμμετοχή της intersex αθλήτριας γεγονός που όπως υποστήριξε δημιούργησε αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελληνίδα αθλήτριά της, ενώ παράλληλα ζήτησε να καθοριστούν σαφείς και αυστηροί κανονισμοί σχετικά με τη συμμετοχή των intersex αθλητών.
Η Ομοσπονδία εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία των αθλητριών, επισημαίνοντας ότι αυτού του είδους οι διαφορές μπορεί να επηρεάσουν την αθλητική απόδοση και να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών.
Για τον λόγο αυτό η ΕΟΠ εξετάζει τα τελευταία χρόνια επιστημονικά δεδομένα και μελέτες για να διασφαλίσει ότι οι αγώνες είναι ασφαλείς για όλους τους συμμετέχοντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας συνεργάζεται με άλλες Διεθνείς Ομοσπονδίες για να προωθήσει την υιοθέτηση κανονισμών που θα εξασφαλίζουν δίκαιες συνθήκες συμμετοχής και την απόλυτη προστασία των αθλητριών.
Comments are closed.