Ο Αιγύπτιος βιρτουόζος της μπάλας έγραψε τη δική του, έστω και σύντομη ιστορία στην Ελλάδα…
Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ήταν Ιανουάριος του 2005, ήρθε στη Θεσσαλονίκη, όντας το μεγαλύτερο ανερχόμενο ταλέντο της Αιγύπτου.
Ήταν μόλις 19 ετών κι έρχονταν από το Ασουάν, από τον νότο της Αιγύπτου, για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Κάτι που έπαιξε το ρόλο του στη συνέχεια.
Ο Σικαμπάλα ήρθε στην Ελλάδα με περιπετειώδη τρόπο. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε ένα παραθυράκι και τον απέκτησε μέσω ΦΙΦΑ από την ομάδα του, τη Ζάμαλεκ, με μια αποζήμιωση μόλις 250.000 δολαρίων, που συνοδεύτηκε, όμως, με τιμωρία 4 μηνών για τον Αιγύπτιο από την ΦΙΦΑ επειδή το… έσκασε από την ομάδα του Καίρου.
Μετά από μεγάλη αναμονή, ο Σικαμπάλα έκανε ντεμπούτο τον Αύγουστο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την Ξάνθη και δεν άργησε να δώσει δείγματα του αστείρευτου ταλέντου…
Οι περίτεχνες ενέργειές του έδωσαν το έναυσμα για το σύνθημα που άρχισε να ακούγεται στην Τούμπα. «Μάθε στο Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα…». Ήταν η εποχή που ο Ριβάλντο μεσουρανούσε στον Ολυμπιακού.
Στον ΠΑΟΚ πέτυχε αρκετά ωραία γκολ…
Αλλά ακόμη πιο ωραίες ήταν οι δύο ασίστ στη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο νέο (τότε) Καραϊσκάκη, που ξεσήκωσε τους ΠΑΟΚτσήδες…
Κατά βάθος, κι ενώ είχε αρχίσει να γίνει λαϊκός ήρωας, ο Σικαμπάλα δεν περνούσε ωραία στη Θεσσαλονίκη.
Νεαρός και «άβγαλτος», ερχόμενος από την αιγυπτιακή επαρχία, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να προσαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη.
Παρέες δεν έκανε πολλές, το στήριγμά του ήταν ο Σύριος φροντιστής του ΠΑΟΚ, Γιασέρ Ζεϊνό, ο οποίος τον βοηθούσε στην καθημερινότητά του, αλλά και στην επικοινωνία. Ο Σικαμπάλα δεν καταλάβαινε λέξη πλήν αράβικων.
Όταν έφτασε η διακοπή του Πάσχα και όλοι οι παίκτες πήραν λίγες μέρες άδεια, ο Σικαμπάλα ζήτησε να πάρει λίγο παραπάνω άδεια για να περάσει τις ελεύθερες μέρες του με την οικογένειά του.
Εκείνη τη μέρα στα γραφεία της Τούμπας ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν στη Θεσσαλονίκη. Ο Σικαμπάλα δεν επέστρεψε ποτέ κι όταν ο ΠΑΟΚ τον έψαξε ενημέρωσε ότι θέλει να επιστρέψει στη Ζάμαλεκ.
Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στη ΦΙΦΑ, η οποία τον δικαίωσε και υποχρέωσε τον Σικαμπάλα να του δώσει 990.000 δολάρια για να πάρει την ελευθερία του και να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα του Καίρου.
Φεύγοντας και όντας πιο ώριμος, ο Σικαμπάλα άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του…
Μετά από σχεδόν 8 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2014 τον έπιασαν πάλι οι τάσεις φυγής από τη Ζάμαλεκ κι έφυγε για την Πορτογαλία για να παίξει στη Σπόρτιγκ Λισαβώνας.
Στα 28 του, ήταν μάλλον αρκετά ώριμος για να διαχειριστεί τον εαυτό του και να κάνει επιτέλους την καριέρα που άρμοζε στο ταλέντο του.
Φεύ…
Ο Σικαμπάλα έπαιξε μόλις μία φορά με τη Σπόρτιγκ και άλλες πέντε φορές με την Σπόρτιγκ Β σε ενάμιση χρόνο!
Δεν προσαρμόστηκε ούτε στη Λισαβώνα και μετά από ένα ταξίδι στο Κάιρο για να παίξει στην Εθνική, δεν επέστρεψε ποτέ στην Πορτογαλία.
Βρήκε πάλι καταφύγιο στη Ζάμαλεκ, η οποία κατέβαλε 650.000 δολάρια στη Σπόρτιγκ για να τον αποκτήσει…
Το καλοκαίρι του 2018, στα 32 του πια, και μετά από μια σεζόν δανεικός στη Σαουδική Αραβία, ο Σικαμπάλα ήρθε ξανά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να παίξει στον Απόλλωνα Σμύρνης στη Σούπερ Λιγκ.
Στις 7 Οκτωβρίου 2018 ο Σικαμπάλα ήρθε στην Τούμπα ως φιλοξενούμενος για να παίξει με τον Απόλλωνα.
Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι σιγοτραγουδούσε συνθήματα της κερκίδας, ενώ οι περισσότεροι από 20.000 φίλοι τον αποθέωσαν όταν πέρασε αλλαγή στο παιχνίδι στο 68′ κι ο ίδιος ανταπέδωσε.
Η τελευταία του συμμετοχή με τον Απόλλωνα ήταν τον Δεκέμβριο. Μετά δεν ξανάπαιξε ποτέ και το καλοκαίρι επέστρεψε, που αλλού, το μόνιμο καταφύγιό του, τη Ζάμαλεκ.
Σ΄ αυτήν παίζει τα τελευταία έξι χρόνια και παροτι έχει συμβόλαιο για άλλο ένα χρόνο, οι πληροφορίες από την Αίγυπτο αναφέρουν ότι με το τέλος της σεζόν, αποφάσισε να σταματήσει,
Comments are closed.